Werknemers van Foxconn bestraft voor lekken iPad 2-design

Drie werknemers van de Foxconn-fabriek waar de iPad 2 wordt gemaakt, hangen anderhalf jaar gevangenisstraf boven en flinke geldboetes boven hun hoofd voor het vroegtijdig lekken van het iPad 2-design.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Foxconn medewerkers handen achter de rugDrie werknemers van de Chinese Foxconn-fabriek waar de iPad wordt gemaakt, moeten anderhalf jaar in de gevangenis vertoeven en krijgen boetes tot 16.295 euro. Die straf komt ze toe, omdat ze zes maanden voor het debuut van de iPad 2 het ontwerp ervan hebben gelekt aan de buitenwereld. Naar verluidt liet het drietal zich verleiden door een Chinese iPad-hoezenfabrikant die een voorsprong op de concurrentie wilde. De werknemers hoorden de straf gisteren tegen zich eisen vanwege het lekken van bedrijfsgeheimen van Apple.

Het trio wordt ervoor verantwoordelijk gehouden dat ze het ontwerp en de maten van de iPad 2 vroegtijdig naar buiten brachten. De hoezenmaker, die overigens niet bij naam wordt genoemd door Wall Street Journal, bood de werknemers 2.125 euro en korting op hun producten voor het lekken van de gegevens.

In onze perspectieven klinkt dat als bitter weinig geld voor een taak waarmee je je eigen baan op het spel zet en zelfs risico loopt op een gevangenisstraf. In China ligt het net even iets anders. Werknemers van Foxconn verdienen aldaar 213 euro per maand – en dat is nog na een aanzienlijke salarisverhoging na internationale druk van buitenaf vorig jaar. Voorheen verdienden Foxconn-werknemers slechts 106 euro per maand.

De werkomstandigheden bij Foxconn laten te wensen over naar de Westerse maatstaven. Een werkweek kan zelfs 80 uur in beslag nemen. Werknemers wonen en leven vaak op het bedrijventerrein in kleine containerwoningen. De elektronicagigant assembleert en produceert ook voor onder andere Dell, Sony en Nintendo en biedt daarmee veel werkgelegenheid voor Chinese jongeren. Bij elke vacatureronde staan er enorme rijen met jongens en meisjes die aan de slag willen bij het bedrijf.

Lees ook: Foxconn bestraft drie medewerkers voor lekken iPad 2-design

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 oktober 2012, 13:47
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen apple, foxconn, ipad 2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.