Android iOS

Weinig keuze meer: iOS en Android hebben 99,9% van de markt

iOS en Android hebben samen 99,9% van de markt voor mobiele telefoons in handen. Andere platformen zoals Windows Phone zijn zo klein, dat ze niet meer te tellen zijn.

In een ideale wereld heb je zoveel keuzes, dat iedereen wel kan vinden wat ‘ie zoekt. De markt voor mobiele telefoons is groot genoeg om ook kleine spelers een kans te geven en ruimte te bieden voor meerdere platformen naast elkaar. Maar die keuze is er niet: iOS en Android hebben samen 99,9% van de markt in handen. Het aandeel van BlackBerry OS en Windows Phone is inmiddels zo klein dat Gartner ze niet meer apart kan benoemden. Ze waren in 2017 samen goed voor minder dan 0,1 procent van de markt.

99,9 procent is een record

Nog nooit waren iOS en Android zo dominant. Het gaat om de verkoopcijfers van smartphones die in 2017 wereldwijd zijn verkocht en zijn verzameld door onderzoeksfirma Gartner. Wereldwijd lopen de meeste mensen rond met een Android-toestel: maar liefst 86%. iOS staat met 14% op de tweede plaats en daarna… nou ja, daarna komt eigenlijk niets. Dat Android zo dominant is, is wel te begrijpen: de software staat op honderden verschillende smartphonemodellen in elke prijsklasse, terwijl Apple zich met de iPhone voornamelijk richt op de bovenkant van de markt.

Gartner mobiele platformen 2017

iOS en Android gingen eerder ook al aan kop, maar nog nooit was het zo overtuigend als in 2017. Voor BlackBerry OS en Windows Phone is er eigenlijk geen toekomst meer; er worden zo weinig van verkocht dat het weinig zin heeft om er toestellen voor te ontwikkelen. BlackBerry heeft aangegeven dat ze hun BlackBerry 10-platform nog twee jaar zullen ondersteunen, maar ze moedigen klanten die willen overstappen aan om voor de Android-gebaseerde smartphones van TCL te kiezen. Eind 2019 komt er officieel een einde aan de BlackBerry-diensten en kunnen de telefoontjes met toetsenbord definitief de prullenbak in.

Over telefoonreuzen uit het verleden gesproken: ook de nieuwe Nokia’s draaien tegenwoordig op Android. Ze worden gemaakt door HMD Global uit Finland, dat gerund wordt door voormalige Nokia-medewerkers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2018, 19:47
Bron Bron Gartner
Categorie iOS
Onderwerpen android, marktaandeel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.