Waze-navigatie in het Fries.

Hjir gean we! Navigatie-app Waze is er nu ook volledig in het Fries

Gesproken instructies in het Fries

De populaire navigatie-app Waze is nu ook in het Fries te gebruiken. Zowel de instructies als de app zelf zijn voor het eerst in het Fries in te stellen.

Navigeren met de bekende navigatie-apps kan in heel veel verschillende talen. Waze heeft nu een speciale Friese taaloptie toegevoegd. De taaloptie werd eerder al aangekondigd, maar is nu officieel voor iedereen in de Waze-app beschikbaar. Speciaal voor deze versie heeft de Friese Wini Weidenaar de instructies ingesproken.

Waze in het Fries

De Friese versie van Waze is mede tot stand gekomen door vrijwilligers binnen de Waze-community. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat de knoppen in de app volledig in het Fries te gebruiken zijn. Maar waarom is Fries juist nu als taaloptie toegevoegd? Leeuwarden is dit jaar de culturele hoofdstad van Europa en daarom is besloten om de taal dit jaar toe te voegen, zo blijkt uit een Q&A over deze nieuwe taaloptie.

Waze navigatie in het Fries instellen.

Je kan zowel de taal van de app als de gesproken instructies in het Fries instellen. Voor de Friese taaloptie in Waze tik je op het vergrootglas en tik je linksboven op het tandwiel. Vervolgens ga je naar Algemeen > Taal en scroll je helemaal naar onderen om te kiezen voor Frysk. Wil je ook de gesproken instructies in het Fries? Open dan het menu, tik op het tandwiel en selecteer bij Stem aanwijzingen wederom onderaan de optie Frysk.

De navigatiestem heet Nynke, maar is ingesproken door Wini Weidenaar. Wini is een ondernemer en geeft ook presentaties. Ze heeft voor Waze belangeloos alle navigatie-instructies ingesproken, waarna de opnames afgemixt zijn door Studio Hitfabryk uit het Friese Gytsjerk vlak bij Leeuwarden.

Waze in het Fries ingesproken door Wini Weidenaar.

Is Fries toch niet jouw ding of wil je liever in je eigen dialect navigeren? Je kan in Waze ook je eigen navigatiestem inspreken. Dus als je nu liever in plat Amsterdams of Limburgs wil rijden, dan kan dat ook met je eigen ingesproken instructies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 oktober 2018 om 11:44
Onderwerp
Categorie
Apps
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.