Waze

Waze: ‘Hackers kunnen je niet stalken via onze app’

Volgens Waze is het voor hackers niet mogelijk om je locatie te volgen via hun app, ook al zegt een journalist dit bewezen te hebben.

Waze, de applicatie van Google die je helpt bij navigatie en op de hoogte houdt van verkeerssituaties, heeft een flinke zwakke plek, zo bleek gisteren. Hackers kunnen via dit lek de locatie van gebruikers volgen, zonder dat zij dit doorhebben. Maar Waze zegt nu zelf dat hackers je niet kunnen stalken.

Waze

Waze: met ghost riders ben je minder eenzaam

Waze reageerde vandaag met een verklaring waarin ze stellen dat er niets van waar is. De auteur van het oorspronkelijke artikel, Kashmir Hill, vertelde hoe onderzoekers Waze servers kunnen kraken en ‘ghost drivers’ kunnen aanmaken. Dit zijn neppe versies van de kleine auto-icoontjes die je in de app ziet. Daarmee zouden ze bestuurders real-time kunnen volgen. De auteur van het stuk probeerde de hack op zichzelf uit en het bleek te werken.

Waze zegt echter dat de neppe icoontjes normaal zijn. Het zorgt ervoor dat gebruikers zich minder eenzaam voelen op plekken waar Waze geheel nieuw is. Daarnaast benadrukken ze dat een vreemde je niet kan vinden of volgen met de app.

Bovendien wilde Hill gevonden worden, reageert Waze. “De journalist van het artikel gaf haar locatie en haar gebruikersnaam aan de onderzoekers. Dit maakt het proces om secties van haar routes te vinden een stuk eenvoudiger als ze ghost riders gebruiken.”

Hill reageerde daar weer op via een e-mail: “Ik heb inderdaad mijn locatie aan de onderzoekers gegeven en het was een verrassing voor me dat het voor een hacker genoeg is om te weten waar ik woon of werk om mijn bewegingen te volgen via Waze.”

Betere beveiliging
Hoewel Waze dus benadrukt dat het stalken niet mogelijk is, hebben ze wel wat beveiligingsmaatregelen genomen. “We hebben in de afgelopen 24 uur maatregelen genomen om de zwakheid te verbeteren en te voorkomen dat ghost riders ons systeem aantasten en vergelijkbare volgactiviteiten uitvoeren. Geen van deze activiteiten zijn voorgekomen in real-time-omgevingen, zonder dat gebruikers hier van wisten.”

Wat deze maatregelen precies zijn, maakt Waze echter niet bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2016, 17:00
Categorie Apps
Onderwerpen hackers, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.