Waarom een Smart Connector op de iPhone 7 handig is

Volgens geruchten krijgt de iPhone 7 een Smart Connector aan de achterkant. Wij zien zo'n Smart Connector wel zitten, omdat het allerlei praktische voordelen biedt.

Tot nu toe dachten we dat de Smart Connector vooral was bedoeld om accessoires zoals toetsenborden aan te sluiten. Maar in de geruchten over de iPhone 7 is al meermaals genoemd dat dit toestel aan de achterkant ook een Smart Connector krijgt. Hoe handig is dat?

iPhone 7 Smart Connector

Toen de Smart Connector werd aangekondigd in de iPad Pro, werd het gepresenteerd als een aansluiting om stroom en data met accessoires uit te wisselen. De bandbreedte is vrij laag, maar data gaat wel in twee richtingen. Het toetsenbord stuurt toetsaanslagen naar de iPad, terwijl omgekeerd de iPad firmware-updates naar accessoires kan sturen. Dat je via de Smart Connector je iPad zou kunnen opladen, leek tot voor kort ondenkbaar. Maar met de aankondiging van de eerste oplaaddock voor de iPad Pro blijkt opeens dat je met de Smart Connector veel meer kunt doen.

iPhone 7: Smart Connector voor draadloos opladen

Vermoedelijke achterkant iPhone 7 met Smart Connector en dubbele cameralens.Aanvankelijk vonden we het wat vreemd, als Apple vlak naast de Lightning-poort ook nog een Smart Connector zou maken. Twee methoden om op te laden, vlak naast elkaar, dat klinkt als dubbele functionaliteit. Het past niet bij Apple, dat altijd kiest voor de meest elegante oplossing. Maar sinds Apple een batterijhoes met bult op de markt brengt en er Apple Pencils uit Lightning-poorten steken, is de grens van ‘typisch Apple’ weer wat opgeschoven richting absurde ideeën. En eerlijk is eerlijk: er zitten eigenlijk best praktische kanten aan zo’n Smart Connector op de achterkant van de iPhone.

In de eerste plaats maakt zo’n Smart Connector het draadloos opladen van je iPhone mogelijk. Volgens de tekeningen en concepten die we tot nu toe hebben gezien, komen de drie contactpuntjes niet aan de zijkant maar aan de achterkant. Dat maakt het extra gemakkelijk om je iPhone draadloos op te laden, zonder dat je een speciaal hoesje nodig hebt.

iPad Pro Smart connector

Of het ook werkt met bestaande draadloze oplaadmethoden, valt nog even te bezien. Wat we in ieder geval wél weten is dat de oplaadmethode van de Apple Watch gebaseerd is op Qi, de huidige standaard voor draadloos opladen. Met de Apple Watch-lader kun je bijvoorbeeld ook bij de Moto 360 opladen, een concurrerende smartwatch. Het is daarmee ook het eerste Apple-product dat met Qi werkt.

Draadloos opladen IKEA

Als je in IKEA wel eens de draadloze opladers hebt gezien: ook die werken met Qi. Voor iPhones heb je een speciaal hoesje nodig, Samsung-toestellen kun je ‘naakt’ op de oplader leggen.

philips fidelio NC1L

Opladen terwijl je luistert dankzij Smart Connector

Batterijhoesjes voor de iPhone hebben nu nog een ‘kin’ aan de onderkant. Daarin zit de Lighting-connector verwerkt, die nodig is om de huidige iPhones op te laden. Met een Smart Connector op de achterkant hoeft dat niet meer. Het kan leiden tot batterijhoezen die wat praktischer van design zijn. Bovendien kan het voordelen hebben als je twee oplaadmethoden naast elkaar hebt: terwijl je de iPhone aan het opladen bent kun je de Lightning-poort gebruiken voor je favoriete oordopjes. In onze review van de Philips Fidelio M2L schreven we nog: ‘Hoe handig is zo’n Lightning-headset nou eigenlijk, als je tegelijkertijd je iPhone niet kunt opladen?’ De Fidelio was zijn tijd ver vooruit en voelde nog als een experimenteel product, maar binnenkort zullen we steeds meer oordopjes en headsets zien met Lightning-aansluiting.

Apple zou er zelfs nog wat extra geld aan kunnen verdienen: door een adapter uit te brengen zodat je je traditionele 3,5mm oordopjes nog steeds kunt blijven gebruiken op de nieuwste iPhones. Ka-ching!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2016, 15:01
Categorie Geruchten
Onderwerpen iPhone 7, smart connector

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.