Reacties voor: Waarom Apple voor het San Francisco-lettertype kiest

Apple gaat het lettertype Helvetica Neue op de iPhone, iPad en Mac mogelijk vervangen door San Francisco. Maar waarom eigenlijk? Een typografie-expert analyseert de eigenschappen van dit lettertype, dat bij Apple in eigen huis is ontworpen.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 6 reacties

  1. Bedankt voor de informatie. Ik ben blij met dit plan van Apple. Het grafische ontwerp van iOS 7 was wel fraai, maar ook nadelig, vanwege de slechte leesbaarheid van de letters.
    De letters van iOS 6 waren lomp, maar wel goed leesbaar.

  2. Ik heb het font geïnstalleerd en het ziet er fris uit, hoewel ik best een fan was van de clean look van de Helvetica Neue.

    De enige issue nu met de SF is wel de cijfercombinaties bij data (Calendar) en tijd (Calendar, iTunes) bij getallen startende met een 0 (zoals 08:17) alleen de 0 blijft staan. De grootte van het font zorgt ervoor dat het 2e cijfer verdwijnt.

    Verder zijn sommige meldingen/pop-ups nu voorzien van ??? ### etc.

    Verder ziet het er gewoon simpelweg erg lekker uit.

  3. Ouch. Die vergelijking met Arial (dat gebaseerd is op de originele Helvetica, niet de Neue) is wat pijnlijk aangezien ontwerpers/typografen toch altijd meer liefde hebben gehad voor Helvetica/Helvetica Neue.

    De Open Sans daarentegen (een soort van open love letter aan Helvetica) is een mooi eerbetoon.

    Het font ziet er erg modern en strak uit. Ben benieuwd hoeveel karakters het ondersteund en of dat nog problemen gaat opleveren voor de vertalingen van het systeem.

  4. Ik heb het ook even geïnstalleerd. Maar ik heb het er weer afgehaald gewoon omdat het nog niet volledig wordt ondersteund in de bepaalde popups. Maar verder vind ik het erg mooi. Lekker fris!

  5. Zeker een lekker font! Even uitgeprobeerd en ziet er fijn uit. Helaas nog geen volledige ondersteuning.

    Als grafisch ontwerper blijft helvetica toch wel mijn favoriete font. Maar in is OS X en iOS is San Francisco toch wel super fijn!

  6. Heb ‘SF iOS8’ via ‘Bytafont 2’ geïnstalleerd op mijn iPhone en moet zeggen dat het een mooi strak en slank font oplevert wat inderdaad leesbaarder is dan het huidige ‘Helvetica Neue’.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.