Verloren iPhone 5: ‘Politie San Francisco toch betrokken’

De zaak van de verloren iPhone 5 blijkt bizarre vormen aan te nemen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

san francisco police appleDe zaak rond de verloren iPhone 5 in een bar neemt inmiddels bizarre vormen aan. Gisteren rapporteerden de geruchtensites nog, dat Apple-medewerkers zich hadden voorgedaan als politieagenten, toen ze het huis wilden doorzoeken waar de iPhone zich vermoedelijk bevond. Als dat zo is, zouden ze zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit. Inmiddels is de zaak alweer anders: een woordvoerder van de politie geeft toe dat er wel degelijk politieagenten betrokken zijn geweest bij de zaak – ze voerden alleen niet de huiszoeking uit.

De hele zaak draait om een zoekgeraakte iPhone, die door een Apple-medewerker was achtergelaten in bar/restaurant Cava 22 in San Francisco. Aan de hand van de locatie wist Apple een adres te achterhalen, waar de iPhone zich zou moeten bevinden: het bleek het huis van de 22-jarige Sergio Calderón in de wijk Bernal Heights. Deze man was op de avond van de verdwijning inderdaad in Cava 22 geweest. Hij gaf dat ook toe, toen er op een weekdag om 18:00 uur ‘s avonds een groepje van zes personen aan de deur verscheen. Het ging om vier mannen en twee vrouwen, die “een bepaald soort badge” droegen. Ze vroegen of ze het huis mochten doorzoeken. Calderón vond het prima: ze onderzochten het huis, de auto en de computer maar vonden niets. Vervolgens zouden ze de man een beloning van 300 dollar in het vooruitzicht hebben gesteld als hij de iPhone toch ergens zou vinden.

cava22

Aanvankelijk ontstond de indruk dat de politie van San Francisco niet bij de zaak betrokken was geweest: er was geen spoor van een aangifte te vinden en ook het feit dat er politieagenten naar een bepaald adres waren gegaan, lijkt nergens gerapporteerd. Gisteren ontstond op de geruchtensites even de indruk dat Apple-onderzoekers zich hadden voorgedaan als politie-agenten, wat een strafbaar feit is. Maar nieuwe informatie van SF Weekly maakt duidelijk dat er toch politieagenten bij het zaakje betrokken waren. Ze liepen mee naar de voordeur, maar de twee personen die de huiszoeking uitvoerden waren medewerkers van Apple. Dat de agenten buiten bleven staan heeft er vermoedelijk mee te maken, dat ze geen officieel huiszoekingsbevel hadden.

Politiewoordvoerder Lt. Troy Dangerfield probeert de zaak recht te zetten in een verklaring: “drie of vier” agenten van de SFPD werden ingezet om twee Apple-beveiligingsmedewerkers te begeleiden tijdens een ongebruikelijke zoektocht in een huis in de buurt Bernal Heights. De vier politieagenten waren in burger. Alleen de twee Apple-medewerkers zouden naar binnen zijn gegaan, terwijl de politiemedewerkers buiten bleven. Calderón voelde zich bedreigd door de politieagenten. Ze vroegen of alle inwoners van het huis wel Amerikaans staatsburger waren en dreigde: “Ze zeiden dat we allemaal in de problemen zouden komen”. Dat Calderón zomaar zijn huis liet doorzoeken, heeft er wel degelijk mee te maken dat er politieagenten bij waren: “Toen ze bij mijn huis kwamen, zeiden ze dat ze van de SFPD waren”, zegt de man. “Ik dacht dat ze van de SFPD waren. Daarom liet ik ze binnen.”

SF Weekly vraagt zich af waarom de gebeurtenis niet op de standaard wijze is vastgelegd. Woordvoerder Dangerfield: “Apple kwam naar ons toe en vertelde dat ze op zoek waren naar een verloren voorwerp. Agenten in burger begeleidden ze naar het huis. Wat ik heb begrepen is dat ze buiten bleven staan. Ze begeleidden Apple alleen naar het adres.” Maar volgens Calderón heeft niemand van de aanwezigen duidelijk gemaakt voor Apple te werken. Wel bleek het telefoonnummer dat hij na de huiszoeking kreeg toegestopt, te behoren aan Antholy Colon, senior investigator bij Apple.

Vorig jaar raakte Apple ook een iPhone kwijt, die in een bar in Redwood City werd achtergelaten. Deze kwam terecht bij Gizmodo, die de iPhone uitvoerig fotografeerde. De twee mannen die het toestel vonden en doorverkochten, pleitten onlangs nog onschuldig in de zaak. Gizmodo en moederbedrijf Gawker Media, ontlopen een straf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 september 2011, 12:06
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.