Nest-thermostaat-tafel-houder

Nest-thermostaat nu in Nederland te koop

De Nest-thermostaat en rookmelder zijn vanaf 25 september in Nederland te koop bij 90 winkels en via energiebedrijf Essent. Wie snel is kan de thermostaat gratis laten installeren.

nest-thermostaat-muur-nederlandsDe thermostaat en rookmelder van Nest zijn vanaf woensdag 24 september in Nederland te koop in meer dan 90 winkels en bij energiebedrijf Essent. Dat maakte Nest bekend tijdens een persbijeenkomst in Amsterdam. De Nest thermostaat gaat €219 kosten en voor de Nest rookmelder ben je €109 kwijt. Wie snel is, kan de thermostaat gratis laten installeren, vertelde algemeen manager Lionel Paillet van Nest Europa in een interview met iCulture.


Update: de thermostaat en rookmelder zijn toegevoegd in de webshops van Media Markt, Dixons, iCentre en Coolblue

De Nest Learning Thermostat en de Nest Protect zijn bedoeld om twee minder geliefde apparaten in huis weer leuk te maken: de thermostaat en de rookmelder. Nederland is een land waar al opvallend veel Nest-thermostaten worden gebruik, ook toen het product nog niet was aangepast voor de Europese markt. De thermostaat die je vanaf vandaag in de winkel kunt kopen, houdt rekening met andere voltages in Nederland. En hoe zit het met modulerende thermostaten, die we in Nederland gebruiken? Paillet: “Wij richten ons op het lerende gedeelte. Modulatie mag, maar is voor ons geen probleem. We voorkomen overshoot en undershoot.” De temperatuur schiet daardoor niet te ver door en de zelflerende eigenschappen zorgen ervoor dat je zelf niets meer hoeft in te stellen.

nest-houder-tafel

Paillet legt uit dat zijn team het grondig heeft aangepakt: “We zijn in vier landen bij honderden huishoudens geweest om verwarmingssystemen te bekijken, ook stadsverwarming. De enige twee landen waar we nog problemen mee hebben zijn Frankrijk en Noorwegen, waar elektrische boilers worden gebruikt. We hebben zelfs gekeken hoe lang de schroefjes zijn die in de verschillende landen gangbaar zijn.”

Voor Nederland leverde dat het volgende pakket op:

nest-thermostaat-inhoud-doos

De Nest-thermostaat is geschikt voor bijna alle centrale verwarmingssystemen, zoals:

  • Combi- en condensatieboilers
  • Systeemboilers en boilers die alleen warmte produceren
  • Vloerverwarmingssystemen met warm water
  • Warmtepompen met luchtwarmte en aardwarmte (alleen verwarming)
  • Zone-systemen (één Nest Thermostat per zone)
  • Spanningsvoerende geschakelde systemen
  • Laagspanningssystemen (droog contact)

Verkrijgbaarheid Nest

De Nest is te koop bij Media Markt, Dixons, iCentre en Coolblue. Installeren hoef je niet zelf te doen, want wie de Nest-thermostaat in de periode tussen 25 september en 1 oktober koopt bij bovenstaande winkels, krijgt de installatie gratis.

Wie de prijs van een losse rookmelder te hoog vindt en klant bij Essent is, kan ook met korting kopen. Bij een 3-jarig energiecontract van Essent betaal je €49 en bij een 5-jarig energiecontract is de Nest gratis. Je bent nog wel €79 kwijt voor de installatie.

Slimmigheden

Als je de Nest-thermostaat koopt, vind je in de doos drie onderdelen: de Heatlink die je op de ketel moet aansluiten, een muurhouder en de thermostaat zelf. Gelukkig hoef je niet zelf te installeren. Het kan wel, maar Nest heeft een landelijk contract met installateur Feenstra gesloten om de thermostaat voor 80 tot 100 euro aan te sluiten. De installatie duurt 45 tot 60 minuten. Dat veel Nest-medewerkers afkomstig zijn van Apple is wel te zien aan de mate van detail: de thermostaat is behoorlijk zwaar uitgevoerd en voelt aan als een luxeproduct. In de muurbevestiging zit een mini-waterpas ingebouwd, zodat hij altijd recht hangt. En op de doos staat de URL waarmee je meteen een installateur kunt boeken.

Nest-thermostaat-tafel-houderOok in de Nest-thermostaat zelf zijn allerlei slimmigheden ingebouwd: installeer je de thermostaat op een plek waar hij in de volle zon hangt, dan weet hij dat het plaatselijk warmer is. En het is niet eens nodig om de Nest aan de muur te hangen, want voor €35 koop je een mooie tafelhouder (zie foto hierboven). Het zijn prijzen op het niveau van Apple, maar je krijgt wel kwalitatief goede spullen. Technisch gezien staat het apparaat ook niet stil, want sinds z’n debuut in 2011 zijn er al 20 software-updates geweest.

nest-protect-installatie

Nest Rookmelder

De rookmelder van Nest heeft eveneens een paar slimme trucjes in huis. Hij gaat niet irritant piepen als ’s nachts de batterij bijna leeg raakt, maar wacht tot de volgende ochtend. En als je in het pikkedonker door het huis loopt, schijnt de Nest-rookmelder een lichtje bij. Je kunt de rookmelder ook gebruiken als nachtlampje voor de kinderen. Speciaal voor kinderen laat Nest de waarschuwingsteksten uitspreken door een Nederlandse vrouwenstem, want kinderen reageren sneller op een stem die als moeder klinkt, dan op een snerpend alarmgeluid.

nest-protect-donker

De rookmelder is in twee uitvoeringen verkrijgbaar: met stroomdraad en op batterijvoeding. Beide kosten €109 per stuk. Net als bij de thermostaat kun je er allerlei andere accessoires aan koppelen, zoals LIFX-lampen, die rood gaan knipperen als er gevaar dreigt. Het werkt allemaal via het Works with Nest-programma, waar nog veel meer partners aan meedoen, zoals Jawbone en Mercedes. In combinatie met IFTTT kun je bovendien allerlei dingen automatiseren.

Eén onderwerp komt altijd ter sprake als het om Nest gaat: hoe het met privacy zit. Of er straks reclames op de Nest gaan verschijnen en of Google straks alles van je weet. Nest opereert echter zelfstandig binnen Google en deelt de informatie niet. Als je echt wantrouwig bent, kun je de Nest ook installeren zonder account. Je profiteert dan wel van de zelflerende eigenschappen, maar kunt de boel niet via de app bedienen. En als je bijvoorbeeld je koelkast aan Nest hebt gekoppeld en daarmee data wilt uitwisselen, moet je daar expliciet toestemming voor geven.

Nest en HomeKit

Dat blijkt dus op papier goed geregeld en daarom waren we eigenlijk benieuwder hoe het zit met de samenwerking met HomeKit, Apple’s platform voor huisautomatisering. In het interview gaf Lionel Paillet aan, dat er naar gekeken wordt maar dat er nog te weinig documentatie is om er echt mee aan de slag te gaan. Nest lijkt een wat afwachtende houding aan te nemen. Ze willen wel, maar ze hebben nog geen haast. Temeer omdat er nog geen concrete producten zijn die ermee samenwerken. De aandacht ligt momenteel vooral op de uitrol in meerdere landen.

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.