Vaar Melder-app voor de IJssel

Met de Vaar Melder-app wordt varen op de IJssel veiliger

Met de Vaar Melder-app kun je ongevallen op de IJssel melden, maar alleen als het niet te ernstig is. Rijkswaterstaat wil met de app onveilige plekken aanpakken.

Eerder deze week schreven we al over de vernieuwde Vaarwater-app, die nu ook vaarroutes buiten de stad Amsterdam heeft. Maar er wordt natuurlijk op veel meer plekken gevaren en daarbij kunnen onveilige situaties ontstaan. Daarom heeft Rijkswaterstaat een app gemaakt om varen op de IJssel veiliger te maken. De Vaar Melder-app is bedoeld om meldingen door te geven van onveilige situaties.

Vaar Melder-app voor de IJssel

Vaar Melder-app voor de IJssel

De app moet voorkomen dat er bijna-aanvaringen plaatsvinden of dat er mensen in de vaargeul zwemmen. Zie je iets wat onveilig is, dan kun je dat via de iPhone-app melden. Het doel is om de veiligheid te verbeteren en een beter beeld te krijgen van de plekken waar problemen optreden. De app is overigens niet bedoeld voor noodgevallen, want daarvoor kun je beter 112 bellen. Dronken schippers, bijna-aanvaringen of zwemmers die de scheepvaart in de weg zitten, zijn wel situaties die je via de app kunt melden.

Als Rijkswaterstaat over een bepaalde plek veel meldingen krijgt, gaan ze kijken wat eraan te doen is. Uit cijfers van de overheid vonden er vorig jaar 164 ernstige ongelukken plaats, waarbij 7 doden vielen. Dit aantal ernstige ongevallen is de afgelopen jaren ongeveer gelijkgebleven, maar het aantal niet-ernstige ongevallen nam toe. Dit komt onder andere omdat er meer wordt gedaan om incidenten te registreren. De stijging betekent dus dat incidenten vaker worden gemeld. Juist voor die niet-ernstige situaties kan de app iets betekenen. Vaak wordt na een ongeval ingevuld dat de oorzaak niet bekend is, terwijl schippers wel weten wat er aan de hand was. Bijvoorbeeld omdat iemand de vaarregels niet kende of omdat een schip aan de grond liep.

Vooral ongevallen in beroepsvaart
Volgens schippers is onjuist gedrag vaak de oorzaak van een ongeval, maar mag er ook nog wel wat worden gestudeerd op de vaarregels. Het zijn overigens niet altijd de recreanten die brokken veroorzaken: bij tweederde van de ongevallen gaat het om de beroepsvaart en slechts in een derde geval om recreanten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2017, 18:41
Categorie Apps
Onderwerp water

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.