USB-C Thunderbolt aansluiting.

USB 4 komt eraan: dit moet je weten als Apple-gebruiker

Het USB Implementers Forum heeft de definitieve specificaties van USB 4 aangekondigd. Bij deze vernieuwde standaard draait alles om snelheid. Wat heb je hier als Apple-gebruiker aan?

Het USB Implementers Forum kondigde eerder dit jaar al USB 3.2 (SuperSpeed) aan en gaf dit voorjaar een preview van USB 4.0. Nu zijn de definitieve specificaties van deze nieuwe standaard bekend. USB 4 is de opvolger van de huidige USB 3-standaard. De makers hebben goed gekeken naar Thunderbolt 3, want USB 4 toont veel overeenkomsten. Maar het duurt nog wel even voordat we de eerste apparaten met USB 4 gaan zien.

USB 4 aangekondigd: dit moet je weten

De basis van USB 4 is de huidige techniek van Thunderbolt 3, die we nu al in de meest recente Macs en iMacs vinden. De nieuwe standaard ondersteunt daarom ook dezelfde snelheid voor dataoverdracht als Thunderbolt 3, namelijk 40 Gbps. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het eerder aangekondigde USB 3.2.

Het voordeel voor Apple-gebruikers is dat USB 4 backwards compatible is met USB 3.2, USB 2.0 en Thunderbolt 3. Dat betekent dus dat je een apparaat met USB 2.0 kan koppelen aan een USB 4-toestel. Dat is dus goed nieuws voor Apple-gebruikers die nu al Thunderbolt 3 hebben. USB 4 gebruikt dezelfde USB-C-connector als de huidige Thunderbolt 3-aansluiting, dus je hoeft niet allemaal nieuwe kabels en accessoires in huis te halen.

Bekijk ook

SuperSpeed USB 20Gbps aangekondigd: wat is het en wat heb je eraan?

Er is een nieuwe standaard voor USB aangekondigd: USB 3.2 Gen 2x2, oftewel SuperSpeed USB 20Gbps. Het biedt dubbele snelheden ten opzichte van de vorige versies. Wat is deze nieuwe standaard en wat heb je er nog meer aan als gebruiker?

Ondersteuning voor meerdere schermen
Net als Thunderbolt 3 ondersteunt USB 4 twee 4K HDR-displays met 60Hz, waardoor je zonder problemen schermen kan aansluiten. Ook 5K-schermen worden volledig ondersteund. Bovendien ondersteunt USB 4 een vermogen van 100W. Hierdoor kan je apparaten aansluiten die een flinke hoeveelheid stroom vereisen.

Voor Apple-gebruikers betekent dit dat het aansluiten van externe apparatuur op huidige Macs met Thunderbolt 3 een stuk makkelijker wordt. Omdat Thunderbolt 3 als het ware ingebakken zit in USB 4, hoef je niet meer met tussenstukjes te werken. De kans is ook groot dat de nieuwe standaard ervoor zorgt dat het aanbod groter wordt. Het voordeel van USB 4 ten opzichte van Thunderbolt 3 is dat er geen licentie betaald hoeft te worden. De kans is dus groter dat meer accessoiremakers USB 4 gaan ondersteunen, mogelijk ook bij goedkopere accessoires.

Nog even geduld
Maar wanneer profiteer je hier dan van? Nu de definitieve specificaties zijn onthuld, duurt het meestal nog anderhalf jaar totdat een dergelijke nieuwe standaard te vinden is in nieuwe apparaten. Dat betekent dat je er waarschijnlijk pas vanaf 2021 iets van gaat merken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 03 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van volledige specificaties van USB 4.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.