Mijnbouw: graafmachine

Apple zette in 2018 vijf leveranciers aan de kant vanwege misstanden

Apple heeft in 2018 het contract met vijf leveranciers van mineralen opgezegd, nadat bleek dat ze slecht presteerden op het gebied van mensenrechten. Het gaat om raffinaderijen en bedrijven die mineralen smelten. Dat blijkt uit het nieuwste Conflict Minerals Report 2018.

Conflict Minerals Report 2018

Apple heeft het nieuwste Conflict Minerals Report uitgebracht, waarin te lezen is hoe het bedrijf omgaat met conflictmineralen. In 2018 werden vijf fabrikanten aan de kant gezet omdat ze niet wilden meewerken aan een externe audit, of omdat ze niet voldeden aan Apple’s eisen. De overige 253 smelters en raffinaderijen waar Apple op 31 december 2018 een contract mee had voldeden aan de eisen. Ze zijn niet direct of indirect betrokken bij gewapende conflicten of gewapende groepen. Apple heeft het Conflict Minerals Report ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC.


Apple benadrukt wel vaker dat mensenrechten belangrijk zijn, ook bij toeleveranciers. Daarbij wordt gekeken naar de werkomstandigheden van medewerkers in de mijnen en op andere plekken waar materialen worden gedolven. Volgens Apple gaan de maatregelen nog iets verder dan wettelijk is vereist. Apple heeft strenge gedragscodes voor toeleveranciers en standaarden hoe de materialen op een verantwoordelijke manier gedolven kunnen worden. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de productieprocessen zelf maar ook naar sociale aspecten, milieu en mensenrechten. Apple onderzoekt jaarlijks de gerapporteerde incidenten en kijkt of bepaalde toeleveranciers vaker bij conflicten betrokken zijn dan andere.

Mijnbouw: graafmachine

Ook ondersteunt Apple initiatieven om klokkenluiders de mogelijkheid te geven misstanden te melden. Apple publiceert naast dit Conflict Minerals Report ook nog elk jaar een Supplier Responsibility Report, waarin naar al het doen en laten van de toeleveranciers wordt gekeken. Verder is er nog een Environmental Responsibility Report, over de maatregelen die op het gebied van milieu worden genomen bij Apple zelf en bij toeleveranciers.

Al die maatregelen hebben effect want in 2017 maakte The Enough Project bekend dat Apple een duidelijke voorsprong op andere bedrijven heeft om conflictmineralen uit de wereld te helpen, onder andere bij toeleveranciers in de Democratische Republiek Congo (DRC).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 februari 2019 om 15:41
Onderwerp
Categorie
Apple
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.