Terugblik: 2008 was het jaar van de iPhone (en de iPhoneclub)

iPhoneclub wenst iedereen een voorspoedig 2009. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd: 2008 vormde de definitieve doorbraak van de iPhone in Nederland en België, de iPhone kwam binnen bereik van iedereen en het aantal bezoekers van iPhoneclub groeide tot onvermoede aantallen. We hebben alle ontwikkelingen nog eens op een rijtje gezet.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

glazen-champagneEr zijn in 2008 heel wat dingen gebeurd: Barack Obama werd gekozen tot nieuwe president, België kreeg op de valreep een nieuwe regering, Bill Gates ging met vervroegd pensioen en Karadzic werd gearresteerd en overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Maar wat technologie betreft is er maar één gebeurtenis die er zowel voor Windows- als Mac-liefhebbers uitspringt: de lancering van de iPhone 3G in heel veel landen. In 2008 maakte de iPhone z’n definitieve doorbraak: iedereen die het toestel wilde kopen kon er eentje krijgen, zonder moeilijk te doen met trips naar de VS en de constante angst dat een firmware-update een einde zou maken aan de pret. In dit artikel kijken we terug op de belangrijkste iPhone-gebeurtenissen van afgelopen jaar en de mijlpalen die iPhoneclub daarbij heeft bereikt.


In januari kondigde Steve Jobs op Macworld aan dat er 4 miljoen iPhones van de eerste generatie waren verkocht. Hij zette meteen een ambitieuze doelstelling voor de rest van het jaar: 10 miljoen stuks voor 2008. Niemand wist op dat moment hoe dat doel bereikt zou moeten worden: met een toestel dat al een halfjaar verkrijgbaar was en dat na de lancering in Europa maar lauw was ontvangen, leek Apple er niet erg kansrijk voor te staan. De iPhone was op dat moment verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. In februari kwam Oostenrijk erbij en een maand later volgde Ierland. Pas op 9 juni 2008 kwam er meer duidelijkheid: toen kondigde Jobs de iPhone 3G aan en onthulde plannen om dit toestel wereldwijd te gaan verkopen. Een maand later was het zover: in Nederland ging op 11 juli de iPhone 3G in de verkoop via T-Mobile. Voor het eind van het jaar moest de iPhone in 70 landen wereldwijd verkrijgbaar zijn. Dat is gelukt: inmiddels staan er 75 landen op de kaart en komen er maandelijks wel een paar bij.

De doelstelling van 10 miljoen iPhones werd al in oktober bereikt. Het aantal had nog groter kunnen zijn als Apple erin was geslaagd om een deal met China Mobile te sluiten, zodat de iPhone ook de immens grote Chinese markt zou kunnen aanboren. Om het toestel voor iedereen binnen handbereik te brengen kwamen er steeds meer verkooppunten bij. In Nederland circuleerde al voor de lancering een gerucht dat de iPhone ook via Apple Premium Resellers zou worden verkocht. Dat bleek inderdaad het geval, naast andere verkooppunten zoals The Phone House en Belcompany. In België kwam FNAC als verkooppunt erbij, in de VS sloten Best Buy en zeer recent nog Wal-Mart zich aan.

Bij het presenteren van de kwartaalcijfers in oktober 2008 bleek hoe belangrijk de iPhone voor Apple is geworden: het apparaat was verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de kwartaalomzet van Apple.

De succesfactor: de App Store

Een van de belangrijkste succesfactoren van de iPhone was de App Store. De softwarewinkel werd bewonderd en verguisd: andere mobiele aanbieders zagen het als lichtend voorbeeld en wilden ook zo’n App Store, sommige ontwikkelaars werden snel rijk, vaak met tamelijk zinloze applicaties en andere ontwikkelaars klaagden over het strikte beleid en het onvoorspelbare gedrag van Apple. Toch werd de App Store een gigantisch succes: al twee maanden na de lancering waren er duizenden applicaties beschikbaar en waren er 100 miljoen applicaties gedownload. Inmiddels is de grens van 300 miljoen gepasseerd en zijn er meer dan 10.000 applicaties in de App Store verkrijgbaar.

Firmware 2.0 – gelanceerd samen met de iPhone 3G – bevatte veel nieuwe mogelijkheden (zoals synchronisatie met Exchange) maar leidde tegelijk tot frustraties: het 3G-signaal viel vaak weg, de iPhone liep vast bij het updaten van applicaties en de backups in iTunes duurden veel te lang. Pas toen firmware 2.1 in september en firmware 2.2 in november uitkwamen waren de stabiliteitsproblemen verholpen.

Een halfjaar eerder, in maart 2008, kondigde Apple aan dat het eindelijk mogelijk zou worden om zelf applicaties voor de iPhone te ontwikkelen. Tot dan toe konden ontwikkelaars alleen webapplicaties maken. De SDK die omstreeks dezelfde periode beschikbaar kwam, werd met een zweem van geheimzinnigheid omgeven: ontwikkelaars moesten een NDA tekenen en mochten vragen en problemen niet openlijk bespreken. De frustratie nam nog verder toe toen de applicaties bij de App Store konden worden ingediend en Apple er een nogal onduidelijk en inconsequent goedkeuringsbeleid op bleek na te houden. De NDA werd in oktober vrijgegeven, maar het goedkeuringsproces is nog even onduidelijk als voorheen.

De nieuwe iPhone 3G

Het succes van de iPhone is niet alleen te danken aan de software. Ook de hardware was een doorslaggevende factor voor het succes van de iPhone 3G, die in juni tijdens de Worldwide Developer Conference werd aangekondigd. Foto’s en mockups waren op dat moment al uitgelekt, onder andere exclusief door Macfreak en iPhoneclub: het ging om een toestel met iets meer afgeronde hoeken ten opzichte van de eerste generatie iPhone. De aluminium achterkant was vervangen door een plastic behuizing in zwart en wit. Er zat een GPS-ontvanger in en er was voor het eerst 3G-ondersteuning. De opslagcapaciteit bleef hetzelfde: 8 en 16GB. De prijs ging omlaag van $399 naar $199 bij afsluiting van een 2-jarig abonnement. In Nederland werden we dubbel verwend met prijzen vanaf €1 bij een T-Mobile-abonnement. De onfortuinlijke Belgen zaten niet alleen wekenlang met een tekort aan toestellen, maar moesten ook een forse prijs betalen voor hun simlockvrije toestellen zonder abonnementsverplichting: €525 en €615.

iPhoneclub.nl wordt volwassen

2008 was een belangrijk jaar voor iPhoneclub.nl. We maakten de sprong van “een leuk hobbyblogje over de iPhone” naar een website die dagelijks door ruim 37.000 bezoekers (21.500 uniek) wordt gelezen (gemiddelde laatste drie maanden). Jullie zijn daarnaast verantwoordelijk voor het ontzagwekkende aantal van 4,3 miljoen pageviews per maand! Het aantal forumleden groeide explosief naar het huidige aantal van bijna 34.000. Met gedeeltelijke sponsoring van onze hostingpartij XLS Hosting verhuisden we dit jaar naar een eigen dedicated server en webbureau Onstuimig zorgde er in 2008 voor dat iPhoneclub.nl een eigen gezicht kreeg, dankzij een nieuw webdesign waardoor we voorgoed afstapten van de inmiddels versleten geraakte WordPress-template. Overigens draait iPhoneclub.nl (de weblog) tot volle tevredenheid nog steeds op het WordPress-platform (versie 2.7). Andere wetenswaardigheden: de weblog iPhoneclub.nl telt momenteel 4887 nieuwsberichten, 151 pagina’s met achtergrondartikelen (waaronder alle iPhone Tips van de dag) en 61.750 reacties (!). De nieuwsfrequentie is in 2008 ook aanzienlijk omhoog gegaan: van gemiddeld 3,9 berichten per dag in 2007 naar 9,5 berichten in 2008, bij elkaar geschreven door Gonny (2897), Jean-Paul (214), Ramy (150), Maarten (39), Christiaan (24), Olivier (13) en alle andere auteurs (16).
Trots zijn we ook op het levendige iPhone-forum: 219.287 berichten verdeeld over 23.000 discussies.

Aantal bezoekers per maand, bron: GetClicky.com (Flash-grafiek, alleen zichtbaar op desktop).

Google Trends voor websites: vergelijk iPhoneclub.nl

iPhoneclub.nl in vergelijking tot enkele andere websites, bron: Google Trends

Iets minder succesvol was het “grote” iPhoneclub-feest ter ere van ons tweejarige bestaan. We hadden gehoopt (en gemikt) op 300 feestgangers; het waren er uiteindelijk 84 (excl. staf en genodigden). Desondanks was het een supergezellig feest met een hoop mooie prijzen en over het algemeen ook tevreden bezoekers.

Tot slot nog een Top 5 van onze bestgelezen nieuwsberichten in 2008:

Bedankt!

We willen in de eerste plaats alle bezoekers bedanken, want zonder jullie weinig reden om ons dagelijks zo uit te sloven. Bedankt voor jullie reacties, positief of negatief. Daarnaast zorgen jullie er dankzij aankopen in onze eigen iPhone-accessoireshop of via onze affiliatelinks (en de advertenties, voor zover niet geblokkeerd 🙁 ) voor dat wij ons bijna full-time op iPhoneclub.nl kunnen richten. Dank ook aan onze shoppartner iPhonecentre voor het vertrouwen en de fantastische samenwerking, de adverteerders die in 2008 de stap hebben genomen om rechtstreeks op iPhoneclub.nl te adverteren en uiteraard onze mede-auteurs voor hun fantastische nieuws- of reviewbijdragen. Boven alles superveel dank aan het fantastische team van moderatoren die het forum dag in-dag uit in goede banen lijden, overbodige berichten of discussies opruimen, maar vooral hun geduld bewaren en tactvol blijven als ze via een persoonlijk bericht weer een bak modder over zich heen krijgen gedonderd. Daarvoor superveel respect en onze grote dank! Hopelijk mogen wij ook in 2009 weer op jullie tomeloze inzet rekenen.

En in 2009?

Wij hebben stilletjes al wat plannen gemaakt voor 2009. Natuurlijk hopen we dat de iPhone nano er komt, zodat de iPhone binnen bereik komt van een nog grotere groep gebruikers. Maar mocht dat niet zo zijn, dan is er nog niets aan de hand: er is zoveel te melden over applicaties, accessoires, geruchten, ervaringen en handige tips dat we ook in 2009 weer dagelijks zullen klaarstaan om jullie te voorzien van nieuws en ontwikkelingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:26
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen cijfers, iPhoneclub, jaaroverzicht, terugblik
48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.