Carl Icahn, investeerder

Superbelegger Carl Icahn stapt uit Apple

Miljardair Carl Icahn heeft al zijn aandelen Apple verkocht. Hij vindt dat Tim Cook uitstekend werk levert, maar maakt zich zorgen over China.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De aandelenkoers van Apple heeft de afgelopen dagen gevoelige klappen gekregen. Heel wat mainstream media voorspellen alvast doemscenario’s voor Apple, omdat na 13 jaar blijkt dat de bomen toch niet tot in de hemel groeien. Miljardair Carl Icahn zorgde vandaag voor een extra klap, door aan te kondigen dat hij zich heeft teruggetrokken uit Apple. Hij geeft daarbij China de schuld en prijst Tim Cook voor zijn uitstekende werk.

Carl Icahn, investeerder

Carl Icahn doet alle aandelen van de hand

Apple boekte een omzet van $50 miljard en maakte $10 miljard winst, maar voor investeerders was het niet genoeg. Het feit dat voor het eerst in 13 jaar geen omzetrecord werd geboekt, was voor velen reden om het aandeel van de hand te doen, waardoor de koers zakte onder de $100. Superinvesteerder Carl Icahn maakt het niet meer mee: hij heeft bekendgemaakt dat hij al zijn aandelen Apple heeft verkocht. Door zijn invloed is te verwachten dat kleinere investeerders zullen volgen.

Ondanks zijn gigantische vermogen en het feit dat Icahn zich regelmatig met het beleid van Apple bemoeide, bezat hij maar een relatief klein percentage aandelen: nog geen 1%. Het is onduidelijk wanneer Icahn zijn aandelen van de hand heeft gedaan, maar het is te verwachten dat hij het al heeft gedaan voordat de koers zakte. Eerder dit jaar verkocht de miljardair al 45,7 miljoen Apple-aandelen ter waarde van $750 miljoen.

‘Tim Cook is goed bezig, China is zorgelijk’

Icahn’s kritiek is namelijk niet dat de omzetcijfers wat tegenvielen of dat er te weinig iPhones zijn verkocht, maar hij maakt zich vooral zorgen over de ontwikkelingen in China.

Tim Cook denkt dat de Chinese markt op termijn wel weer aantrekt, maar dat Apple niet langer de wind mee heeft, zoals voorheen. Apple’s omzet daalde 26% in vergelijking met vorig jaar, terwijl het voorheen een van de regio’s was waar de meeste groei werd geboekt. Tim Cook kan er volgens Icahn ook niets aan doen: hij levert uitstekend werk, maar is bang dat Apple tegenwerking van de Chinese regering gaat krijgen. Zou zouden het “erg moeilijk voor Apple kunnen maken om er te verkopen”. Tim Cook was afgelopen maandag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers op de lange termijn optimistisch over China, maar gaf wel toe dat het momenteel minder gaat.

En nu… tijd om ook je Apple-aandelen te verkopen (voorzover je die hebt)? We geven op iCulture geen beleggingsadvies, want met aandelen weet je maar nooit hoe het balletje rolt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2016, 9:33
Categorie Apple
Onderwerp aandelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.