apple-store-istanbul

Kwartaalcijfers FQ2 2016: 51,2 miljoen iPhones en 10,3 miljoen iPads verkocht

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ2 2016 bekendgemaakt. Lees hier of Apple inderdaad voor het eerst sinds 2003 geen recordomzet heeft gedraaid en hoe het nu eigenlijk zit met de iPhone-verkopen.

apple-store-istanbul

Apple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ2 2016 bekendgemaakt. Het gaat om het tweede fiscale kwartaal van 2016, dat zoals gebruikelijk niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden januari, februari en maart 2016 en beslaan dus de rustige periode na de feestdagen. Daarmee is duidelijk dat Apple voor het eerst sinds 2003 geen omzetgroei heeft geboekt, waardoor er een einde komt an vijftig kwartalen onafgebroken groei.


Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

  • 51,2 miljoen iPhones
  • 10,3 miljoen iPads
  • 4,0 miljoen Macs

Er werd een omzet geboekt van $50,6 miljard. Internationale verkopen waren goed voor 67 procent van de omzet.

Tim Cook kon als reactie op de cijfers deze keer niet zeggen dat er records waren geboekt en gooide het daarom over een andere boeg:

Our team executed extremely well in the face of strong macroeconomic headwinds. We are very happy with the continued strong growth in revenue from Services, thanks to the incredible strength of the Apple ecosystem and our growing base of over one billion active devices.

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. Deze grafieken zijn al bijgewerkt met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je de kleine ontdekkingen later vanavond hieronder vinden. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Verwachtingen vooraf

Analisten voorspelden voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat er $52 miljard omzet zou worden geboekt. Dit zou een terugval van bijna 10% betekenen in vergelijking met een jaar geleden. In werkelijkheid bleek het nog iets slechter uit te pakken, namelijk $50,6 miljard.

Apple hield zelf rekening met een bedrag tussen de $50 en $53. Een jaar geleden lag de omzet nog op $58. Er werd al rekening mee gehouden dat Apple voor het eerst sinds 2003 geen recordomzet had gebroken. Dat record is 50 kwartalen (!) achter elkaar volgehouden.

Hieronder zie je Apple’s kwartaalomzet sinds 2005.

Apple kwartaalomzet sinds 2005

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.