Soderbergh iPhone-film

Steven Soderbergh maakte zijn nieuwe film ‘Unsane’ met een iPhone

Regisseur Steven Soderbergh heeft zijn nieuwste film met een iPhone gefilmd. De film 'Unsane' gaat in 2018 in premiere in de bioscopen en is volgens de betrokkenen niet te onderscheiden van films die met professionele camera's zijn gefilmd.

De met prijzen overladen regisseur Steven Soderberg heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een geheim nieuw project: de griezelfilm Unsane. Bijzonder is dat het complete verhaal met een Apple iPhone is gefilmd. De film zal komend voorjaar in de bioscoop draaien. Eerder werd Soderbergh bekend van films als ‘Ocean’s Eleven’, ‘Erin Brockovich’ en ‘Magic Mike’.

Steven Soderbergh filmt met Apple iPhone

‘Unsane’ gaat op 23 maart 2018 in premiere. Soderbergh gaat de film zelf distribueren via zijn eigen bedrijf, Fingerprint Releasing. Hoofdrolspelers zijn Claire Foy, Juno Temple en Jay Pharoah. Laatstgenoemde beschrijft het als een ‘reality-horrorfilm’, die doet denken aan ‘Get Out’ van Jordan Peele.

Soderbergh iPhone-film

De film volgt het verhaal van een jonge vrouw (Foy) die gedwongen in een psychiatrische inrichting verblijft. Als kijker gaat het erom te ontdekken of de vreselijke ervaringen die ze meemaakt echt zijn, of slechts een verzinsel van haar eigen brein.

Soderbergh’s Mosaic

Een week geleden was Soderberg ook al in het nieuws, omdat hij de interactieve app ‘Mosaic’ uitbracht. In deze zesdelige HBO-serie bepaal je zelf hoe het eindigt. Er is drie jaar aan gewerkt en er doen grote namen zoals Sharon Stone en Beau Bridges aan mee. De kijkers bepalen hoe het verhaal verloopt en je kunt de serie vanuit de gezichtspunten van verschillende acteurs bekijken. Je kunt het gratis downloaden vanuit de (Amerikaanse!) App Store. Er zitten ook aanvullende scenes in, voor als je de 7,5 uur durende tv-serie niet lang genoeg vindt of meer materiaal nodig hebt om te kunnen meepuzzelen.

Mosaic-app

Bij ‘Unsane’ gaat het om een langere film, die Soderbergh afgelopen zomer in het diepste geheim heeft geschoten met een iPhone 7 Plus. Het filmen duurde iets meer dan een week; veel korter dan gebruikelijk bij een dergelijke film. Soderbergh zou op de filmset al bezig zijn geweest met het bewerken van de beelden, waardoor de acteurs al vroegtijdig het eindresultaat te zien kregen. “Je zou het niet zeggen”, aldus acteur Jay Pharaoh over het feit dat er met een iPhone is gefilmd, “zo goed ziet het eruit”. De regisseur experimenteert wel vaker met nieuwe filmmethoden en onbekende acteurs. Overigens is Soderbergh niet de eerste filmmaker die voor de iPhone kiest. In 2015 was de film ‘Tangerine’ een hit op filmfestivals, waarbij gebruik was gemaakt van een iPhone 5s en een videobewerkingsapp van een paar euro.

Een paar dagen geleden schreven we over een vergelijking tussen de iPhone X videocamera en professionele camera’s, waarbij het filmen in 4K inmiddels zo goed is geworden dat het te gebruiken is in commercials.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2017, 10:57
Categorie Achtergrond
Onderwerpen bioscoop, film, video
Device iPhone 7 Plus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.