Notificaties concept op iPhone.

Zo kan Apple de notificaties in iOS handiger maken

Notificaties op de iPhone en iPad werken al enkele jaren grotendeels hetzelfde. Volgens een designer kan het een stuk slimmer en handiger, met bijvoorbeeld gegroepeerde meldingen voor meer overzicht.

Het gehele notificatiesysteem van iOS is in de afgelopen jaren niet veel veranderd. Apple heeft de afgelopen jaren enkel wat kleine wijzigingen gemaakt en bijvoorbeeld de rijke notificaties toegevoegd, die ervoor zorgen dat je meer met een melding kan doen. Toch kan het nog een stuk slimmer, moet de maker van een nieuw concept gedacht hebben.

Concept voor slimmere notificaties

Het nieuwe concept om de meldingen makkelijker en efficiënter te maken is gemaakt door designer Kauhi Hookano. Hij probeert met zijn nieuwe concept enkele irritaties weg te nemen. Meldingen kunnen namelijk in de weg zitten, omdat ze tijdelijk een deel van de bovenkant van een app blokkeren. Bovendien kan het overzicht van je meldingen al snel vollopen met allerlei individuele notificaties. In het concept is dit aangepakt.

Notificaties concept op iPhone.

Volgens de designer kan een melding ook op een minder storende manier in beeld komen. In plaats van dat deze over de huidige app heen weergegeven wordt, kan een notificatie een app ook tijdelijk naar beneden schuiven. Zo blijft de bovenkant zichtbaar, wat bijvoorbeeld prettiger is bij het navigeren via Google Maps of Apple Kaarten. Er is ook gedacht aan een minder storende notificatie die heel smal kort de statusbalk vervangt. Hierdoor wordt er dus niks van de app geblokkeerd en hoeft de app ook niet tijdelijk naar beneden verplaatst te worden.

Een andere wijziging die de designer maakt, is dat notificaties bij elkaar gegroepeerd worden. Op dit moment worden meerdere meldingen van bijvoorbeeld iMessage allemaal onder elkaar gezet als individuele notificaties, terwijl ze afkomstig zijn van dezelfde app. Door ze bij elkaar te groeperen, kunnen deze meldingen minder ruimte in beslag nemen omdat ze ingeklapt kunnen worden. Je kunt op deze manier ook makkelijker alle meldingen van één app tegelijk verwijderen, terwijl de mogelijkheid om individuele notificaties te verwijderen ook behouden blijft.

Concept voor notificaties en meldingen voor iOS.

Er wordt ook gekeken naar de Apple Watch. Zo wordt het idee van de rode stip bovenaan de wijzerplaat overgenomen. Een oranje stip naast de tijdsaanduiding geeft op een subtiele manier weer dat je nieuwe meldingen hebt. Met nieuwe acties in het overzicht van je meldingen kun je ook makkelijker alle meldingen verwijderen of herstellen.

Slimmere Siri
Ook Siri speelt in het nieuwe concept een rol. Volgens de designer kan Siri nog veel slimmer worden dankzij Siri Notification Catch Up. Siri kan je bijvoorbeeld herinneren aan je Instagram-foto die veel likes gekregen heeft, terwijl Siri ook kan kijken naar de type mails die je ontvangt. Met een goedemorgen-melding op het toegangsscherm zie je precies wat je bijvoorbeeld afgelopen nacht gemist hebt, zodat je dankzij Siri in één keer op de hoogte bent.

Concept voor Siri meldingen.

In het concept zijn nog veel meer voorbeelden te zien, inclusief bijbehorende video’s die de nieuwe meldingen in werking laten zien. Het concept bevat een aantal goede ideeën, dus het is te hopen dat Apple soortgelijke plannen heeft voor iOS 12.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 november 2017, 9:54
Categorie iOS
Onderwerpen concept, notificaties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.