Met Sprekend Nederland laat je je beoordelen op je accent

Wil je graag meedoen aan een onderzoek over accenten en manieren van praten? Met Sprekend Nederland wordt in kaart gebracht hoe mensen elkaar beoordelen op basis van hun manier van spreken.

De NTR (een publieke omroep) heeft een app uitgebracht om onderzoek te doen naar accenten. Door zinnen in te spreken, kunnen andere mensen jouw stem beoordelen op allerlei punten. De app wekt nogal vooroordelen in de hand, want waarom zou je iemand bij voorbaat afwijzen als vriend, schoonfamilie of collega vanwege een bepaalde tongval. En kun je echt iemands intelligentie inschatten op basis van wat gesproken woorden? Toch is het wel grappig om te weten hoe mensen over jou denken, aan de hand van je stem.


Sprekend Nederland gelanceerd.

Sprekend Nederland doet onderzoek

Om de app te kunnen gebruiken, is het wel vereist om je e-mailadres achter te laten. Daarna vul je je woonplaats in en laat je enkele gegevens achter, bijvoorbeeld hoelang je al op dezelfde plaats woont. Daarna wordt je gevraagd om enkele zinnen uit te spreken in een bepaalde categorie. Een voorbeeld van zo’n categorie is wonen. Spreek enkele zinnen uit en vervolgens krijgen andere mensen die te horen.

Spreek een zin uit in Sprekend Nederland. Categorie wonen in Sprekend Nederland.

In de app kom je ook enkele bekende Nederlanders tegen die je langs de categorieën begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan Henk Westbroek of Foppe de Haan met zijn typische Friese accent. Ook krijg je zelf ingesproken berichten voorgeschoteld die je vervolgens moet beoordelen. Hoe graag zou je diegene die je net gehoord hebt als buurvrouw willen? In hoeverre zou je willen dat diegene jouw baas is?

Als je een hekel hebt aan een bepaald accent, is de kans groot dat je al dit soort vragen zeer negatief beantwoordt. Het is daarom de vraag in hoeverre dit onderzoek uiteindelijk betrouwbaar is. Komend voorjaar worden de eerste en meest opmerkelijke resultaten van Sprekend Nederland bekendgemaakt. Ook in de maanden daarna blijven wetenschappers zich bezighouden met dit onderzoek.

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 december 2015 om 20:15
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.