iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Samenvatting WWDC08 keynote, deel 1: Firmware, App Store, SDK

Een samenvatting van alle aankondingen op WWDC, met informatie over de nieuwe firmware, de App Store en de SDK.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

WWDC08In een apart artikel hebben we al antwoord gegeven op alle vragen omtrent de 3G iPhone. Maar er werd natuurlijk nog veel meer aangekondigd, waarvan we hieronder een samenvatting geven. In deel 1 komen de volgende onderwerpen aan de orde: zakelijke functies, niet eerder aangekondigde verbeteringen in de firmware, de App Store, een eigen alternatief voor achtergrondprocessen en de SDK.

Zakelijke functies

De nieuwe firmware krijgt ondersteuning voor push e-mail, contacten en agenda’s, ondersteuning voor een global adress book (interne contactlijst voor bedrijven), op afstand wissen van apparaten (remote wipe) en dergelijke. Apple demonstreerde het doorzoeken van contactpersonen, waarbij de lijst wordt gefilterd zodra je de eerste letters invult.

SDK

Na een demonstratie door Scott Forestall, de gloednieuwe Senior VP voor iPhone-software, komen verschillende ontwikkelaars op het podium om te vertellen hoe succesvol ze zijn geweest bij het ontwikkelen van applicaties. Zo toont SEGA opnieuw de game Monkey Ball, maar nu met 100 levels en straks verkrijgbaar in de App Store voor $9,99. eBay laat een applicatie zien waarmee je veilingen kunt beheren, Loopt is een nieuw sociaal netwerk waarmee je de positie van vrienden op de kaart kun zien en met de nieuwe applicatie van TypePad kun je onderweg bloggen. Deze applicaties zijn allemaal gratis te gebruiken.

Pangea Software toont twee games: Enigmo en het 3D-racespel Cro-Mag Rally. Beide games zijn vanaf de lancering van de App Store verkrijgbaar voor $9,99 per stuk. Band is een oude bekende: het blijkt om een virtuele piano, drums en bluesinstrument te gaan. Dezelfde applicatie is nu al verkrijgbaar via Installer onder de naam MooCowBand.

MLB.com heeft een basketball-applicatie ontwikkeld waarmee je videofragmenten en uitslagen kunt zien. Epocrates toont twee medische applicaties waaronder Modality waarmee je onderdelen van het menselijk lichaam kunt leren benoemen. Binnen enkele weken na de lancering van de App Store wil Epocrates tientallen applicaties gaan aanbieden, allemaal op medisch gebied. Tenslotte laat Digital Legends nog zien hoe ze in twee weken een 3D fantasygame hebben ontwikkeld, die gebruikmaakt van OpenGL en touch-bediening. De definitieve versie is vanaf september te koop.

Achtergrondprocessen

Apple ziet geen heil in applicaties die op de achtergrond draaien. In plaats daarvan komt er push-notificatie, waarbij berichten naar de Apple-servers worden gestuurd. Dat heeft als voordeel dat het energieverbruik lager is en dat er minder aanslag op de prestaties wordt gedaan. Gebruikers van Windows Mobile zullen hier begrijpen wat er wordt bedoeld: Windows Mobile-smartphones worden na verloop van tijd steeds trager omdat er steeds meer applicaties op de achtergrond actief blijven. Vanaf september zal deze functionaliteit beschikbaar zijn, maar ontwikkelaars kunnen er nu al mee aan de slag.

iPhone 2.0

Veel functies in de nieuwe firmware iPhone 2.0 zijn in maart al ter sprake gekomen. Er komen nog een aantal bij: contacten zoeken waarbij de resultaten zich live aanpassen, ondersteuning voor iWork (wel lezen, niet bewerken), volledige ondersteuning voor Microsoft Office (Word, Excel en nu ook PowerPoint). Het wordt mogelijk om e-mailberichten groepsgewijs te wissen en te verplaatsen. Je kunt afbeeldingen uit e-mailberichten opslaan. En er komt een nieuwe rekenmachine met wetenschappelijke functies. De taalondersteuning zal ook worden verbeterd. Zo komt er volledige ondersteuning voor verschillende Aziatische talen, met karakterherkenning.
De nieuwe iPhone 2.0-firmware zal vanaf begin juli ook voor huidige iPhone-bezitters beschikbaar komen. Je kunt het gratis installeren. Bezitters van een iPod touch betalen $9,95.

De App Store

Met de App Store kunnen ontwikkelaars elke iPhone-bezitter bereiken. Net als eerde aangekondigd strijkt Apple 30% van de verkoopprijs op. De software zal worden voorzien van FairPlay, dezelfde DRM die nu al in de iTunes Store wordt gebruikt. De App Store zal in 62 landen beschikbaar zijn. Je kunt via het telefoonnetwerk applicaties downloaden als ze kleiner zijn dan 10MB. Grotere applicaties installeer je via Wi-Fi of via iTunes.
Bedrijven kunnen ook zelf applicaties naar hun werknemers sturen. Na het autoriseren van de iPhones binnen het bedrijf kunnen ze de zelfgebouwde (of door derden ontwikkelde) apps op de iPhones laten draaien. Het is mogelijk om deze applicaties via het intranet te verspreiden. Er komt ook nog een derde manier om applicaties te verspreiden: Ad Hoc. Hiermee wordt het mogelijk om applicaties naar maximaal 100 geautoriseerde iPhones te sturen.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2008, 22:46
Categorie iDevices
Onderwerpen firmware, populaire apps, sdk, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.