Samenvatting WWDC08 keynote, deel 2: MobileMe, Me.com, 3G en batterijduur

Een samenvatting van de belangrijkste aankondigingen op WWDC08, deel 2: over MobileMe, het stopzetten van .Mac en details over de downloadsnelheden van 3G en de batterijduur bij 3G-gebruik.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

WWDC08In een apart artikel hebben we al antwoord gegeven op alle vragen omtrent de 3G iPhone. Maar er werd natuurlijk nog veel meer aangekondigd, waarvan we hieronder een samenvatting geven. In deel 2 komen de volgende onderwerpen aan de orde: MobileMe, Me.com, 3G en batterijduur.

MobileMe

Grote bedrijven beschikken vaak over een Exchange-server, waarmee ze met de nieuwe iPhone push-functionaliteit voor e-mail, adressen en afspraken kunnen aanbieden. Consumenten en kleine bedrijven beschikken daar niet over, maar gelukkig biedt Apple daarvoor ook een oplossing. Iets compleet nieuws: MobileMe. Het is als Exchange voor de massa: e-mail, contacten en agenda worden realtime bijgewerkt. De informatie is dus altijd actueel: afspraken die je op de iPhone invoert verschijnen op de desktop en omgekeerd. MobileMe werkt samen met Microsoft Outlook onder Windows en met iCal/Adresboek/Mail op de Mac. Alles wordt onderling gesynchroniseerd, in twee richtingen.

Me.com

Eerder schreven we al dat Apple de domeinnaam Me.com had geregistreerd. Dat blijkt inderdaad het geval: Mobile Me wordt een desktopachtige Web 2.0-applicatie waarmee je alle gegevens kunt raadplegen en synchroniseren. Je kunt zelfs foto’s over-the-air synchroniseren. Ook iDisk is straks geïntegreerd met Me.com: via iDisk kun je straks rechtstreeks bestanden naar vrienden sturen. Gegevens die je in de webinterface van Me.com invoert verschijnen ca. 10 seconden later op de iPhone.

.Mac

MobileMe wordt de vervanger van .Mac. Huidige abonnees op .Mac zullen automatisch naar de nieuwe dienst worden overgezet. De voorwaarden zijn verder hetzelfde: je betaalt $99/€99 voor een jaarabonnement en krijgt daarbij 20GB online opslagruimte. Nieuwe gebruikers kunnen MobileMe 60 dagen gratis uitproberen.

3G

Steve Jobs vertelde tijdens de keynote dat Apple veel heeft geleerd van de eerste iPhone. Bijna alle klachten zijn inmiddels opgelost: er is zakelijke ondersteuning, er komen applicaties van derden, meer landen worden ondersteund en de prijs wordt betaalbaarder. 3G-functionaliteit komt er ook: een e-mailattachment dat er bij EDGE 59 seconden over doet, is bij 3G in 21 seconden klaar. Ideaal voor Safari en Mail. De nieuwe iPhone is 2,8 keer sneller dan de huidige iPhone en bereikt daarmee bijna Wi-Fi-snelheden. Vergeleken met telefoons zoals de Nokia N95 en de Treo 750 is de iPhone 36% sneller.

In de demo werd een e-maildownload getoond. Ter vergelijking: het duurde 18 seconden via EDGE, 5 seconden via 3G en 3 seconden via Wi-Fi.

Batterijduur

De batterijduur van de nieuwe iPhone is iets minder geworden: op 2G had je nog 10 uur spreektijd, nu is dat gedaald tot 5 uur als je 3G continu ingeschakeld laat staan. Volgens Apple hebben de meeste telefoons maar 3 uur spreektijd bij 3G. Internetten kan 5 tot 6 uur lang, je kunt 7 uur video kijken en 24 uur audio luisteren. De standbytijd is 300 uur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2008, 22:45
Categorie iDevices
Onderwerpen 3G, abonnementen, batterij

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.