Proef van Rijkswaterstaat met vier apps rondom het verkeer in Amsterdam.

Proef Rijkswaterstaat: automobilisten sneller op bestemming dankzij verkeersapps

Een proef van Rijkswaterstaat in de regio Amsterdam is succesvol gebleken. Dankzij apps waren automobilisten bij grote evenementen sneller op de plaats van bestemming. Voor forenzen maakten de apps weinig verschil.

Proef van Rijkswaterstaat met vier apps rondom het verkeer in Amsterdam.

In 2015 heeft Rijkswaterstaat een proef uitgevoerd in de regio Amsterdam, waarbij gebruik is gemaakt van vier speciale apps voor forenzen en evenementenbezoekers. Uit de analyse van de proef blijkt nu dat deze gebruikers door het gebruik van de app inderdaad sneller bij hun plaats van bestemming kwamen. Dit heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt na een uitgebreide analyse.

Verkeer beter verspreid over aanvoerwegen grote evenementen

In totaal werd gebruikgemaakt van vier apps: Superroute en Adam voor forenzen en Superroute en Eva voor evenementenbezoekers. De apps maakte gebruik van actuele gegevens van verkeerscentrales, parkeerplaatsen, locatiegegevens van andere deelnemers en een nieuwe methode om verkeersdrukte te voorspellen. Het duidelijke effect van de apps was alleen goed te meten bij grote evenementen in Amsterdam-Zuidoost. Dankzij de apps werd het verkeer beter gespreid over de aanvoerwegen en parkeerlocaties. Het gaat om grote evenementen zoals de SAIL en de AutoRAI.

In totaal zijn er ruim 40.000 mensen die gebruikgemaakt hebben van de apps. Samen hebben ze 1 miljoen ritten gereden. Bovendien gaat het in totaal om 75.000 appdownloads. Het succes van de apps zit hem dus vooral in de verkeerssituatie rondom grote evenementen en minder in het gebruikelijke woon-werkverkeer. De helft van de deelnemers volgde het advies van de desbetreffende apps daadwerkelijk op.

De proef is een onderdeel van Praktijkproef Amsterdam. Superroute (een samensmelting van Superroute en Superticket) is ontwikkeld door ARS Traffic & Transport Technology en TNO, terwijl de apps Adam en Eva afkomstig zijn van Amsterdam Mobiel van Arcadis en de VID. Later komen de apps waarschijnlijk ook voor andere regio’s beschikbaar. Van de genoemde apps is alleen Adam momenteel nog in de App Store verkrijgbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 maart 2016, 14:48
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen amsterdam, file, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.