Selfie maken

Rabobank gaat 18-jarige klanten mobiel identificeren

De Rabobank gaat klanten die 18 worden vragen om zich via hun mobiele telefoon te identificeren. Door met de iPhone een foto van jezelf en het ID-bewijs te maken kan de bank automatisch controleren of jij het bent.

Ben je net 18 geworden, dan zijn banken wettelijk verplicht om je te identificeren. Daarvoor zul je naar een bankfiliaal moeten gaan, zodat een medewerker jouw paspoort of rijbewijs kan controleren. Lijk je op de foto? Dan mag je blijven bankieren. Omdat jongeren weinig zin hebben om bij de bank langs te gaan, heeft de Rabobank iets anders bedacht: je kunt je ook mobiel identificeren, met de camera van de iPhone.

Mobiel identificeren bij de Rabobank

Het mobiel identificeren werkt als volgt: je maakt met de iPhone-camera een foto van je ID-bewijs, die je opstuurt naar de bank. Tijdens het maken van de foto krijg je tips om de kwaliteit te optimaliseren. Vervolgens vindt een biometrische controle plaats om te kijken of de persoon op het ID overeenkomst met de persoon die de iPhone in handen heeft. Eventueel kan er achteraf nog een aanvullende validatie plaatsvinden.

Selfie maken

Bij Android werkt het op een iets andere manier. Hiervoor wordt de NFC-reader in de telefoon en de NFC-chip het paspoort, rijbewijs of ID-kaart gebruikt. De bank maakt een korte video-opname van je gezicht en kan vervolgens automatisch controleren of de foto op het identiteitsdocument overeenkomt met de gebruiker.

Alleen voor 18-jarigen
De Rabobank vraagt dit alleen aan klanten die zich nog moeten identificeren. Ze krijgen daarvoor een uitnodiging via de bank. Voor de bank is het een wettelijke verplichting, waar weinig klanten zin in hebben. Nu het ook mobiel kan, is het binnen een paar minuten afgehandeld. De dienst is in eerste instantie beschikbaar voor jongeren die 18 jaar worden en die zich als Rabobank-klant niet eerder hebben hoeven identificeren. Vanaf 18 jaar is dat echter wel verplicht.

Binnenkort ook voor bestuurders
Ben je ouder dan 18 jaar? Dan moet je even contact met je bankfiliaal opnemen om te kijken of je ook op afstand kunt identificeren. De nieuwe mogelijkheid komt binnenkort ook beschikbaar voor nieuwe bestuurders van verenigingen en stichtingen. Je hoeft dan bij een bestuurswissel niet steeds langs bij de bank.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2018, 12:11
Categorie Diensten
Onderwerp rabobank

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.