Playdate van Panic.

Playdate: appontwikkelaar Panic geeft eigen draai aan gaminghandhelds

De Playdate is een nieuwe gaminghandheld van appontwikkelaar Panic, die je kent van allerlei productiviteitsapps voor macOS en iOS. De Playdate heeft een aantal unieke eigenschappen, zoals een zwengel.

Als je al die games voor iPhone en iPad voor vakantie zat bent en andere spelcomputers niets voor jou zijn, dan is de Playdate misschien iets om in de gaten te houden. De Playdate is een soort moderne Game Boy die wekelijks nieuwe games krijgt. Van tevoren weet je nooit welke games er automatisch op de Playdate geladen worden.

Playdate: nieuwe handheld van appontwikkelaar Panic

Als je de Playdate voor het eerst ziet, denk je misschien terug aan de goede oude tijd van de Game Boy. In bepaalde opzichten klopt dat ook wel. De Playdate heeft namelijk een zwart-wit scherm met een resolutie van 400 x 200 pixels. Net als de vroegere Nintendo-handheld zit er geen backlight op, waardoor je in het donker het beste een lampje bij je kan houden.

Pladate van Panic in hand.

In tegenstelling tot andere spelcomputers, hoef je voor de Playdate geen losse games te kopen. Zodra het apparaatje in 2020 beschikbaar komt, komen er twaalf games beschikbaar die iedere bezitter zonder extra kosten kan spelen. De games worden wekelijks via Wi-Fi gedownload en het lampje aan de voorkant laat weten als er nieuwe games voor je klaar staan. Zo’n reeks van games wordt een seizoen genoemd en het is de bedoeling dat er meerdere van dit soort seizoenen beschikbaar komen.

Zwengelbesturing
Naast de D-pad en de A- en B-knop, heeft de Playdate ook een zwengel aan de zijkant. Je draait hieraan alsof je het zeil op een zeilboot ophijst en gebruikt dit om bepaalde games te besturen. Sommige games maken hier af en toe gebruik van, maar er komt ook een spel die volledig bestuurd wordt met deze zwengel. Deze game heet Crankin’s Time Travel Adventure. De game is gemaakt door Keita Takahashi, bekend van de knotsgekke game Katamari (iOS-versie vind je hier). In het spel draai je aan de zwengel om het personage vooruit of achteruit door de tijd te laten reizen. Ook andere ontwikkelaars gaan games maken voor de Playdate.

De Playdate kost $149 en komt in begin 2020 beschikbaar in een beperkte oplage. Panic ken je misschien van apps als Transmit voor het delen van bestanden of van Coda, een tekstbewerker voor programmeurs. Panic heeft al ervaring met het ontwikkelen van games. Voor onder andere de Mac hebben ze de game FireWatch gemaakt, waarin je moet overleven in de wildernis.

Heb je er wel oren naar, dan kan je je via de website aanmelden om op de hoogte te blijven. Je krijgt dan een berichtje zodra de Playdate beschikbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2019, 10:00
Via Via MacStories
Categorie Accessoires
Onderwerp gameconsole
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.