phoneexpander

PhoneExpander maakt ruimte vrij op iPhone en iPad

PhoneExpander helpt je bij het opruimen van je iPhone of iPad. Deze Mac-tool ruimt tijdelijke cachebestanden op, kijkt welke grote apps je kwijt wilt en ruimt foto's op.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

phoneexpanderZit je iPhone of iPad bijna vol? Grote iOS-updates, grote games… als je een 16GB iPhone of iPad hebt, loop je al snel tegen grenzen aan. De gratis Mac-app PhoneExpander probeert je te helpen om ruimte te scheppen. De Mac-toepassing bevindt zich nog in betafase, maar is al wel goed te gebruiken. Het werkt makkelijker dan het handmatig weggooien van apps en het beheren van je appcollectie via iTunes.

Met de gratis beta kun je kijken welke apps de meeste data gebruiken, namelijk apps die veel data in cache bewaren, foto’s en video’s. Na het downloaden van de 3MB grote Mac-toepassing sluit je je iPhone of iPad aan met een usb-kabel. Daarna kan het opruimen beginnen. Je moet nog wel even je mailadres invullen, maar je hoeft je natuurlijk niet te abonneren op de nieuwsbrief van de maker. Als de app straks uit betafase gaat, zal het een betaalde app worden, dus het is logisch dat de ontwikkelaar je graag wil informeren wanneer de definitieve versie beschikbaar is. Het is de enige manier waarop hij nog wat geld kan verdienen.

phoneexpander-opruimen

PhoneExpander begint met het zoeken naar ‘temporary files’, voornamelijk cachebestanden die apps bewaren om sneller te kunnen starten. Maar je hebt al die tijdelijke bestanden echt niet allemaal nodig. Vooral niet bij apps die je toch niet meer gebruikt. Denk daarbij aan offline opgeslagen kaartdata of een nieuwsapp die veel afbeeldingen lokaal heeft opgeslagen.

PhoneExpander: cache leegmaken

PhoneExpander laat zien hoeveel ruimte je kunt vrij maken door op de knop Clear Temporary Files te klikken. Je ziet welke apps ruimte innemen en hoeveel je kunt besparen door de cache leeg te maken. De voortgang van spelletjes wordt niet in de cache bewaard, dus je kunt met een gerust hart deze cache leegmaken. Als je een volgende keer dezelfde app weer opstart, duurt het ophalen van de data misschien iets langer (omdat bepaalde info weer helemaal opnieuw opgehaald moet worden), maar je raakt niets kwijt.

Lees ook: iPhone bijna vol, hoe maak je opslagruimte vrij?

phoneexpander-cache-leegmaken

Apps opruimen

PhoneExpander kan ook kijken welke apps veel ruimte in beslag nemen. Dat kan gewoon op je iPhone via Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer opslag. Maar het kan dus ook via PhoneExpander. De software zet alle apps in volgorde en je kunt zelf bepalen welke je wilt weggooien. Het gaat sneller dan op je iDevice, waar je vaak een flinke tijd moet wachten voordat de lijst is samengesteld.

Foto’s opruimen

De voorlopig laatste stap is foto’s opruimen. De ontwikkelaar is ook van plan om een functie te maken om muziek op te ruimen, maar die zit er momenteel nog niet in. Je kunt voor het opruimen van je camerarol handig apps zoals Flic gebruiken, maar het kan ook met PhoneExpander. Het voordeel van deze app, is dat hij niet zomaar de foto’s weggooit, maar eerst een backup maakt op de desktop of in een zelfgekozen map. Je raakt dus niets kwijt. Het duurt een tijdje voordat alle foto’s en video’s zijn gebackupt en verwijderd, dus pak ondertussen een kop koffie.

Best een aanrader dus, deze desktoptool voor het opruimen van je iPhone of iPad. Vooral voor mensen met weinig opslagcapaciteit (8GB, 16GB) kan het een handige manier zijn om weer wat ruimte terug te claimen. Vooral bij cachebestanden weet je vaak niet welke onzinnige tijdelijke bestanden je geheugen laten vollopen.

Let op! Dit is een OS X-app voor Mac. Deze app kan niet worden gedownload op iPhone of iPad!

Downloaden kan hier: PhoneExpander (OS X)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 februari 2015, 13:52
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerpen opslagcapaciteit, opslagruimte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.