Persoonlijke data van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers gelekt

Gebruikersnamen en telefoonnummers van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers zijn gelekt via SnapchatDB.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

snapchat-securityHet nieuwe jaar begint slecht voor Snapchat. De website SnapchatDB beweert degebruikersnamen en telefoonnummers van 4,6 miljoen accounts te hebben ontfutseld. Slechts een week geleden maakten hackers van Gibson Security bekend hoe eenvoudig privégegevens van Snapchat te achterhalen zijn. Het lijkt erop dat hackers meteen aan de slag zijn gegaan en de gegevens nu via snapchatdb.info aanbieden. Je kunt de data gratis downloaden als SQL-dump of CSV-tekst.

Ze zijn daarbij wel zo netjes geweest om de laatste twee cijfers van de telefoonnummers achterwege te laten, “om misbruik te minimaliseren”. Maar “onder bepaalde voorwaarden” is het mogelijk om de volledige data te leveren. SnapchatDB meldt:

This information was acquired through the recently patched Snapchat exploit and is being shared with the public to raise awareness on the issue. The company was too reluctant at patching the exploit until they knew it was too late and companies that we trust with our information should be more careful when dealing with it.

Het beveiligingslek waarvan gebruik werd gemaakt is inmiddels opgelost, maar het is onduidelijk of Snapchat dit heeft gedaan voordat er allerlei informatie in verkeerde handen terecht kon komen. In een blogposting liet Snapchat op 27 december nog weten, dat het allemaal wel meeviel.

snapchatdb-info

Staan jouw Snapchat-gegevens in SnapchatDB?

Er is een script waarmee je kunt checken of jouw gebruikersnaam in de gelekte lijst voorkomt. Die is te gebruiken via deze link en stelt je niet bloot aan extra risico’s. Het enige wat je hoeft te doen is je naam invullen. Een pop-up ‘All clear!’ maakt duidelijk dat er niets aan de hand is. Het script is gemaakt door ontwikkelaars Will Smidlein en Robbie Trencheny.

Sta je er niet in? Gefeliciteerd! Misschien is het lek wel een waarschuwing om het in 2014 iets serieuzer aan te pakken met de beveiliging van je gegevens: gebruik unieke wachtwoorden, installeer een wachtwoordapp zoals Lastpass of 1Password, schakel iCloud-sleutelhanger in en kies voor tweestapsverificatie in bij alle online diensten die dat aanbieden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 8:32
Categorie Achtergrond
Onderwerp snapchat

Snapchat

Snapchat is een populair sociaal netwerk voor jongeren, waarbij je vooral foto's en video's deel. Hieronder vind je onze tips om meer uit Snapchat op de iPhone te halen, Alles over functies zoals de Snap Kaart, lenzen, filters en emoji gebruiken en gezichten wisselen.

Snapchat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.