OS X 10.9 Mavericks nu gratis te downloaden

OS X Mavericks, de nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem, is vandaag gratis te downloaden in de Mac App Store.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

OS X MavericksApple heeft aangekondigd dat OS X 10.9 Mavericks, de nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem, vanaf vandaag via de Mac App Store verkrijgbaar is. De update zal gratis worden aangeboden en is geschikt voor alle Macs die nu al Mountain Lion ondersteunen. Mavericks werd al officieel geïntroduceerd tijdens de WWDC in juni dit jaar, maar zou pas in het najaar beschikbaar komen. Met Mavericks stapt Apple af van de namen van katachtigen. Mountain Lion, dat vorig jaar werd uitgebracht, is de laatste in een serie OS X-updates die een kattennaam draagt. Update: OS X Mavericks is vanaf nu beschikbaar.

OS X Mavericks is gratis beschikbaar in de Mac App Store voor iedereen die OS X Snow Leopard of later heeft geïnstalleerd.

Apple heeft in Mavericks onder meer de Finder onder handen genomen. Door tabbladen moet navigeren makkelijker worden en dankzij tags kun je bestanden eenvoudiger categoriseren en terugvinden. Visueel is de Finder niet of nauwelijks gewijzigd. Ook de Agenda-applicatie is onder handen genomen. Het welbekende stikselontwerp is vervangen door een interface waarin zilver gecombineerd is met wit. Qua functionaliteit introduceert Apple slimme selecties en aanvullende informatie bij het maken van een afspraak, zoals het weer of de mogelijkheid om meteen een reis te plannen.

Mavericks 3 MacBooks

Elke grote OS X-update brengt een nieuwe versie van Safari met de nodige vernieuwingen, zo ook in Mavericks. Die brengt een nieuwe manier om veelbezochte sites (Top Sites) weer te geven en te beheren, en een nieuwe navigatiekolom met favorieten, leeslijst en de nieuwe optie ‘gedeelde links’, waarin links gedeeld op Twitter en LinkedIn worden verzameld. Ook onder de motorkap is Safari verder verbeterd wat moet leiden tot betere prestaties en een efficiënter geheugen- en cpu-gebruik. Een andere nieuwe functie is iCloud-sleutelhanger, waarin je je wachtwoorden en credit card-gegevens kunt opslaan.

In Mountain Lion introduceerde Apple al functies die we van iOS kennen, zoals het berichtencentrum en de notificaties. In Mavericks doet Apple daar nog een schepje bovenop met de introductie van iBooks en Apple Maps voor de Mac. Met iBooks kun je gekochte boeken op je Mac beheren én bekijken, zoals je dat voorheen ook op je iPhone of iPad kon doen. Ook Apple’s kaartendienst maakt zijn opwachting op de Mac in de vorm van een speciale app. Het is dezelfde functionaliteit als in de iOS-versie maar dan op een groter scherm. Daarnaast is het mogelijk om locaties en routes rechtstreeks vanaf je Mac naar de iOS-versie van Maps te sturen.

In Mavericks heeft Apple de ondersteuning voor meerdere schermen verder verbeterd. Men is afgestapt van het principe primair en secundair scherm. De menubalk wordt voortaan op allebeide schermen getoond, waardoor ze volledig onafhankelijk van elkaar te gebruiken zijn. Ook is de ondersteuning voor AirPlay verbeterd zodat je je Apple TV als volwaardig beeldscherm kunt gebruiken. Onder de motorkap brengt Mavericks bovendien tal van verbeteringen die het besturingssysteem krachtiger en zuiniger moet maken.

Downloaden: OS X Mavericks (gratis, Mac, OS X 10.6.8 of hoger vereist)

Apple heeft inmiddels ook iTunes 11.1.2 beschikbaar gesteld, met verbeterde Mavericks-ondersteuning.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2013, 22:20
Categorie Apple
Onderwerp mac os x

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.