Reacties voor: Opinie: De user interface en waarom een iPhone een iPhone is

Er is veel kritiek dat Apple het besturingssysteem gesloten houdt en strenge eisen aan ontwikkelaars stelt. Tegelijk heeft de iPhone een intuïtieve gebruikersinterface, die alleen maar kan slagen als Apple alles onder controle houdt. Daniel de Boer geeft in een column zijn mening daarover.
Daniel de Boer - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 83 reacties

  1. Idem dito. Volledig mee eens. Ik mis niets fundamenteel op mijn Macs en iPhone. Alles draait als een klok. Laat de rest maar zeuren, die klagen over alles!

  2. Goede uiteenzetting van wat de iPhone kan en mag. Ik had persoonlijk gehoopt op wat nieuwe inzichten. Een scherpe mening waar we over konden discussieren. Helaas ben ik het grotendeels met dt verhaal eens. Ook ik heb een iPhone zonder jailbreak. Ook ik vind functie belangrijker dan kwantiteit.

    Natuurlijk maakt Apple zoals je ook aangeeft ook fouten. Misschien dat ik hier eens een serie artikelen over ga schrijven. Omdat ik zelf dag en nacht bezig ben met de iPhone is dit verhaal voor mij isschien niet zo heel nieuw meer. Ik kan me voorstellen dat beginnende gebruikers of mensen die nog zoekende zijn naar een nieuwe telefoon dit artikel nuttig vinden om te kunnen achterhalen waarom Apple bepaalde keuzes gemaakt heeft en dat functionaliteit en bruikbaarheid eindelijk eens bovenaan de ladder gezet zijn.

    Ik hoop dat je nog eens wat deelonderwerpen van dit genre zult aansnijden. Dat ook de doorgewinterde ontwikkelaars en ervaren gebruikers hun scherpe mening kunnen delen.

    Complimenten voor je artikel!

  3. Leuk stukje!

    Toch zou ik bijna denken dat je bij Apple werkt, lijkt heel erg een promotieartikel. Maar alles wat je schrijft valt wel iets voor te zeggen!

  4. Mooi geschreven helemaal mee eens vandaar dat ik 2 witte iphones’s heb 🙂

  5. Mooi verhaal…. een keer niet over de techniek… maar over de mens achter de techniek!

  6. @Laurens: Daar lijkt het inderdaad op :-), maar als je ergens positief over praat is het erg moeilijk om daar geen reclamestukje van te maken. ‘Been there ;-). Ik denk dat hij netjes heeft verwoord waarom hij een bepaalde mening heeft en dat hij beide kanten van de munt heeft aangesneden.

    Over alles valt iets te zeggen inderdaad. Ik hoop dat hij zich in de discussie mengt. Wachten is het op een negatieve reactie 😉

  7. Voor een groot deel mee eens hoor, heb ook niks te zeuren, maar SBSettings is iets wat ik echt veel gebruik, en Lock kalender..dat zijn nou 2 dingen die ook zonder jailbreak zou moeten kunnen..enige 2 dingen waarom ik nog een jailbreak heb, nu ik dat heb heb ik bijna niks meer te zeuren. Voor het groostte deel is de Iphone natuurlijk super.

  8. Leuk artikel en er zit een kern van waarheid in. Ik begrijp dat de perfectie die Apple nastreeft lang niet altijd terug te vinden is in applicaties en jailbreak software.
    Toch vind ik het verhaal ruiken als een nodeloze verantwoording voor het feit dat je ja en amen zegt tegen wat Apple verzint.
    Natuurlijk zul je enigszins functionaliteit moeten minderen om alles intuïtief en manageable te houden. TOCH is het een kwestie van resources eer Apple zal komen met nieuwe innovaties die goed doorgevoerd zijn. De iPhone is het meest lucratieve toestel wat er verkocht wordt. Daarom zou Apple best meer resources kunnen inzetten om hun producten nog interessanter te maken.
    Copy/paste vind ik anders behoorlijk intuïtief. Het lijkt mij de meest logische toepassing voor op een mobile device. En sowieso zijn er wel hiërarchieën, ga voor de gein eens kijken in je instellingen.

    Apple doet veel goed, maar er is geen excuus te verzinnen waarom zij zich niet zouden moeten meten met de concurrentie betreft features en hardware. Die arrogantie kunnen ze zich alleen veroorloven door hun software, maar dat betekent nog niet dat dit goede zaak is.

  9. Origineel geplaatst door Laurens
    Toch zou ik bijna denken dat je bij Apple werkt

    LOL, er zijn ook mensen die iPhoneclub nog steeds “dat hackersclubje” noemen omdat ze wel eens jailbreakartikelen zien staan. Toen ik het artikel las, dacht ik wel: wow, je zonder morren neerleggen bij de keuzes die Apple maakt, omdat je dan de beste gebruikerservaring hebt? Dat is voor mij niet zo’n natuurlijke keuze. Maar Daniel heeft wel een punt. Ik denk ook dat vooral de tweede generatie iPhonegebruikers zich erin zullen herkennen.

    Goed eerste artikel, Daniel!

  10. Chapeau voor deze tekst. Mooi staaltje schrijfwerk! Niet enkel dit maar ook de inhoud. Top.

  11. Mooi stukje text, ben het in grote lijnen wel met je eens. Heb zelf wel een jailbreak, maar maak er minimaal gebruik van. Dingen zoals multitask enzo interesseert mij weinig.

    Alleen enkele visuele dingen met functies zoals 5 icon dock, infiniboard, aanpassen van beltonen/ sms tonen is een gebrek aan de originele OS naar mijn idee. En ook bluetooth.

    Verder heb je helemaal gelijk natuurlijk, toen ik mijn iphone voor het eerst in de hand had, was het 5 minuten en toen bladerde ik overal doorheen alsof ik het toestel al jaren had.

  12. Interaction design en usability. Goed artikel!

  13. Jullie weten wel al dat de iPhone al enkele jaren uit is he? Goed artikel want zo denk ik er zelf ook over. Dit artikel mis ik al vanaf het begin dat de iPhone uit is (Of ik hem wel of niet zou jailbreaken). Beter laat dan nooit zeggen we dan.

  14. Leuk artikel. Ik deel niet helemaal je mening en maar goed ook. In wat voor een saaie wereld zouden we anders leven.

    Owaj, had je even verder gekeken voor je SBsettings installeerde, dan had je geen 3u moeten zoeken hoe het werkt … Er staat meermaals in rood “This does not come with an icon

  15. Origineel geplaatst door Bomans
    Leuk artikel. Ik deel niet helemaal je mening en maar goed ook. In wat voor een saaie wereld zouden we anders leven.

    Owja, had je even verder gekeken voor je SBsettings installeerde, dan had je geen 3u moeten zoeken hoe het werkt … Er staat meermaals in rood “This does not come with an icon. Read the More Info for how to use”.

  16. Door het veelvuldig gebruik van de term “zeuren” en het toevoegen van iets onmisbaars als copy-paste een verlies van intuïtie (van een OS!) te noemen kan ik het alleen maar met @sasf eens zijn: “…ruiken als een nodeloze verantwoording…”. Een OS leeft, dat gaat twee kanten op: Apple -> User en User -> Apple. Apple is niet almachtig dat het met alleen de eerste rekening hoeft te houden, en dat laatste is geen zeuren.

    Misschien bedoel je het anders, maar op mij komt het dan niet over.

  17. Apple=Indoctrinatie = een vorm van manipulatie door het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard.

  18. Ik wil er niet te veel op in gaan, daarvoor zou ik liever zelf een artikel schrijven. Maar: er is geen 1 consument. Apple wil het liefst wel iedereen bereiken met 1 telefoon. Op het moment dat je 1 universeel systeem aanbiedt, kun je niet iedereen bereiken of tevreden stellen. Er is niet 1 type consument. Hoewel er veel te zeggen voor de hardware waarmee apple voorop loopt, is voor software voor sommigen de Android een beter alternatief. Apple wil niet iedereen tevreden stellen en alles beschikbaar maken, apple wil een universele telefoon die het liefst door iedereen gebruikt en geliefd wordt (met of zonder klagen)

  19. Je hebt 100% gelijk.

    Jammer dat je het slecht schrijft, slecht onderbouwt, en dus slecht overtuigt. Dit is vragen om zeurende reacties. Zonde bij wat inhoudelijk een meesterlijk stuk had kunnen zijn.

  20. @Allen: Wat een leuke reacties zeg! Wow bedankt 🙂

    @Mike: Ja ben zeker van plan stukjes uit te lichten. Had moeite het stuk zo ‘kort’ te maken als dat het nu is 😉

    @Daejji: Ik las eens een stuk dat eindigde met “En SBsettings is dé reden waarom ik mijn iPhone zal blijven jailbreaken”. Dát was de reactie waarom ik na bijna twee jaar weer eens mijn iPhone jailbrak een paar maanden terug. Op de 1e generatie moest ik dit natuurlijk ook, maar dat was een tijdsrovend, vaak lastig proces. Nu ging dit makkelijk en snel. Bovenstaand verhaal is mijn reden waarom ik hem weer heb geunjaibreakt.

  21. @Sasf: Terecht commentaar. Ik heb voor nú gekozen om ja en amen te zeggen, ook in het geval van bijvoorbeeld Flash. Maar niet voordat ik heb geprobeerd om ook mijn behoeftes die Apple wegstreept te vervullen of te zien dat Apple, voor mij, inderdaad gelijk heeft om Flash niet te implementeren. Het is dus voor mij ook zeker geen natuurlijk keuze, maar een gevolg van mijn ervaringen en mijn primaire behoeftes. De extra functionaliteit is op dít moment dus secundair, omdat ik vind dat het nog niet goed genoeg werkt op jailbreakgebied.

    Maar let dat ik het ook net zo heb over de troep die er in de App Store staat. Zodra ik een app installeer en merk dat dit niet een gestroomlijnde ervaring is, gooi ik de app eraf. Ik ben gewoon heel kritisch (en hoe je het ook wendt of keert, Apple heeft met de iPhone de standaard en dus die kritische blik neergezet) en blijkbaar zijn er maar weinigen in mijn optiek die dat punt van stroomlijnen snappen.

    Qua resources heb je ook gelijk, ze zouden er meer mee mogen doen. Maar laat dit nou net het punt zijn van de conclusie. Apple is bijna de enige die dit zo doet en dat is waarom zo wonderbaarlijk veel mensen OSX, de iPod en nu de iPhone zo fantastisch vinden. Ze benaderen het product op een andere manier. Dus als ze het product benaderen op de manier om de klant tevreden te stellen en te implementeren wat ze hebben, dan krijg je dus niet dezelfde gestroomlijnde ervaring. Apple zegt: Het is het één of het ander en wij kiezen voor het één. De arrogantie van Apple is weer een heel ander verhaal, waar we later wel een keer op ingaan 😉

  22. {..snap..} Toch vind ik het verhaal ruiken als een nodeloze verantwoording voor het feit dat je ja en amen zegt tegen wat Apple verzint.
    {..snap..} Die arrogantie kunnen ze zich alleen veroorloven door hun software, maar dat betekent nog niet dat dit goede zaak is.

    Waarschijnlijk snap ik jouw punt niet helemaal, maar je koopt hun software/hardware en je kan vantevoren nakijken wat het kan, hoe bedoel jij dan dat hun keuzes hun meteen arrogant maken? Vergeet niet dat ze een waanzinnige stabiele telefoon op de markt hebben gezet waar je enorm veel mee kan.

    Ik vind het artikel erg duidelijk en het verwoord precies waarom ik mijn iPhone lekker standaard heb draaien.

  23. Uhm, maar toen ik de iPhone uit de box haalde hoefde ik helemaal niets te lezen, kon gewoon beginnen. Dat is waar het artikel over gaat en wat jij impliciet nog eens bevestigt met je opmerking 😉

    Origineel geplaatst door Bomans
    Origineel geplaatst door BomansLeuk artikel. Ik deel niet helemaal je mening en maar goed ook. In wat voor een saaie wereld zouden we anders leven.Owja, had je even verder gekeken voor je SBsettings installeerde, dan had je geen 3u moeten zoeken hoe het werkt … Er staat meermaals in rood “This does not come with an icon. Read the More Info for how to use”.

  24. @ Daniel: uit mijn hart gegrepen dit artikel. Groeten van een ex-jailbreaker 🙂

  25. Ik laat de OS grotendeels in stand. Er zijn echter enkele jailbreak functies die ik niet wil missen. Wat mij betreft zijn SBSettings, Backgrounder en 3GUnrestrictor mooie aanvullingen, zonder dat het strakke OS gevoel verloren gaat.

    Met name SBSettings trouwens (theme: Tenuis Matte), ik vind het echt buitengewoon onhandig dat ik verschillende menulagen door moet om het een en ander aan en uit te zetten. Niet des Apple’s!

  26. Interessant stuk! Wellicht is de filosofie van de UI van de iPhone en iPad goed te verklaren na het lezen van het artikel uit deze link http://gizmodo.com/5452501/the-apple-tablet-interface-must-be-like-this

    Dit is gepubliceerd ruim voordat de iPad werd gepresenteerd overigens….

    Ciao!

    Mamo

  27. Mijn iPhone wordt intensief gebruikt. Het grootste deel van mijn rss lees ik hierop, ik twitter bijna alles via Tweetie, sms en bel veel, zoek elk uur wel iets op in Mobile Safari, IMDB of NU.nl, speel sporadisch een spelletje en hou mijn werkuren bij met de app Jobs. Dat is nog niet de helft van wat ik met mijn iPhone doe.

    Ik vraag mij dan wel af: wat doe je eigenlijk verder? Ben je student, zit je in de WW… of hoe zit dat?
    Ik begrijp dat nooit hoe zoveel mensen de hele dag door kunnen twitteren / online socializen. Wordt er ook nog gewerkt?

  28. Ze doen geen multitasking omdat memory management dan veel complexer wordt. Applicaties gaan in elkaars geheugen lopen lezen, hackers krijgen meer toegang, etc, etc. Daarnaast worden ze trager omdat er meer tegelijkertijd draait en iedereen krijgt een slice in time. Het lijkt mij heel sterk dat ze multi tasking niet toestaan vanwege het usability aspect.

    Ik denk dat ze bang zijn dat iPhone een verzameling wordt van instabiele applicaties.

  29. @ma9ma & kelvin: Intuïtie. Dat is een term die niet veel te maken heeft met wel of niet almachtig (willen) zijn. Dus het feit dat je copy-paste moet leren is (en Apple heeft het fantastisch neergezet door de “learning curve” zo klein mogelijk te maken) wel degelijk een verlies aan intuïtie.

    Of Apple wel of niet rekening houdt met de laatste of manipuleert is niet het punt van discussie hier, ik ben het namelijk met je eens. Het gesloten systeem is te bekritiseren naast het goede dat het biedt. Het punt van discussie is de gestroomlijnde ervaring en critici die implementaties van functies willen zien, terwijl je gewoonweg niet altijd alles kan hebben. Apple bewijst dat ze willen implementeren wat de gebruiker graag wilt (copy-paste bijvoorbeeld) maar ze willen er 110% zeker van zijn dat dat de beste manier is voordat ze dit doen.

    @jeroen: Dat zeg je heel goed: “Apple wilt niet iedereen tevreden stellen.”

    Natuurlijk willen ze het liefste iedereen bereiken, maar ze kijken naar mijn idee vanuit een trend/conceptview. Ze zetten een concept neer waarvan ze denken dat dat de markt raakt. Take the concept of leave it. Behoeftes zul je altijd hebben, wat Apple ook doet of maakt, dus accepteer. Suggesties zijn goed, concurrentie ook, maar laat het bekritiseren achterwege als je met het concept mee gaat.

  30. Typische stockholm syndroom praat! Maar ja je bent niet de enige die graag gegijzeld is in het web van Apple.

  31. Origineel geplaatst door Douwe
    Met name SBSettings trouwens (theme: Tenuis Matte), ik vind het echt buitengewoon onhandig dat ik verschillende menulagen door moet om het een en ander aan en uit te zetten. Niet des Apple’s!

    Precies..veel dingen zijn ondertussen verholpen in updates dus voor mij hoeft een jailbreak ook bijna niet meer maar heb het er nog op staan omdat ik eigenlijk alleen SBSettings nog veel gebruik.
    Zo onhandig om als je iets uit of aan wilt zetten eerst evt. ergens uit moet, dan naar instellingen en dan daarvanuit weer naar het plekje moet gaan om iets aan of uit te zetten en dan weer terug te gaan naar waar je mee bezig was..zo omslachtig eigenlijk..en inderdaad..niet des Apple’s’.
    En zoals ik al zei Lock Calendar is voor mij persoonlijk uberhandig en ik denk voor veel meer mensen.
    Als ze dit oplossen kap ik met jailbreaken (denk ik).

  32. And so be it!

    Heb 2 Italiaanse iPhones in bezit. Dus zonder simlock en zonder jailbreak. Nooit problemen gekend. Al die ”PROBLEEM” iPhone’s zijn vaak gecreëerd door ”vreemde” toepassingen. Geniet van wat Apple heeft gemaakt en ga geen Willie Wortel uithangen om vervolgens te gaan schelden op de kwaliteit en beleid van Apple.

    Daniel mooi geschreven. iPhoneclub waardig!

    ps. Hebben andere fabrikanten uberhaupt jailbreak mogelijkheden?

  33. Standaard otb is de iPhone een prachtig toestel, maar voor mij is de jailbreak de slagroom op de taart ! Uiteraard wel voorzichtig omspringen met de aangeboden software, maar dat wisten we al langer, hé !

  34. Heel leuk stuk…. en het zet zelfs (voor mij) vraagtekens; waarom moet ik nu zo nodig die jailbreak…??

    Ik vertel alles en iedereen hoe makkelijk de iPhone is; maar ik heb hem met het jailbreaken al duidelijk moeilijker gemaakt.

    Ik las een commentaar met “out of the box” te gebruiken; dat had ik dus niet => ik kwam er maar niet achter hoe ik het kreng (yep – dat was mijn eerste troetelnaam voor mijn iPhone) aan het werk kon krijgen….

    Na Googlen op het internet met mijn computer; eerst je iPhone via iTunes registreren….
    Wat nou; “out of the box”…?? 😉

  35. Mijn moeder van 73 gebruikt een iPhone. Dit is de eerste telefoon die ze zonder ‘gedoe’ kan gebruiken en het vervangt voor haar ook de PC met windows XP die nu stof staat te verzamelen. Ik heb haar nog niet horen klagen over het ontbreken van multitasking voor derden-applicaties, ook niet over flash. Copy-paste is inderdaad het enige dat ik haar echt heb moeten voordoen, de rest wijst zichzelf.

    De meeste mensen die negatief over de iPhone doen denken alleen in hardware termen, afkortingen en grote of kleine getallen. Maar daar gaat het bij de iPhone helemaal niet om. Het gaat om de briljante software. De UI is een soort 2D virtual reality waarbij je simpelweg aanraakt wat je wil of wegschuift wat je niet wil. Door deze ongeëvenaarde gebruiksvriendelijkheid zal ook de iPad een *enorm* succes worden. Juist vanwege de restricties die Apple stelt.

    Windows 7, laptops is straks nog enkel voor nerds die willen knoeien en stuntelen met hun systeem, iPhone OS is voor mensen die gewoon willen dat iets snel, goed en simpel werkt. To get the job done.

  36. Ten eerste is dit inderdaad een mooi geschreven stukje waar ik zelfs een klein beetje eens mee ben.
    Wat betreft jailbreaken ( de mijne is gejailbreakt omwille van o.a. sb settings), hoever moet je gaan om “gebruiksvriendelijkheid” te behouden? Men zegt ” mijn moeder kan er zelfs met werken”. Wel mijn moeder kan zelfs amper overweg met een simpele telefoon, tenslotte is de iPhone een “smartphone” en niet bedoelt voor enkel bellers en opgebelt worden.
    Hoever moet je gaan om het simpel en bruikbaar te houden. Als ik die lijn moet doortrekken naar wat mijn moeder kan en begrijpt van een telefoon dat kan de volgende iPhone nog minder dan wat ie vandaag kan.
    Zoals hierboven vermeld, er is geen “1consument”.
    Je kan iedereen niet bedienen en zijn wensen ter harte nemen. Daarom zou het een idee van Apple kunnen zijn om bij de nieuwe Iphone bij de setup een keuze te kunnen maken. bvb een simpel user mode ( mijn moeder) en een uitgebreide feature mode ( toeters en bellen) met dien verstande dat je ook begrijpt dat deze “mode” je iPhone minder snel- minder batterijduur en andere probleempjes teweeg brengt.
    Zo heeft iedereen zijn keuze hoe hij zijn iPhone wil gebruiken.
    Wat betreft het jailbreaken op zich betreft. Voor mij betekent jailbreaken niks illegaal zoals eerder gezegt ( “hackersclubje).
    Als handelaar A enkel een peer en een appel verkoopt en ik bij handelaar B een banaan koop, dan breng ik geen schade toe aan handelaar A aangezien hij het niet aanbiedt.
    Toch zal ik met veel genoegen de artikelen van Daniel lezen, voor een eerste keer was dit reeds een prachtig stukje.

  37. Origineel geplaatst door Daniel de Boer
    @ma9ma: Intuïtie. Dat is een term die niet veel te maken heeft met wel of niet almachtig (willen) zijn.

    Ik ga miere(n)n$#ken, maar een toevoeging van een functionaliteit doet mijns inziens niets af aan de al bestaande intuïtie-ervaring. Het ontbreken van de functionaliteit te “vergoeilijken” door te melden dat het afbreuk doet op de intuïtie vind ik daarom ook kul. Had copy-paste er vanaf het begin ingezeten dan was het nu al “intuïtie” geweest. Copy-paste is een basisprincipe die elke smartphone MOET hebben. Het gaat mij niet om het al dan niet almachtig (willen) zijn van Apple, totaal niet. Wat ik wil aandragen is dat jouw post, door de door mij eerder aangehaalde zaken (“zeuren” van klanten, “copy-paste”), bij mij overkomt als het alles recht (willen) breien wat Apple aanlevert, ook dat wat krom is.

  38. @Piet:
    Lijkt me logisch dat je moedere van 73 niet gaat lopen klagen over Multitasken of Flash..dat is niet zo heel raar lijkt me. Maar zeker, iedereen kan er mee overweg.
    Je laatste punt over Windows 7 op een laptop ben ik het ook niet me je eens. Heb een Iphone, maar op mijn laptop Windows 7.
    Heb daar totaal geen problemen mee en doet ook wat ik wil (it gets the job done) zonder geknoei ofzo.

  39. Ik mis nog een laatste samenvattende zin: less is more.

  40. (…) enkel in hun eigen zandbak. Daarbuiten kunnen en mogen de apps niet werken. (…) Dit betekent ook dat je maar in één app per keer kan werken. (…)

    Nee, dat is niet de reden. Het OS heeft genoeg middelen om processen gescheiden te houden (protected memory), en het is dus prima mogelijk om meerdere apps veilig tegelijk te draaien. Waar het wel wat mee te maken heeft, is de batterij. Als je meerdere apps tegelijk kunt laten draaien, kan het zo zijn dat je er een vergeet en in het ergste geval je batterij leeg trekt.

    (…) is consequentie en intuïtief gebruik van de iPhone (…)

    Er is niet veel consequentie tussen Apple’s apps (bijvoorbeeld Aandelen, Weer, Notities, etc.). Ze zoeken gewoon een interface die goed uitziet en goed werkt. Vaak kom je dan uit bij dingen die lijken op echte zaken (notities, dictafoon, kaarten, agenda op de iPad, iBooks op de iPad). Dat is dan ook meteen iets wat iedereen meteen begrijpt: intuïtief.

    (…) Apple simplificeert het iPhone OS. Dat is ook de reden waarom er in eerste instantie geen copy-paste op de iPhone bestond.

    Ik weet het natuurlijk niet, maar ik vermoed dat het gewoon een gebrek aan ontwikkel-capaciteit was. Men heeft een lijst met features (volgens mij gebruiken ze kaarten in verschillende kleuren) die zijn geordend in volgorde van belang. Ik denk dat copy/paste gewoon niet essentieel was, en daarom aanvankelijk weggelaten bij OS 2.

  41. Ik deel deze visie en ben blij dat je deze manier van denken helder en duidelijk op de kaart hebt gezet!

  42. Ik heb zelf een iPhone zonder jailbreak, omdat ik het teveel ‘gedoe’ vind en liever een iPhone heb die ‘altijd’ goed werkt.

    Dit betekent niet dat ik niet ‘zeur’ over het ontbreken van flash of multitasking. Ik vind het niet fijn dat Apple voor mij bepaald hoe lang ik met mijn batterij doe! Bij een computer bepaal ik toch ook zelf hoeveel ‘apps’ ik tegelijk draai, en natuurlijk heeft dat effect op de snelheid van m’n computer. Ik zou zeer tevreden zijn met een optie “use multitasking” als Apple mij bewust wil maken van het feit dat mijn batterij hierdoor sneller leegraakt. Maar… zoals je al aangeeft zal dit niet de enige reden zijn dat Apple moeilijk doet over flash en multitasking.

    Maargoed, dat is Apple en blijkbaar zullen we daarmee moeten leven. Tot nu toe heb ik nog geen betere/fijnere smartphone gezien, maar dit zou voor mij wel een reden kunnen zijn tot het uiteindelijk overstappen.

    Leuk artikel om te lezen trouwens!

  43. Hartstikke leuk natuurlijk, die simpele en intuïtieve werking, en het is ook belangrijk. Maar het mag niet ten koste gaan van functionaliteit. En dat is bij Apple helaas bijna altijd het geval. Bij de iPhone, iTunes en div programma’s op de mac. Ideaal voor de beginner, maar funest voor een ervaren gebruiker. Zodra je wat meer wil ben je aangewezen op (vaak dure) opties van derden.
    Zoals je aangeeft zijn er verschillende opties op de iPhone die niet gelijk duidelijk zijn en een oplossing bieden als je je wat verdiept hebt in de werking van dit mooie apparaatje. En het lijkt me dat Apple dit meer zou kunnen toepassen, bijv bij het multitasken of flashgebruik. Op dit moment lijdt een grote groep gebruikers onder een misplaatst gelijkheidsprincipe. Als je niet overweg kan met een smartphone, moet je je afvragen of je dan wel zon ding moet kopen.

  44. Origineel geplaatst door kelvin
    Apple=Indoctrinatie = een vorm van manipulatie door het systematisch en eenzijdig onderwijzen van aanvechtbare overtuigingen of opvattingen, met de bedoeling dat deze kritiekloos worden aanvaard.

    Ik vind het nogal ver gaan om Apple=indoctrinatie te zeggen. Indoctrinatie is maar een deel van Apple’s policy, en daarin zijn ze verre van uniek. Volgen we dezelfde gedachte, dan geldt google=indoctrinatie, microsoft=indoctrinatie, Albert Heijn=indoctrinatie, Aldi=indoctrinatie, Unielever=indoctrinatie en ga zo maar door. Natuurlijk zal een bedrijf zich trachten zo goed mogelijk voor te doen en kritiek, al dan niet terecht, pareren.
    Ik ben het met je eens dat Apple weinig lijkt te luisteren naar kritiek en vrij star en eigenwijs is wat betreft updates, maar tegelijkertijd zie je ook dat Apple wel een gigantisch uitgebreide visie heeft op gebruiksgemak en intuïtie, net als Albert Heijn trouwens, en daar veel aan ondergeschikt maakt, met a) als risico dat gebruikers klagen en zeuren en b) als gevolg dat de hele wereld wegloopt met hun producten. Misschien heeft de winnaar gelijk?

  45. Leestip: The_iPad_paradox_Less_is_more

    “The less-is-more world is here. Get used to it.”

  46. Geweldig verhaal echt waar mijn complimenten en ik kan me er helemaal in vinden, en ik denk dat ik wel weet waar ik over praat.

    Laat ik het zo stellen ik kocht in 1980 mijn eerste “mobilele” telefoon je kent ze misschien nog wel de Ericsson met de oranje hoorn op het ATF net lekker bellen voor 2.50 per minuut met 45 seconden ruis en hoe bedoel je mobiel internet, mms, sms of voicemail.
    door de jaren heen ben ik me meer en meer gaan interesseren voor die leuke hebbe dingetjes en in 1996 kreeg ik mijn eerste PDA een Palm Pilot 100 in handen met wel 128K intern geheugen (ik heb em nog hoor).

    Ik heb ze ondertussen wel gehad hoor Palm, HP, HTC, Acer, Asus, Nokia, Blackberries adn what more.
    toen ik vorig jaar door ongelukkige samenloop mijn biede iPhones tijdelijk kwijt was!! heb ik het geprobeert toestellen die leken (Touch HD) of juist helemaal niet (Nokia 8800) maar ik was volledig de weg kwijt, ik was verloren, kreeg op de HTC mn internet niet eens meer aan de praat.

    Wat ik eignelijk wil zeggen is dat ik altijd kritisch was over de eerste iPhone maar toen ik aan de 3G begon was ik verslaafd, de eenvoud het gemak, de keuze het is een compleet pakket, en ok het is nog niet niet perfect maar al doende leert men denk ik, ik kan me geen leven meer voorstellen zonder mijn “vrienden” en ik denk menig hier op het forum met mij.

  47. @Krash: Bij het eerste gaf ik geen reden, enkel restricties die Apple de app geeft. De reden hiervoor gaf ik later. De batterijduur is ook een reden die makkelijk te begrijpen is, dus deze reden geeft Apple. Maar naar mijn mening is er een achterliggende reden. In het stukje “Multitasking” leg ik dit uit. Marketing-technisch is dit niet (of heel lastig) uit te leggen.

    Naar mijn mening zijn de meeste Apple apps in ieder geval consequent waar ze dat kunnen zijn. Ik heb het gevoel dat ze er goed over nagedacht hebben. Misschien niet natuurlijk. Elke app heeft andere functionaliteit dus ook andere knopjes en manier van werken.

    Gebrek aan ontwikkel-capaciteit zegt vrijwel hetzelfde natuurlijk. Enkel 110% functionaliteit haalt de eindversie. Dat was copy-paste niet, en ook al vinden veel mensen dit essentieel, als je alles er vanaf het begin in wilt hebben blijf je ontwikkelen en kom je op een Duke Nukem For(n)ever verhaal uit.

    @Jaco: AH is koning in marketing, ook al haal ik mijn boodschappen daar niet 😉 Laatste passage verwoord mooi wat ik ook voel.

  48. Eindelijk eens een heldere artikel over het echte voordeel van de iPhone. Net als veel mensen ook wel eens een HTC en andere rommel in bezit gehad. Waarom dat rommel was? Door multi-tasking is mijn stellige overtuiging. De iphone is gemaakt om te kunnen gebruiken; meer niet. De tijd dat je een complete computerdeskundige moest zijn om je eigen telefoon te begrijpen is daarmee voorbij. En voor sommigen is dat onderscheid misschien nog wel het grootste gemis: iedereen kan het, dan ben jij niet zo bijzonder meer. IPhone maakte (dus) een einde aan het beroemde slimme neefje. En dit neefjes nu hebben daar best wel moeite mee.

  49. Ik zou het niet meer oneens kunnen zijn met bovenstaande.
    Ik ben het er mee eens dat apple een mooi product heeft afgeleverd voor de masse, het is simpel, duidelijk, overzichtelijk en werkt prima out of the box.

    Maar waarom zou je de gebruikers geen keuze mogen geven? ik kom zelf van Windows mobile af en heb altijd HTC gehad, eerlijk is eerlijk, de iphone is een verademing, maar ik mis het wel om het os een beetje naar mijn zin te tweaker, ik wil in het midden van een spelletje wat op kunnen zoeken in safari en daarna weer verder gaan zonder het opnieuw op te hoeven starten, ik wil leuke community apps kunnen installeren zonder eerst een hele idiote registratie af te gaan, ik wil dingen op mijn iphone kunnen zetten zonder me zorgen hoeven te maken dan met het syncen alles verwijderd wordt.

    Apple maakt goeie solide producten, niks minder waar, maar ze willen teveel controleren en dat brengt eveneens frustraties met zich mee voor de gebruiker.

  50. @Tom: Bedankt voor dat leuke artikel, sluit goed aan.

  51. Goed artikel.

    Ik heb mn iPhone gejailbreakt voor één functie, om mn agenda op mn unlockscreen te krijgen, verder gebruik ik de jailbreak niet.

  52. Geweldig artikel! Ik herken wat je zegt over het gebrek aan goede interface bij jailbreak. Ik heb m’n iPhone wel gejailbreaked omdat ik per se wil tetheren. Je merkt dan direct dat bij vrijwel alle jailbreak-apps de lekker intuitieve bediening plots verdwenen is. Je bent dan direct ‘uit Apple-land’.

    Je voorbeeld van Tweetie vind ik mooi, ik vind dat vernieuwen ook heerlijk intuitief. Bij RSS Flash g geldt iets tegengestelds: Daar markeer je alle feeds als ‘gelezen’ door te ver naar onderen te scrollen en dat is juist helemaal NIET intuitief. Je denkt dat je nog volop door een lijst loopt en plots staat alles gemarkeerd als gelezen (wat ik niet wil, ik wil veel feeds pas morgen lezen). Heel irritant. De functionaliteit die bij Tweetie perfect werkt, is hier juist tegenintuitief.

  53. Mooi en politiek correct stukje, maar ik ben het er volkomen mee oneens !
    Je gaat ervan uit dat gebruikers zelf nooit verder leren, dat Apple’s innovatie een permanent gegeven is, en dat een fabrikant niet naar zijn gebruikers hoeft te luisteren.

    De intuitie van een OS is een belangrijk (begin-) gegeven maar de wereld (zeker deze wereld) is niet statisch en de eisen die er door de markt aan gesteld worden veranderen continue.

    Cut/copy/paste is een voorbeeld van
    – hoe Apple er gek om gezeurd werd
    – hoe het, veel te laat, toegaf
    – waar Apple niet leading was, maar meekeek in de Cydia winkel
    – hoe het uiteindelijk prima geimplementeerd is

    Er zijn talloze voorbeelden (camera/batterij/Wifi/memory mgt enz.) waar Apple het initiatief laat liggen en nu voorbijgestreefd wordt door de concurrentie, die gelukkig struktureel de gebruikersinterface en OS mist.

    Moderne business modellen drijven op snelle innovatie, direct kontakt met de klant, gebruik van kennis in het veld (crowd-sourcing).
    Apple wordt daarentegen steeds omvangrijker, politieker, bureaucratischer, autocratischer en begint steeds meer te lijken op het bedrijf waar ze zich in de jaren 80 tegen afzette (IBM).
    Steeds meer behouden wat er is, geen “out-of-the-box” denken meer.

    “Apple heeft nog geen goede manier gevonden om de focus op een app en multitasking te combineren”
    => Onzin, want als je echt zoekt, vind je het.
    https://www.iculture.nl/64235/circuitous-een-alternatieve-manier-om-te-multitasken-jailbreak/

  54. Goed en gemotiveerd artikel. De combinatie iPhone hardware en iPhone OS is rock solid. Heel stabiel, zeer intuitief en de gebruikerservaring is super! Ik ben nog iedere dag blij met m’n iPhone.

    Er bestaat gelukkig concurrentie en er zijn dus voldoende alternatieven. Dat houdt Apple ook scherp! Ik peins er, na ervaringen met Windows mobile en Blackberry, echter niet over om over te stappen.

  55. Mooie discussie trouwens na een mooi verhaal. Fijn dat iedereen praat met onderbouwing etc. en geen scheldpartijen etc. Daat is op andere sites wel eens anders.
    Persoonlijk mis ik multitasken niet (ik denk in elk geval van niet omdat ik nog niet beter weet) Enige wat ik wel fijn zou vinden is het bellen en navigeren tegelijk..dat werkt nu nog niet super. Of ff snel sms’jes beantwoorden tijdens een spel, navigeren, internet ofzo zonder dat je er helemaal uit moet, maar niet dat ik het nu heel erg mis.

  56. Goed artikel. Mis echter wel 1 aspect: namelijk dat Apple een volledige nieuwkomer was in de mobile telefonie waar reeds niet malse concurrentie goed in het zadel zat.

    Een haperende iPhone (door welke oorzaak dan ook) zou rampzalige gevolgen hebben voor (het imago van) alle Apple producten; de concurrentie en de pers (toch al vaak anti-Apple) zou de boel nog genadelozer neergesabeld hebben dan dat zo tot op heden al zo vaak geprobeerd hebben.

    Apple heeft er m.i. gewoon voor gekozen om voor maximale bedrijfszekerheid te kiezen en dat ging nauwelijks ten koste van functionaliteit; immers de iPhone had van meet af aan al zeer bijzondere kenmerken die de concurrentie niet had. Zelfs het voorheen ontbreken van “copy paste” bleek geen hinderpaal voor kopers.

    Nu na een succesvolle introductie zonder technische hickups en een paar generaties verder is er relatief meer speelruimte voor een bug meer of minder; even een update uitbrengen en de boel is weer de boel; maar een nekslag zal het niet snel zijn.

    Nu Apple de zaak onder controle heeft verwacht ik dat het OS ook qua multitasking worden uitgebreid; maar stap voor stap en zal wellicht beperkt worden tot 2 a 3 (typen) apps.

    Ik zou zeggen: relax, het wordt allemaal nog beter. Ondertussen geniet ik nu al van wat mijn iPhone allemaal kan en hoe makkelijk het werkt.

  57. +1 Joostmans, eindelijk iemand die wel kritisch kan zijn en out of the box durft te denken en te schrijven.

  58. Helemaal mee eens – dit is nu de kracht van Apple. Uitzoeken tot in de kleinste details hoe je dingen doet en dat omzetten naar hardware. Je merkt pas dat het allemaal heel vanzelf gaat zonder er bij na te denken, als je voor een non-Mac kruipt of tijdelijk een HTC in handen krijgt. Geen techneuten-gereutel nodig, daar gaat Apple voor.

  59. In de tekst zie ik staan “Thema’s zijn nooit volledig, er missen altijd iconen of er zitten kleuren en knoppen in die niet helemaal passen binnen het iPhone OS.”

    Er missen nooit iconen als je een thema download dat icon overlay’s heeft. Dit zorgt er voor dat elk icoontje er hetzelfde uit komt te zien 😉

  60. Helemaal eens met het artikel.

    Intuitief en betrouwbaar zijn sleutelwoorden. Daarom heb ik de iPhone. Ik had hiervoor een Windows Mobile apparaat. Kon veel meer dan de iPhone, maar was niet betrouwbaar, en al helemaal niet intuitief.

    iPhone 3G, geen JB

  61. “SBsettings werkt niet intuïtief (ik heb drie uur moeten zoeken om erachter te komen dat er geen icoon bestaat van SBsettings en je ‘gewoon’ over de statusbalk moet swipen)”

    Dat vind ik dan wel weer overdreven, als je een beetje rondkijkt en op YouTube kijkt had je binnen 10 minuten dat wel gevonden moeten hebben.

  62. @Joostmans:
    Totaal mee oneens: mensen die echt outside-the-box denken weten dat ze hun iPhone kunnen jailbreaken en al die über outside-the-box functionaliteit die Apple zelf niet aanbiedt gewoon kunnen draaien.

  63. Helemaal mee eens. De kern van Apple !
    Echter een jailbreak en wat handige apps uit cydia versterken dit namelijk wel. Ook zonder te zeuren 🙂

  64. @Joostmans: Je hebt wel degelijk een punt. Alleen je zegt dat Apple in Cydia kijkt. Weet jij wat Apple doet? Dat wij het eerder via Cydia weten wil absoluut niet zeggen dat Apple er zelf niet aan gedacht heeft.

    Ik wil niet als Apple-fanboy overkomen, maar ik denk dat Apple wel degelijk aandacht geeft aan haar gebruiker. Apple luistert misschien in beperkt mate maar kijkt naar wat gebruikers doen. Gebruikers zijn dom. Gebruikers kunnen niet uitleggen wat ze missen. Vraag een gebruiker wat deze wil en in 9 van de 10 gevallen praten ze elkaar na. Ga je kijken hoe ze dingen aanpakken dan blijkt dat dit wezenlijk verschilt van hoe ze het beschrijven.

    Ik denk dat Apple dit punt (misschien niet op alle punten) wel degelijk goed voor elkaar heeft.

  65. Mooie artikel Daniel!

    Ik zou zo niet eens meer weten wat ik mis als ik alles zou restore’n. Die jailbreak is inmiddels zo ingeburgerd bij mij dat ik volgens mij die iPhone meteen de deur uit zou doen zonder jailbreak als ik dit zo lees.

  66. Mooi artikel Daniel! Goed geschreven. Ik ben het in grote lijnen met je eens.

    Apple had alleen een “Fast Settings App” moeten maken. Simpel 3G, WiFi, Bluetooth, etc aan en uit zetten. Dat zou heel wat jailbreakers schelen.

    Ik wil mijn iPhone niet jailbreaken maar om bijvoorbeeld elke keer Instellingen -> Algemeen -> Netwerk -> Schakel 3G in/uit te moeten doen is echt dwaas.

    Ook het niet kunnen “locken” van een applicatie mis ik. Iedereen die ik ken mag mijn pin hebben om in mijn iPhone te kunnen maar sommige Apps zijn gewoon privé. Lockdown uit Cydia is dus voor mij onmisbaar.

    Voor de gemiddelde gebruiker is dit natuurlijk kul. Ik ben systeembeheerder en wil gewoon de controle hebben over mijn gekochte producten.

    Ik wil een gesprek op kunnen nemen met mijn Dictafoon en als deze 20+ Mb is deze gewoon via
    Explorer of ssh naar mijn lokale systeem kopiëren.

    Ik verheug mij op je volgende artikel.

    Duncan.

  67. In het begin had ik geen jailbraik, maar later alsnog gedaan. Nu kan ik echt niet meer iPhone zonder een jailbreak.
    SBsettings, backgrounder, 3Gunrestrictor, lock kalender…….enz. zijn gewoon erg belangrijk.

    Ik koop pas een nieuwe iPhone als het weer te jailbreaken is.

  68. Vind het een mooi stukje maar zoals sommigen zeggen wel érg politiek correct. Op zich is het opgeven van functionaliteit ten behoeve van gebruiksvriendelijkheid (waar dit opiniestukje in essentie om draait) een mooi gegeven en een onderdeel van Apple’s succesverhaal.

    Het enige waar ik mee zit is dat ik soms vermoed dat sommige keuzes van Apple meer uit tactische overwegingen zijn dan uit technische onmogelijkheden of gebruikerservaring. Uiteraard zal Apple het beste met zijn klanten voorhebben maar andere belangen spelen zeker ook mee.

    Bij de iPhone is dit iets moeilijker hard te maken dan bij andere Apple producten waar makkelijker een vinger op te leggen is. Multitasking zou worden weggelaten onder andere omdat het de batterij snel zou leegtrekken.

    Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in maar aan de andere kant: ik heb hiervoor meerdere smartphones gehad die wel konden multitasken. En om nou te zeggen dat de iPhone langer meegaat op een batterij: nee niet bepaald. Al mijn smartphones moest ik dagelijks laden en daarop is de iPhone geen uitzondering. Apple beweert voorop te lopen in batterij technologie. In elke keynote komt het slimme batterij ontwerp naar voren en worden de nieuwe MacBooks en andere devices bejubeld om hun batterijduur. De iPad zou helemaal een spectaculaire batterijduur hebben. Er lijkt dus ruimte te zijn (vanuit het oogpunt van de batterij) om multitasking toe te voegen.

    Het maakt een apparaat misschien wel nodeloos ingewikkeld. Toch moet het met het fantastische Apple UI goed mogelijk zijn. Een flinke swipe over het scherm moet het toch mogelijk zijn om tussen applicaties die open staan te ‘switchen’. Ik kan mij niet voorstellen dat de UI goeroes uit Cupertino hier geen mooie oplossing voor kunnen vinden. Als je de muis hebt uitgevonden en die nu zelfs kan laten swipen, sweepen en weet ik wat niet meer dan moet dit een koud kunstje zijn.

    Een elegante oplossing lijkt mij door het multitasken een optie te maken in het instellingen scherm. De huis tuin en keuken gebruiker zal geen moeite doen om het aan te zetten. Mijn oma (om maar in die termen te blijven) zal het een zorg zijn of ze wel of niet kan multitasken. De powerusers zullen er wel blij mee zijn. Nu al kunnen gebruikers push berichten, 3G en WiFi aan of uit zetten (ten koste van de batterij) dus een hele vreemde stap zal het niet zijn.

    Het hele Flash verhaal zal ik kort over zijn want daar is al veel over gezegd. Performance zal ongetwijfeld een issue zijn (geweest). Ik vind het echter zeer opvallend dat Flash vaak juist bij Apple producten onder de maat lijkt te presteren. Ik vraag me dan ook af of het werkelijk onmacht of eerder onwil is. Apple heeft geen enkele baat bij het Flash platform. Het voegt (qua omzet en winst) helemaal niets toe aan het Apple consortium en is eerder een bedreiging dan een aanwinst. Apple heeft nu maximale controle over alle content op de iPhone en straks de iPad. Applicaties zijn in de AppStore te vinden, video via iTunes (in het eigen H.264 formaat) of het speciaal aangepaste YouTube. Apple speelt zijn kaarten uit in het blufpoker van de content oorlog en zal in ieder geval proberen andere grote spelers buiten de deur te houden. Apple heeft al een flinke stempel op de muziekindustrie kunnen drukken en gaat nu proberen door te breken in de andere domeinen (met een focus op de eBooks met het verschijnen van de iPad).

    Kortom een mooi, duidelijk stukje maar er spelen zeker meer belangen dan nu naar voren komt. Als laatste wil ik daar nog aan toevoegen dat Apple via deze denkwijze traag vooruit komt (of tot stilstand komt). Apple zal op de één of andere manier zich moeten blijven onderscheiden van de rest want ook voor Apple gelden de principes van stilstand is achteruitgang en de remmende kracht van voorsprong.

  69. Helemaal mee eens! Ik zou het niet beter kunnen zeggen

  70. Ik vind het wel een beetje een Apple-fanboy-Apple-amen tekstje… maar goed.

    Apple zou eens heel goed naar de jailbreak community moeten kijken. Er zijn zoveel mooie voorbeelden van hoe het wél moet.
    Ik tolereer Apple dan maar (wel met Jailbreak), maar geen multitask, geen shared geheugen (aka, iets downloaden met safari en openen in editor bijvoorbeeld).
    Een kaal lockscreen zonder gemiste oproepen e.d. is onmisbaar.

    En als laatste: eigenlijk zeg jij (of Apple) gewoon dat de iphone voor domme mensen is, want geen “ingewikkelde” functies.
    Apple staat wel bekend om zijn fijne interface, maar volgens mij laat die ook wel optie voor powerusers over. Multitasken lijkt me wel zo’n feature. Domme bep van 80 gebruikt gewoon d’r iphone, en Moderne Henk van 20 snapt hoe dat werkt en multitakst er op los. Niet iedereen hoeft de “moeilijkere” dingen te gebruiken.

    En tenslotte moet Apple af van de MobileMe monopolie, een achterlijk duur en achterhaalde service. Meer cloud diensten zouden moeten werken met de iPhone. Sterker nog: ik gebruik amper apps die alleen dingen opslaan op de iphone (todo > toodledoo.com, byline > google reader, en al die andere apps waarbij je inlogt op de website.

    Anyway… volgende keer mag een opinie dus wel wat krachtiger, en minder pro zijn.

  71. Goede review(?)! het enige dat ik eigenlijk mis aan mijn touch waarvoor ik hem zou willen kraken, is normaal werkend bluetooth… want ik heb een camera op mijn mobiel, dus zou het enorm fijn zijn als ik die even via de tand naar mijn iTouch zou kunnen sturen 😉

  72. Mooi stukje hoor. Genuanceerd en op gevoel geschreven. Ik kan me er prima in vinden.

  73. Als je 3 uur zoekt naar SB settings is dat ronduit gezegt niet erg nozel, het staat gewoon inde discripty bij cydia

  74. Duncan heeft ‘t begrepen. Ik kan me voorstellen dat Apple de boel onder controle wil houden om het Windows-schrikbeeld te voorkomen. Maar er is een heel groot verschil tussen de gemiddelde Nederlander die graag een iPhone aan familie en vrienden wil laten zien, en een gebruiker die het apparaat ook zakelijk in wil zetten. En voor de zakelijke markt vind ik het adresboek en de contactlijst ver beneden de maat.

    Ook de verplichting om op een Windows-machine met Outlook samen te moeten werken kan er bij mij gewoon niet in. Het bedrijf waar ik werk heeft geen Exchange-server, we draaien onder Linux. Ik wil mijn zakelijke contacten ook niet aan het Internet prijsgeven. Een Google- of Yahoo-agenda zal goed werken, maar Joost mag weten wat ze over 10 jaar met mijn gegevens doen. Je hebt er geen controle over. Volgens mij ben ik ook niet de enige die klaagt over het ontbreken van weeknummers of het snel kunnen bladeren naar een datum in toekomst of verleden. Sterker nog, ik heb grote moeite om afspraken uit het verleden boven water te krijgen! En als dan blijkt dat er apps-bouwers zijn die het wel hebben begrepen, dan begrijp ik op mijn beurt niet dat Apple zich zo laat kennen. Is winst op de apps echt belangrijker dan het gebruiksgemak van de eigen Apple-applicaties?

    Ik weet het, als trouwe Palm-gebruiker had ik me voor de aanschaf van m’n iPhone beter moeten laten voorlichten, eerst eens een weekje een iPhone van een ander moeten lenen. Want om maar eens een populair citaat aan te halen: met de wetenschap van nu had ik het destijds misschien anders gedaan. Want voor de zakelijke gebruiker lijkt me de iPhone niet de beste keuze.

    En nu ga ik weer snel verder spelen met m’n iPhone, want wat zijn er toch veel leuke apps gemaakt!

  75. Ken genoeg mensen die gek zulle worde van al die cydia tweaks etc… Heel goed dat Apple ze niet standaard heeft, lang niet iedereen snapt het/wilt het snappen…

    Zelf zou ik geen iPhone zonder jailbreak wille, te weinig vrijheid:)

  76. Origineel geplaatst door Mike van Hoenselaar
    @Joostmans: Je hebt wel degelijk een punt. Alleen je zegt dat Apple in Cydia kijkt. Weet jij wat Apple doet? Dat wij het eerder via Cydia weten wil absoluut niet zeggen dat Apple er zelf niet aan gedacht heeft.

    Ik wil niet als Apple-fanboy overkomen, maar ik denk dat Apple wel degelijk aandacht geeft aan haar gebruiker. Apple luistert misschien in beperkt mate maar kijkt naar wat gebruikers doen. Gebruikers zijn dom. Gebruikers kunnen niet uitleggen wat ze missen. Vraag een gebruiker wat deze wil en in 9 van de 10 gevallen praten ze elkaar na. Ga je kijken hoe ze dingen aanpakken dan blijkt dat dit wezenlijk verschilt van hoe ze het beschrijven.

    Er ijn genoeg fanatieke mensen die Apple achterna zitten met verzoeken (bijv. de mensen achter http://pleasefixtheiphone.com/ en andere invloedrijke blogs).
    Reken maar dat Apple het jailbrake gebeuren incl. statistieken en security-issues nauwlettend in de gaten houdt.
    En domme klanten bestaan niet. Klanten die sneller en minder snel leren wel.
    Alle klanten worden veeleisender en blijven niet applaudisseren voor wat ze 4 jaar geleden handig vonden. De wereld draait door…

  77. @Joostmans: Ja ik ben het er ook niet meer eens. weer +1 voor joostmans

    en om je iPhone niet te jailbreaken, Tja je houd er uiteindelijk alleen je zelf mee voor de gek lijkt me.

    Want waarom zou je niet meer op je iPhone willen als het gewoon kan, handig en ook nog is gratis is. en ik geniet van de dingen die ik wel meer kan op mijn iPhone en het feit dat ik uiteindelijk meer fucties heb dan iemand zonder jailbreak. 🙂

    Ook als er iconen of thema’s zijn die je niet mooi vind of niet helemaal af/goed zijn dan kan je ze makkelijk maken in Photoshop. (kan ik niet ligt op het kerkhof en wil ik niet ernaast) Niks is perfect en wil je dat wel dan moet je het zelf maar regelen.

    Mensen willen altijd meer! en ze houden er niet van als er ergens grenzen aan worden gesteld.

  78. Tja ook een jailbreak toegepast, dit omdat ik graag een database op de iphone wilde synchroniseren, tja de eenvoud ben je dan zeker kwijt en inmiddels wordt de database ook niet meer gesynchroniseerd. Ik heb zelf ook een Mac pro, daar staan meestal meerdere taken tegelijk te draaien, een uitkomst voor een piet ongeduld als ik maar op de iphone zie ik het nut er niet van in. Ik heb dat ding om af en toe te bellen en met name om buiten de deur mijn “zakelijke” email bij te kunnen houden. Voor mij is er maar 1 echte beperking kan niet overweg met touchscreen typen dus heel misschien toch een overstap naar een blackberry (bold).
    Verder vind ik het een goed artikel en nogmaals ik doe niets met spelletjes dus het mediagedoe heeft geen prioriteit bij mij.

  79. Dude!

    Briljant geschreven. Sluit me bij de raakvlakken zeker aan! (Ik met mijn simpele ipod touch 3G).

    Ondanks dat ik de mobiliteit, het bellen en het standaard internet mis, las het allemaal weg met knikkende hoofdbewegingen.

    Goeie shit, mijn volgende telefoon wordt de Iphone 😉

  80. @Mike (Pre-honours ;)): Toch interessant hoe het menselijk brein werkt, want ik had net bedacht dat mijn volgende telefoon juist géén iPhone meer zal worden.

    Begrijp me goed, ik vind het een briljant stukje techniek, vanochtend nog met zo’n balletje door een doolhof zitten spelen, en da’s echt geweldig! Maar dat ik niet eens m’n contacts kan doorzoeken op een telefoonnummer vind ik waanzin.

    Voor zakelijk gebruik blijf ik de iPhone niet optimaal vinden. De agenda is ronduit prut en de adressenlijst kan veel beter. Maar hopelijk gaat Apple ooit het licht zien en een dappere stap voortwaarts maken 🙂

  81. niet mijn mening

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.