Reacties voor: Operators gingen wellicht boekje te buiten met DPI

Nederlandse telecomoperators zoals KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone hebben mogelijk regels overtreden door gebruik te maken van DPI, een methode om te achterhalen wat hun klanten op mobiel internet doen.

Reacties: 18 reacties

  1. In toevoeging op wat Gonny al heeft geschreven is het misschien wel interessant om te vermelden dat in de recent gewijzigde Telecommunicatiewet een amendement is opgenomen dat DPI behoudens strenge uitzonderingen expliciet verbiedt vanaf het moment dat de gewijzigde wet van kracht is. Dat staat los van de vraag of met DPI nu al de Wet Bescherming Persoonsgegevens of zelfs het strafrecht in beeld komt.

  2. Ik zeg: “Pak ze!”

  3. Is dit dan ook een vorm van contract breuk en zijn deze dan ook op te zeggen?

  4. Ik zou eigenlijk wel aangifte willen doen, is er een ter zake kundig jurist die dit leest en kan adviseren?

  5. Stel je niet aan met je aangifte zeg, niks beter te doen zeker..

  6. Origineel geplaatst door Kennet
    Stel je niet aan met je aangifte zeg, niks beter te doen zeker..

    Inderdaad.. DPI kan ook gebruikt worden om de service naar de klant te verbeteren. Ik snap niet waarom alleen de negatieve kant wordt belicht.

  7. @Niels: Onzin!

  8. Sja, aangifte doen. Doe lekker wat je niet laten kunt zou ik zeggen, maar de grootste groep zal het eens worst wezen of heeft wat beters te doen.

  9. Aangifte kan via BoF, maar het lijkt me weinig zin hebben….

  10. zodra het rapport uit is en dit volgens de diverse wetten een inbreuk oplevert voor a) privacy wetgeving b) strafrecht (dit acht ik onwaarschijnlijk) zou je dit moeten melden via een stichting. Voor veel handelingen die je doet of wilt doen worden data uit sociale media maar ook dit soort secundaire bronnen gehaald. Een assesment voor een functie, 5 jaar geleden werd je hyves en fbook verleden erbij gehaald, nu gaat men nog verder. je rijgedrag, koopgedrag, plekken waar je bent geweest. tja als werknemer ben je snel t haastje in dit tijdperk. je gegevens worden commercieel omgezet/verkoopbaar. is dit erg? ach, denk je ik heb niks te verbergen. wacht maar tot je ziet welke conclusies onderzoekers/consultants hechten aan bepaald gedrag/jouw gedrag. Denk ook aan data verkoop aan verzekeraars, op t moment dat jij meent in aanmerking te komen voor een uitkering. hihi Daarom zijn deze privacy regels geschreven.informatie = macht

  11. Aangifte?

    Hoe weet je dan zeker of je ‘onderzocht’ bent door je provider?

  12. T-mobile heeft toch nooit gezegt dat ze dpi gebruikt hebben?
    Voor zover ik weet hebben alleen KPN en Vodafone dat toegegeven.
    T-mobile heeft heel slim nooit iets gezegt daarover.

  13. Wat zij gedaan hebben is niet misschien fout. Het is keihard verboden. Alleen met machtiging van een RC mag er gekeken worden en ik weet zeker dat ze die niet hebben en ook nooit zullen krijgen voor dit soort doeleinden. De postbode mag ook je brieven niet lezen ook al verstuur je die via hen. Dit komt op hetzelfde neer.

  14. Grappig. Honderden andere bedrijven doen eigenlijk precies hetzelfde met hun klantenkaarten (bonuskaart, airmiles, hoeveel heeft u in de portemonnee?).
    Maar daar hoor je niemand over.
    Of dacht u dat er niks mee wordt gedaan?
    Albert Hein kijkt wel degelijk wat u koopt hoor en dat geldt ook voor al die andere bedrijven.
    Maar dat kan blijkbaar niemand wat schelen.
    Oh maar het gaat om inhoud? Wel een naar de advertenties naast uw gratis gmail gekeken?
    U schrijft dat u op reis gaat en -poef- allerlei reisadvertenties komen tevoorschijn.
    Maar ook dat is de gewoonste zaak van de wereld..

  15. Dat gezeur altijd over privacy..
    lekker boeiend.. ze hebben die informatie allemaal liggen, waarom zouden ze niet mogen kijken wat mensen doen met HUN netwerk… ze gaan echt geen berichten lezen die je met bijvoorbeeld ”whatsapp” stuurt, daar hebben ze niks aan.

  16. @René:
    1. ‘gezeur over privacy’ hier spreekt iemand met weinig fantasie en/of misschien weinig hersens. Ieder zijn mening. In tegendeel, juist graag zoveel mogelijk gezeur over privacy, hoe meer hoe beter. Voorkomen is beter dan genezen.
    2. Het ging de providers er trouwens om dat ze door VOIP diensten minder gesprekken in rekening kunnen brengen. Dus wellicht even wachten tot je plots een hoge telefoon rekening krijgt wegens gebruikt van Skype en zo?
    3. en dat Albert Heijn verhaal in een eerder bericht is iets heel anders. Je mag zelf weten of je bonus kaarten gebruikt, airmiles spaart, of dat je wil pinnen. Je kunt je producten ook krijgen zonder je privacy op het spel te zetten. Bij DPI is dat niet zo. Zit je buiten wifi dan zit er niets anders op dan van hun diensten gebruik te maken, en dan kun je dus NIET van skype etc. gebruik maken zonder dat ze er in kunnen neuzen.

  17. Hoppa, aanpakken die zakkenvullers!

  18. Is er op basis van deze gegevens mogelijkheid je contract bij je provider te ontbinden?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.