NMa ziet in Nederland nog geen problemen met koppelverkoop

In Duitsland is T-Mobile intussen gedwongen om de iPhone ook simlockvrij aan te bieden. Maar in Nederland is er voorlopig weinig kans op soortgelijke maatregelen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa ziet nog geen problemen door machtsposities van dominante partijen.

BoxDe rechtszaak tegen T-Mobile in Duitsland is geen eenmalig incident: Apple kan in Europa tegen nog meer problemen aanlopen. Volgens Harry First, directeur handelsregulering aan de New York University School of Law moeten Amerikaanse bedrijven oppassen: Europa treedt steeds scherper op tegen dominante bedrijven en oneerlijke concurrentie. Denk maar aan de rechtszaak tegen Microsoft. In Nederland is er voorlopig nog niets aan de hand: de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal ‘mogelijk’ een onderzoek instellen naar koppelverkoop, maar acht de kans daarop zeer klein.


Dat bericht althans dagblad De Pers, die uit de mond van een woordvoerster van de NMa ook optekende, dat ze pas ernaar gaan kijken als er echt sprake is van een machtspositie, die andere aanbieders op een onhuise achterstand zet. Zo’n machtspositie kan zijn opgebouwd door de provider (T-Mobile) of door de fabrikant (Apple). Voorlopig valt er nog weinig te vrezen, ook niet bij de huidige toestellen. Er is nog geen sprake van een machtspositie of misbruik daarvan. De tientallen smartphones die nu op de markt zijn, kunnen bij bijna alle providers worden gekocht.

Het is trouwens de vraag of Vodafone veel profijt zal hebben van de actie in Duitsland. T-Mobile biedt de iPhone zonder abonnement aan voor bijna 1.000 euro, oftewel bijna 1.500 dollar. Dat is bijna viermaal de prijs die ervoor in de VS wordt betaald.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.