Nieuwe rechtszaak Apple-Samsung start vandaag, Apple eist 2 miljard

Apple en Samsung staan vanaf vandaag weer in de rechtszaak om over patentzaken te praten.

apple samsung tabletsVandaag begint Apple aan een nieuw hoofdstuk in de langlopende patentenstrijd met Samsung. Er begint een nieuwe rechtszaak tussen de twee aartsrivalen, die tegelijk partners zijn bij de productie van nieuwe apparaten. Apple wil in de nieuwe rechtszaak 40 dollar royalties per verkochte smartphone, wat neerkomt op een vergoeding van zo’n twee miljard dollar. Het gaat daarbij om schending van vijf Apple-patenten door nieuwere Galaxy-smartphones en -tablets. Maar Samsung legt zich er niet bij neer: zij hebben inmiddels alweer een eigen claim neergelegd, waarin ze zeggen dat Apple twee ideeën van Samsung heeft gestolen en verwerkt in iPhone, iPod en iPad.


Voor het eerst neemt ook Google deel aan de rechtszaak. Er zijn engineers opgeroepen die het Android-besturingssysteem hebben ontworpen. Zij moeten aan de rechter en de jury uitleggen hoe ze Android hebben ontworpen – zonder zich daarbij te hebben laten inspireren door de iPhone en iOS.

Vandaag begint in San José (Silicon Valley) de selectie van de jury. Dat zal lastig zijn, want de rechtszaal is slechts 15 minuten van het Apple-hoofdkwartier verwijderd en veel inwoners van Silicon Valley hebben op één of andere manier banden met de technologiesector of zelfs met Apple. Een eerdere jury veroordeelde Samsung meer dan een jaar geleden tot een boete van ruim 1 miljard dollar, maar dat bedrag werd later verlaagd door de rechter. De rechter vond dat de jury fouten had gemaakt en bovendien bleek de juryvoorzitter connecties met Apple te hebben.

Nu staan de twee bedrijven opnieuw tegenover elkaar. De eisen zijn divers, maar het komt erop neer dat beide bedrijven vinden dat ze zijn benadeeld door de ander. Samsung vindt dat ze met hun toestellen technologische innovaties hebben teweeggebracht. Ze zien zichzelf als pionier in mobiele apparaten. Apple zou een hoop van die innovaties hebben gebruikt in de iPhone, iPod en iPad, bijvoorbeeld een systeem voor draadloze technologie, waarmee je het zenden en ontvangen van data kunt versnellen. Apple vindt dat Samsung op z’n beurt ook ideeën heeft gestolen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om een telefoonnummer of adres te zoeken en daarna meteen te bellen of het adres op een kaart te projecteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.