Nieuw patent van Apple: draagbaar holografisch 3D-scherm voor virtuele bediening

Apple heeft een patent gekregen op een indrukwekkende technologie waarmee handgebaren kunnen worden geregistreerd en tegelijk kunnen worden weergegeven. In combinatie met mirroring is zijn hologrammen mogelijk.

Hologram iPhone concept virtuele ruimte patentWeet je nog, het prototype van de iPhone met een holografisch toetsenbord van een paar weken geleden? Die zou wel eens sneller werkelijkheid kunnen worden dan je denkt. Apple heeft een patent verkregen op een indrukwekkende technologie die een virtuele 3D ruimte kan maken met een sensor in bijvoorbeeld de iPhone. In die ruimte worden de bewegingen van je handen geregistreerd en kunnen ze meteen op een scherm geprojecteerd worden. Daardoor wordt het mogelijk apparaten aan te sturen met swipe-bewegingen en andere touch-gestures in de lucht.

Apple beschrijft in haar patent, toegelicht op PatentlyApple, dat er behoefte is aan een klein en draagbaar 3D-apparaat dat bewegingen kan registreren en kan weergeven op hetzelfde moment. Het 3D-concept dat Apple beschrijft doet sterk denken aan het Microsoft 360 Kinect-systeem, waarmee je games kan aansturen door enkel met je lichaam te bewegen. Ook dat systeem registreert je bewegingen aan de hand van diepte. De toevoeging van Apple is dat het gaat om een draagbaar systeem. Daardoor komen automatisch de Apple TV, een mogelijk nieuw apparaat, maar ook de iPhone en iPod touch in beeld als dragers van deze technologie.

Op een patentafbeelding is te zien hoe de techniek in de praktijk kan werken. Op tafel ligt een apparaatje dat een virtuele ruimte naar boven projecteert waarin de bewegingen van je handen worden geregistreerd. De rechterhand maakt swipe-bewegingen en drukt toetsen op het beeld in. De linkerhand maakt een draaibeweging waarmee een knopje op het scherm wordt omgedraaid.

Apple 3D patent hologram virtuele ruimte

Het wordt nog interessanter op het moment dat het kersverse patent in combinatie wordt gebracht met een drie jaar ouder patent van Apple, waarin een manier van holografische projectie wordt omschreven. Ook in het nieuwe patent staat een manier van mirroring beschreven, waarbij een beeld op een oppervlakte geprojecteerd kan worden. Dat ziet er volgens Apple systematisch zo uit:

Apple patent mirroring iPhone hologram

De concept-iPhone met holografisch scherm zou wel eens dichter bij kunnen zijn dan we nu vermoeden…

De uitgebreide werking achter de technologie is na te lezen op PatentlyApple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2011, 14:40
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen 3d, apple, kinect, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.