NEXT Keyboard stopt: ‘Geen droog brood te verdienen met toetsenbord-apps’

De makers van het NEXT-toetsenbord stoppen ermee. Toetsenborden leveren weinig inkomsten op en de concurrentie van Apple, Google en Microsoft maakt het een oninteressante markt.

NEXT is een van de meest uitgebreide toetsenbord-apps voor je iPhone. De makers zien echter geen mogelijkheden meer om de app te onderhouden. Er blijkt geen droog brood te verdienen met het maken van dergelijke toetsenbord-apps, vertellen ze. Alle leuke ideeën zijn overgenomen in Apple’s eigen toetsenbord en zelfstandige makers van toetsenbord-apps zijn gestopt of overgenomen door grote partijen zoals Microsoft en Pinterest. In een blogposting doen ze hun verhaal en kondigen ze aan dat de app vanaf 21 oktober zal verdwijnen.

NEXT toetsenbord

NEXT: nog geen $2 omzet per dag

Gisteren kon je het NEXT-toetsenbord nog vinden in onze lijst met tijdelijk gratis apps. Nu wordt duidelijk waarom de app plotseling is afgeprijsd: hij gaat verdwijnen, omdat het onderhoud niet vol te houden is. De inkomsten gingen van $20.000 per dag naar nog geen $2 per dag. “Paid apps are (mostly) dead” is de ietwat verontrustende conclusie van de makers. Maar er speelt meer. Apple biedt ontwikkelaars van externe toetsenborden niet de volledige functionaliteit, zoals speech-to-text. Die functie blijft gereserveerd voor Apple’s eigen toetsenbord.

Omzet NEXT toetsenbord

Zelfstandige ontwikkelaars zijn overgenomen of gestopt
Volgens de makers van NEXT zijn functionele toetsenborden een lastige business. Wil je een toetsenbord met woordvoorspelling, dan moet je behoorlijk wat kennis hebben van machineleren en natuurlijke taalverwerking (NLP). Veel onafhankelijke makers van toetsenbord zijn daarom al opgestapt of overgenomen:

Verder heeft Apple het eigen toetsenbord verbeterd met onder andere QuickType en contextafhankelijke voorspellingen en is Google op de proppen gekomen met Gboard. Het omzetten van tekst naar emoji was een van de belangrijkste functie van NEXT, maar dat kan nu met Apple’s eigen toetsenbord. Het typen in meerdere talen zoals in iOS 10 is toegevoegd, werd voor het eerst ingevoerd door Swiftkey en zit nu ook in Apple’s eigen toetsenbord.

Je kunt je afvragen of er nog wel ruimte is voor toetsenborden van externe partijen. Wat de makers van NEXT betreft is het antwoord daarop wel duidelijk: nee, het heeft geen zin meer om met Apple, Microsoft en Google te concurreren, als je zo weinig inkomsten eraan overhoudt.

Via: iPhone-ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2016, 13:32
Categorie Apps
Onderwerp toetsenbord

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.