Ground laat je nieuws verifiëren

De nieuwe app Ground wil nepnieuws ontmaskeren

Nepnieuws krijgt de afgelopen tijd steeds meer aandacht. Terecht, want het is lastiger geworden om nepnieuws te onderscheiden van het echte nieuws. De app Ground wil je hierbij helpen door te laten zien welk nieuws waar en onwaar is.

Ground waarschuwt voor nepnieuws

De app Ground moet ervoor zorgen dat het eenvoudiger wordt om te achterhalen of nieuws waargebeurd is of dat er sprake is van nepnieuws. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en verificatie door andere gebruikers kijkt de app of nieuwsberichten kloppen. Ground laat je berichten van over de hele wereld zien, ook uit Nederland en België.


Ground kijkt naar berichten van grote internationale media als CNN en The New York Times, maar ook lokale media als NOS en NU.nl zijn te vinden in de app, aangevuld met berichten van sociale media. In totaal zitten berichten van 10.000 nieuwsbronnen in de app. Al die berichten worden gecheckt door de app. Als je Ground opent en een account aanmaakt krijg je meteen een kaart te zien, waarbij de nieuwsberichten zijn gesorteerd op plaats. De app geeft je de keuze om het nieuws te baseren op jouw locatie, zodat je meteen kunt lezen wat er bij jou in de buurt loos is. Daarnaast kun je het nieuws filteren op jouw interesses.

Ground-app

Door over de kaart te bewegen vind je allerlei nieuwsberichten in jouw regio of in een regio die jouw interesse heeft. Tik je op een foto, dan krijg je de titel van het nieuwsbericht te zien en bij sommige berichten zelfs de eerste alinea. Als je op de bron van het nieuws tikt ga je naar het oorspronkelijke bericht, zodat je het complete verhaal kunt lezen. De groene vinkjes onder de titel geven aan hoe vaak het bericht geverifieerd is.

Ground laat je nieuws verifiëren

Zelf een bijdrage leveren
Zelf kun je ook bijdragen aan een nieuwsbericht in Ground. Wanneer je ter plekke bent en zeker weet dat iets echt gebeurd is, kun je het betreffende bericht een groen vinkje geven. Hierdoor wordt het voor andere mensen weer geloofwaardiger dat het om echt nieuws gaat. Daarnaast kan de app op basis van je locatie kijken of er andere gebruikers in de buurt zijn, zodat je ze kunt vragen om met eigen ogen te controleren of het nieuwsfeit waar is.

Je kunt ook een reactie achterlaten zodat andere gebruikers kunnen zien wat mensen zoal van het bericht vinden. Ground geeft je de mogelijkheid om bepaalde nieuwsonderwerpen te volgen. Je krijgt dan een melding wanneer er een nieuw bericht verschijnt over dit onderwerp.

Het is een nieuwe en originele manier van nieuws consumeren in tijden waarin we overspoeld worden door nepnieuws. De app is gratis te downloaden in de App Store en bevat geen in-app aankopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 mei 2018 om 14:42
Onderwerp
Categorie
Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.