Meditolk op de iPhone.

Met de Meditolk-app maak je een medisch dossier voor het buitenland aan

De medische app Meditolk laat je een medisch dossier aanmaken of een bepaalde klacht omschrijven. De app vertaalt je dossier en je klachten in allerlei talen, zodat ze ook in het buitenland weten wat er met je aan de hand is.

Meditolk op de iPhone.
Als je op vakantie gaat maar aan bepaalde ziektes lijdt, dan is het belangrijk dat je omgeving weet waar ze op moeten letten, bijvoorbeeld met bepaalde medicijnen of allergieën. Hoewel je in de Gezondheid-app veel gegevens kunt opslaan in je Medische ID, kan de informatie voor een arts in het buitenland lastiger te begrijpen zijn. De app Meditolk laat je allerlei medische gegevens lokaal opslaan, waarna het direct vertaald wordt naar verschillende talen.

Meditolk voor het buitenland

Meditolk is een medische app voor het opslaan van je gegevens voor het geval dat je op reis bent. De app is ontwikkeld door een samenwerking van SOS International met het Nederlands Huisartsen Genootschap en de Wereldgezondheidsorganisatie. SOS International zet zich in voor hulp aan Nederlanders in het buitenland en werkt samen met allerlei Nederlandse verzekeraars. Met de app maak je een medisch dossier aan, maar je kunt ook een artsbezoek voorbereiden.

Klacht en dossier invullen in Meditolk.

Zodra je de app opent, moet je een profiel aanmaken. Er wordt gevraagd naar je voor- en achternaam, maar ook je geboortedatum, geslacht, adres en BSN-nummer. Om de app te gebruiken is het voldoende om alleen je voornaam en geslacht in te vullen, dus het is niet per se nodig om deze gevoelige gegevens in te vullen. Ook andere persoonlijke gegevens zoals je bloedgroep, allergieën (zowel voor voedsel en stofjes als bepaalde medicijnen) en soorten hobby’s die je uitvoert kun je aan je dossier toevoegen. Bovendien kun je vaccinaties en medicijngebruik invullen.

Deze gegevens komen vooral van pas als je in het buitenland een arts moet bezoeken. Bovenstaande gegevens worden dan automatisch ingevuld in een PDF-document. Voordat je een arts bezoekt, geef je aan wat je klachten zijn. Alle informatie die je stap voor stap opgeeft, wordt vervolgens gecombineerd met je persoonlijke gegevens en in een bestand gezet. Met een tik op de knop wordt automatisch een versie in een andere taal aangemaakt, zodat je dit kunt laten zien aan de desbetreffende arts. Het voordeel is dat alle medische termen meteen vertaald worden. Je hebt de keuze uit Duits, Engels, Spaans, Italiaans, Deens, Zweeds, Frans, Arabisch en Chinees. Tot slot kun je snel de alarmcentrale van je eigen verzekeraar bellen, nadat je aangegeven hebt waar je verzekerd bent.

Huidklacht bekijken en vertalen in Meditolk.

Gegevens lokaal opgeslagen
Goed om te weten is dat alle gegevens die je in de app invult, lokaal opgeslagen worden. Je bepaalt zelf aan wie je de informatie laat zien, bijvoorbeeld door het aangemaakte PDF-bestand te mailen of uit te printen. De app functioneert dan ook helemaal offline. Ter bescherming kun je een viercijferige pincode instellen die je moet invoeren zodra je de app geopend hebt. De Meditolk-app is gratis te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2017, 18:25
Categorie Apps
Onderwerp medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.