MapSwipe

Met MapSwipe zoek je dorpen en rivieren voor Artsen zonder Grenzen

Met MapSwipe help je Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis met het zoeken naar wegen, rivieren en dorpen in kwetsbare gebieden en rampgebieden.

Ben je het zoeken naar Pokémon wel een beetje zat en wil je je maandagochtend beginnen met een goede daad, dan is er nu de app MapSwipe (link). Deze app is ontwikkeld door Artsen zonder Grenzen en is bedoeld om dorpen en leefgebieden in kaart te brengen, zodat hulporganisaties weten waar mensen zijn die hulp nodig hebben.

MapSwipe

MapSwipe: zoeken naar woongebieden

Stel dat een bepaald land wordt bedreigd door overstromingen of bosbranden en de hulporganisaties moeten op pad om mensen te redden. Er zijn landen waar het lastig is om te bepalen waar er kleine nederzettingen zijn. Met MapSwipe wil Artsen zonder Grenzen nu zorgen dat die kwetsbare gebieden in kaart worden gebracht.

MapSwipe op een smartphone

Het idee komt je misschien bekend voor. Een tijdje geleden was er een andere app, waarmee je via satellietbeelden kon meehelpen om naar vluchtelingen te zoeken. Die app bleek een hoax: de satellietbeelden konden nooit real-time worden doorgegeven, waardoor je met een app onmogelijk kunt zien waar de vluchtelingenbootjes zich op een bepaald moment bevinden.

MapSwipe is anders: niet alleen zitten er organisaties met een goede reputatie achter (naast Artsen zonder Grenzen ook het Nederlandse, Amerikaanse en Britse Rode Kruis), maar het gaat ook niet om tijdelijke situaties. In plaats daarvan willen de hulporganisaties weten waar wegen en huizen te zien zijn op de kaart. Je krijgt steeds satellietfoto’s te zien en moet door te tikken aangeven dat je wegen of huizen ziet. De bediening werkt met makkelijke taps: bij twee keer tikken weet je niet zeker en bij drie keer tikken zijn de beelden te slecht om te beoordelen.

MapSwipe: gebied kiezen MapSwipe: huizen zoeken

Huizen zoeken wordt een spelletje
De makers van MapSwipe combineren de gegevens van alle deelnemers vervolgens: als bijna iedereen zegt dat er in een bepaald gebied huizen aanwezig zijn, dan mag je ervan uitgaan dat het klopt. Gebruikers werken steeds nieuwe setjes satellietbeelden af en je verdient daarmee punten. De app heeft ook levels.

Je zou misschien denken dat het vinden van plekken waar mensen wonen inmiddels prima door een computer kan worden gedaan, maar volgens Pete Masters, coördinator van het project, is het menselijk oog nog steeds het beste geschikt om onderscheid te maken tussen wegen, rivieren en huizen. Vanuit je eigen huis vrijwilligerswerk doen, zonder dat je wordt lastiggevallen door een collectant die méér van je wil.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juli 2016, 9:24
Categorie Apps
Onderwerpen goede doelen, rode kruis

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.