MacBook scharnier vs Microsoft

Apple werkt aan steviger scharnier voor MacBooks

Apple onderzoekt mogelijkheden om de scharnier van de MacBook te verbeteren. In een patent is te zien dat Apple een flexibele scharnier overweegt, vergelijkbaar met die in de Microsoft Surface Book.

Stevige scharnier voor MacBook

Heb je wel eens het probleem gehad dat de scharnier van je MacBook lam was geworden? Echt prettig werken is dat niet, omdat je scherm steeds achterover klapt. Apple lijkt na te denken over een oplossing, zo blijkt uit een nieuw gepubliceerd patent bij het Europese patentbureau. Sinds 2013 is Apple al bezig om het idee verder te verbeteren, al lijkt de flexibele scharnier waaraan wordt gewerkt wel opvallend veel op die van Microsoft. Toch is er wel een cruciaal verschil.


Het patent beschrijft een flexibele scharnier, die Apple een ‘Living Hinge’ noemt. De complete MacBook-behuizing is daarbij gemaakt van hetzelfde stugge materiaal. Apple is al sinds 2013 bezig met een dergelijke scharnier, zo blijkt uit eerdere versies van het patent. Helemaal afgekeken van Microsoft is het dan ook niet, want dat bedrijf bracht pas in 2015 de eerste modellen met zo’n flexibele scharnier op de markt. Bij Microsoft is bovendien sprake van een ander mechanisme, waarbij je het scherm kunt loskoppelen ter hoogte van het scharnierpunt. Onderstaande video laat zien hoe dat werkt:

Nieuwe MacBook-scharnier

Nu bestaat een MacBook nog uit twee delen: een gedeelte waarin het scherm is verwerkt en een ander gedeelte voor het toetsenbord. Het nieuwe design wekt de indruk dat de MacBook uit één geheel bestaat, dat naadloos in elkaar over gaat bij het scharnier.

Surface Book-scharnier

De Living Hinge die Apple voor ogen ziet is flexibel, zodat het in twee kanten gebogen kan worden. Je kunt dan het toetsenbord naar achteren klappen om er een tablet van te maken en naar voren om op de laptop te werken. Toch wil dat nog niet zeggen dat Apple daadwerkelijk bezig is met een combinatie van MacBook en iPad. Het bedrijf heeft meermaals aangegeven dat ze daar niet naar op zoek zijn.

Apple nieuwe scharnier voor MacBook

Omdat het nog maar om een patent gaat en niet om een concreet product of om prototypes, kan het nog wel even duren tot Apple een dergelijke scharnier in de MacBook toepast. Dat het patent uit 2013 nog verder wordt verbeterd maakt in ieder geval wel duidelijk dat Apple er wat serieuzere plannen mee heeft en nog steeds nadenkt over hoe het daadwerkelijk gebruikt kan worden. Eén ding is zeker: als Apple dit jaar op WWDC 2018 nieuwe MacBooks laat zien is de kans klein dat daar al een dergelijke scharnier in zit. De geruchten wijzen eerder op een ‘normale’ 13-inch MacBook met retina-scherm.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2018, 9:30
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.