Close-up van MacBook Pro 2018 toetsenbord.

‘Zo wil Apple MacBook-toetsenborden kruimelbestendig maken’

Apple's toetsenborden op de MacBook zijn gevoelig voor kruimels en stof, maar Apple onderzoek manieren hoe ze dit kunnen oplossen. Apple omschrijft namelijk een toetsenbord met glazen paneel

Sinds de introductie van de 12-inch MacBook maken Apple’s laptops gebruik van een vlindermechanisme in plaats van een schaarmechanisme. Hierdoor is het toetsenbord een stuk dunner, zodat ook de laptops zelf een fractie platter zijn dan voorheen. Een nadeel van deze toetsenborden is dat ze kwetsbaarder zijn voor stof en kruimels, hoewel Apple de afgelopen jaren wel verbeteringen doorgevoerd heeft. Toch lijkt Apple bezig te zijn met een oplossing die definitief een einde moet maken aan vastzittende toetsen door kruimels en stof.

Patent voor toetsenbord met glazen paneel

In het patent omschrijft Apple een toetsenbord met onder andere een glazen paneel. Een deel van het apparaat, in dit geval een MacBook, bestaat volgens het patent uit een deels glazen bovenkant. Deze bovenkant moet voorkomen of op zijn minst de kans verkleinen dat vocht, stof en andere deeltjes de toetsen dwars kunnen zitten. Dat betekent echter niet dat de bovenkant uit één glazen plaat bestaat.

MacBook toetsenbord van glas in patent.

Het toetsenbord in het patent bestaat namelijk uit hoger gelegen delen voor de toetsen. Hierdoor voelen alle knoppen alsnog aan als individuele toetsen, maar dan zonder de kiertjes waar stof of andere vuiligheid tussen kan zitten. Hierdoor voel je dus ook nog steeds waar de toesten zitten, zodat je makkelijker blind kan typen dan op bijvoorbeeld een virtueel toetsenbord op een scherm. Onder de bovenste glaslaag zit een onderdeel die de hoger gelegen delen weer omhoog drukken, zodat de toetsen weer in hun gewone positie zitten.

Apple bespreekt in het patent zelfs over wisselende functies, doordat de symbolen van de toetsen onder de glaslaag zitten en aangepast kunnen worden aan het gebruik. Of dit betekent dat Apple eindelijk aan de slag gaat met een toetsenbord met E-Ink-knoppen, weten we helaas niet. Jaren geleden gingen geruchten dat Apple een dergelijk toetsenbord in ontwikkeling had en zou zelfs de maker van E-Ink-toetsenborden Sonder over willen nemen.

Heb jij nog last van vastzittende toetsen? Misschien kom je dan wel in aanmerking voor Apple’s toetsenbord reparatieprogramma. Voor andere MacBook toetsenbord problemen kun je ook de tips uit ons artikel raadplegen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.