MacBook apps afsluiten

Mac-apps ervaren problemen bij opstarten door verlopen certificaten: zo los je het op

Heb je een Mac-app die niet meer wil opstarten? Door verlopen certificaten ervaren sommige apps problemen, waardoor ze onbruikbaar zijn geworden. Het is gelukkig met een herinstallatie eenvoudig op te lossen.

Heb je een Mac-app die je buiten de Mac App Store gedownload hebt, dan zou het zomaar kunnen dat deze niet meer opstart. Door verlopen certificaten en de nieuwste manier om deze te controleren door macOS Sierra, weigeren sommige apps zoals 1Password om op te starten. Er is gelukkig een eenvoudige oplossing voor dit probleem.

MacBook apps afsluiten

Mac-apps crashen bij starten

Elke Mac-app die buiten de Mac App Store gedownload wordt, bevat bepaalde certificaten. Deze certificaten controleren of de apps veilig zijn en van een gerenommeerde ontwikkelaar afkomstig zijn. Zo’n certificaat heeft een bepaalde geldigheid, waardoor deze eens in de zoveel tijd vernieuwd moeten worden. Normaal gesproken heeft zo’n verlopen certificaat geen invloed op reeds geïnstalleerde apps, maar sinds macOS Sierra blijkt dit wel het geval te zijn. Het nieuwe systeem van macOS Sierra controleert of de app gecheckt is bij Apple. Dit werkt samen met de certificaten die de ontwikkelaar voor de app gebruikt heeft. Zijn deze verlopen, dan kan er dus ook niks gecheckt worden, wat resulteert in een crashende app.

Het probleem is alleen van toepassing op apps die buiten de Mac App Store gedownload zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor 1Password, Soulver en PDFPen. Het probleem is echter eenvoudig op te lossen. Om de apps weer goed te laten werken, hoef je alleen maar de nieuwste versie van de desbetreffende app opnieuw te installeren vanaf de website van de ontwikkelaar. Op de website van 1Password leggen de ontwikkelaars meer uit over het probleem. Heb je geen idee hoe je 1Password opnieuw moet installeren, dan leggen ze in onderstaande video uit hoe je dit doet.

Het is niet de eerste keer dat Mac-apps crashen bij het opstarten. In november 2015 hadden sommige apps problemen met certificaten, al ging het toen niet het verlopen hiervan. Het probleem lag toen aan de overstap op strengere encryptie, maar door herinstallatie van de apps kon het probleem toen ook opgelost worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2017, 10:46
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerp crash
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.