Leninmuseum

Dit Russische museum draait tentoonstellingen nog op Apple II’s

En de computer is niet eens de bezienswaardigheid!

Het Lenin-museum vlakbij Moskou draait al decennialang op de vintage Apple II. Het museum doet er alles aan om de originele staat te behouden. Dat is te lezen in een reportage van Atlas Obscura, dat deze week werd gepubliceerd.

In 1972 begon de overheid van de Sovjetunie met het ontwikkelen van een museum over Vladimir Lenin, de eerste leider van de Sovjetunie. De organisatie van het museum wilde graag een aantal Apple II’s in combinatie met Britse technologie gebruiken, maar dat was verboden. Toch is het gelukt en tegenwoordig draait de tentoonstelling nog steeds op diezelfde Apple II’s.

Apple II was verboden in de Sovjetunie

In tijden van de Koude Oorlog was het volgens de wet in de Sovjetunie verboden om handel te drijven met niet-Sovjetlanden. De organisatie van het Lenin-museum vlakbij Moskou wilde echter graag gebruikmaken van de ES4000, een Brits accessoire van Electrosonic wat audiovisuele voorstellingen kon afspelen – vanaf een Apple II.

Destijds waren er wel klonen van de Apple II in het land, maar ze werkten allemaal niet met de ES4000. Daarom werden er vijf echte Apple II’s het land in gesmokkeld voor in het museum. Ironisch genoeg is de Apple II inmiddels zo oud (42 jaar) dat het zelf al museumwaardig is. De computer betekende veel voor de industrie en zorgde voor meer concurrentie met IBM.

De tentoonstelling geeft een positief beeld van Vladimir Lenin en focust op zijn grootse prestaties, zonder al het geweld. In het museum zijn verschillende glazen kubussen met 3D-animaties, bewegende ‘mensen’ à la Efteling en andere audiovisuele ervaringen te zien. Iedere kubus wordt aangestuurd door een Apple II met ES4000.

Apple II

Worden ze dan nooit vervangen?
Omdat de Apple II zo oud is, zou je denken dat het Lenin-museum wel toe is aan vervanging. Ze zijn zo gedateerd dat gepensioneerde oud-medewerkers nog af en toe langskomen voor het onderhoud. Er zijn bij het museum nog geen plannen om de computers te vervangen, want ze hechten veel waarde aan de originele staat van het museum.

Over 15 tot 20 jaar wil het museum kijken of exact dezelfde tentoonstelling nagemaakt kan worden met nieuwe technologie. Als dat niet lukt, dan zullen de kubussen waarschijnlijk nog jaren doorleven.

Deze week publiceerde Atlas Obscura een reportage over het museum. Lees de reportage als je meer wil weten over het verhaal van het Leninmuseum en Apple! Ben je benieuwd naar andere historische Apple-producten? Het merk heeft een behoorlijke geschiedenis, waar we je graag wat over vertellen!

Fotocredits:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2019, 18:26
Bron Bron Atlas Obscura
Via Via Cult of Mac
Categorie Achtergrond
Onderwerp museum

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.