Magazines en tijdschriften op de iPhone en iPad lezen

Leeslounge-app gestopt, aanbieder failliet: geen digitale tijdschriften meer

De Leeslounge-app voor digitale tijdschriften is gestopt, omdat de maker Push2Tablet failliet is gegaan. Ben je abonnee? Dan kun je het beste Leeslounge opzeggen, totdat er een eventuele doorstart wordt gemaakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update juni 2019: Het is niet gelukt om een doorstart te maken. De dienst stopt dan ook per direct. Op de website van Leeslounge is te lezen:

Bij uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 30 april 2019 is Push2Tablet failliet verklaard. Push2Tablet levert de techniek voor (het platform van) deze website. De curator van Push2Tablet heeft geprobeerd om een doorstart van alle functionaliteiten van het platform te realiseren. Dat is helaas niet gelukt. Dat betekent dat met ingang van heden deze website niet meer werkt.

Digitale tijdschriften lezen blijft een uitdaging. Een aanbieder kan er zomaar mee stoppen en dan heb je vaak geen toegang meer tot de tijdschriften waarvoor je had betaald. Helaas treft dat nu ook de klanten van Push2Tablet, het bedrijf achter de Bruna-app Bliyoo en de app Leeslounge. Toen Bruna in mei 2018 stopte met Bliyoo werden gebruikers doorgestuurd naar de app Leeslounge. Maar ook die houdt er nu mee op. Uitgeverij Audax, dat vorig jaar Leeslounge onder haar hoede nam, distantieert zich nu van de app. Lezers klagen dat er sinds april opeens geen nieuwe tijdschriften meer binnenkomen, terwijl er wel abonneegeld is geïncasseerd. Eerdere edities van tuintijdschriften blijken helemaal verdwenen uit de app. Je kunt dan ook het beste je lopende in app-abonnement stopzetten.


Push2Tablet uit Baarn had een platform bedacht waarmee je boeken en tijdschriften op de iPad kon lezen. Het bedrijf werd eind 2010 opgericht door ondernemers Arjan van ‘t Hof en Eric Bremer, die eind jaren negentig de online vacaturebank JobNews startten. Na de verkoop van de vacaturebank aan uitgeverij Wolters Kluwer begon het duo samen met technisch expert Peter van Aelst het Baarnse internetbureau Yellowmind.

Later werd daar Push2Tablet aan toegevoegd, dat een ‘Spotify voor lezers’ zou moeten worden. Push2Tablet werkte in 2013 samen met Bruna aan Tablisto, een app om boeken en tijdschriften te downloaden. Daarna volgde Bliyoo, waarmee je voor €15 per maand onbeperkt boeken en tijdschriften kon lezen. Het bedrijf werkte hiervoor samen met Bruna. Tenslotte volgde de tijdschriftenapp Leeslounge, dat geëxploiteerd werd door Audax, moederbedrijf van boekwinkel AKO. Hiermee was het mogelijk om voor €9,95 per maand onbeperkt tijdschriften te lezen en audioboeken te beluisteren.

Push2Tablet is echter failliet, zo bevestigt een kantoorgenoot van de curator die het faillissement afwikkeld. Ook internetbureau Yellowmind is failliet. Het bedrijf zou in 2017 en 2018 in de financiële problemen zijn geraakt, nadat een bij het bedrijf betrokken persoon “onttrekkingen zou hebben gedaan aan Yellowmind, waardoor een kettingreactie ontstond met als gevolg dat het liquiditeitstekort uiteindelijk te groot werd”.

Audax distantieert zich nu van Leeslounge. “Wij hebben de app nooit overgenomen. Wij hebben alleen samengewerkt om Leeslounge te promoten”, zegt woordvoerster Marieke van Wandelen. Gedupeerde klanten moeten wat Audax betreft aankloppen bij de maker van de app – maar die is failliet. Sinds april zijn er geen nieuwe tijdschriften meer in de app verschenen. Leeslounge heeft nog wel steeds de slogan ‘Powered by AKO’ op de website staan. De klantenservice is al weken onbereikbaar en curator Willem van Nielen wil geen vragen beantwoorden.

Zo kun je Leeslounge opzeggen

Ben je gebruiker van Leeslounge, dan kun je als volgt je lopende abonnement opzeggen:

  1. Open de Instellingen-app op de iPhone of iPad.
  2. Tik op je accountnaam bovenin het scherm en kies iTunes en App Store.
  3. Tik op je Apple ID bovenin het scherm.
  4. Tik op Toon Apple ID en log in.
  5. Tik op Abonnementen.
  6. Tik op Leeslounge om dit te beheren. Je kunt met Annuleer abonnement het lidmaatschap opzeggen. Deze opzegging vindt plaats per eerstvolgende maand.

Zoek je een andere aanbieder van tijdschriften op iPad en iPhone? Kijk dan eens naar onderstaande round-up!

Tipgevers: Rob en Freek, bedankt!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 17 juni: Doorstart is niet gelukt, informatie daarover toegevoegd aan artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juni 2019, 11:36
Categorie Diensten
Onderwerp tijdschriften
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.