Lagere iPhone-productie: seizoensprobleem of recessie?

Volgens FBR Capital Markets is aan de verkoop van luxegoederen zoals de iPhone en iPod touch goed af te lezen hoe het met de economie gaat. Verlaagde productiecijfers en een duikvlucht van het aandeel Apple doen daarom het ergste vrezen. Of praten de Amerikanen zichzelf alleen maar een recessie aan?

Er verschenen de afgelopen dagen een paar weinig hoopvolle berichten over de iPhone, de iPod touch en het bedrijf die ze maakt: Apple’s aandeel maakte een duikvlucht naar beneden en Apple zou de komende tijd aanzienlijk minder componenten hebben besteld. Dat zou erop duiden dat Apple een daling in de verkoop van iPods en iPhones ziet aankomen of erger nog: grotere economische problemen. Een onderzoeksrapport van FBR Capital Markets beschrijft de daling in bestellingen voor componenten en de impact daarvan op fabrikanten als Broadcom en Marvell.

Volgens FBR Capital Markets is de productie van iPods en iPods inmiddels tweemaal gereduceerd: eerst met 50% tussen het vierde kwartaal van 2007 en het eerste kwartaal van 2008 en daarna nog eens met 60%. Ook heeft het bureau aanwijzingen dat de iPod touch niet goed verkoopt. Omdat de iPod en met name de iPod touch en de iPhone luxe-artikelen zijn, is daaruit goed af te meten hoe het met de economie gaat. Volgens FBR zitten de Amerikanen in een recessie, al geven ze toe dat er ook een sentiment onder de bevolking heerst waardoor mensen zichzelf een recessie aanpraten en daardoor dure aankopen voorlopig uitstellen.

Volgens andere analisten is de productiedaling niet meer dan een seizoensprobleem: in het eerste kwartaal worden traditioneel minder electronische apparaten verkocht. Pas als de daling ook na het eerste kwartaal doorzet is het nieuws, denkt Tim Bajarin, president van Creative Strategies. Ook Van Baker, senior analist bij Gartner denkt dat de daling met seizoensinvloeden te maken heeft, plus dat de markt volwassen raakt en de groeicijfers daardoor wat gaan afvlakken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 februari 2008, 7:00
Categorie Apple
Onderwerpen apple, vs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.