Apple Store Brussel, algemene foto 's avonds

Kwartaalcijfers FQ4 2015: Apple verkocht 48 miljoen iPhones

Apple heeft de kwartaalcijfers van FQ4 2015 bekendgemaakt. Er zijn opnieuw verkooprecords gebroken, vooral dankzij de iPhone 6s. Ook steeg de categorie 'Overig' met 61% en dat moet wel te danken zijn aan de Apple Watch.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple Store Brussel, algemene foto 's avonds
Apple heeft vanavond de kwartaalcijfers voor FQ4 2015 bekendgemaakt. Het gaat om het vierde fiscale kwartaal van 2015, dat zoals gebruikelijk bij Apple niet gelijk loopt aan de kalenderkwartalen. De cijfers hebben betrekking op de maanden juli, augustus en september 2015 en bevatten dus de volledige Apple Watch-verkoop en een klein beginnetje van de iPhone 6s-verkoop.

De kwartaalcijfers werden dit jaar een uur eerder bekendgemaakt dan gebruikelijk, vanwege het feit dat de wintertijd in Europa al is ingegaan.

Opnieuw flinke groei in iPhone-verkopen

Apple verkocht in het afgelopen kwartaal:

 • 48 miljoen iPhones (vorig jaar 39,2 miljoen)
 • 9,9 miljoen iPads (vorig jaar 12,3 miljoen)
 • 5,7 miljoen Macs (vorig jaar 5,5 miljoen)

Er werd een omzet geboekt van $51,5 miljard. Ook werd een brutomarge van 39,9% behaald. Voor het decemberkwartaal verwacht Apple $77,13 miljard omzet.

De cijfers laten zien dat Apple opnieuw grote groei doormaakte in de iPhone-verkopen. Ook de Mac-verkopen zijn licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van de iPads valt opnieuw tegen: ook deze keer nemen de aantallen af. Misschien gaat de iPad Pro daar verandering in brengen, maar de eerste vooruitzichten zijn niet optimistisch: Apple zou relatief weinig stuks hebben besteld bij toeleveranciers.

Apple Watch-cijfers?

Zoals verwacht heeft Apple nog steeds geen verkoopcijfers voor de Apple Watch bekendgemaakt. De verkoopcijfers zijn weggestopt in de categorie ‘Overig’, samen met de iPods, Apple TV en Beats-accessoires. We zullen voorlopig dus moeten gissen of de Apple Watch een succes is. Uit de cijfers blijkt wel dat er in de categorie ‘Overig’ een toename van 61% meer omzet is gemaakt. Omdat er geen andere belangrijke producten zijn verschenen, moet die groei wel veroorzaakt worden door de Apple Watch.

Analisten verwachten dat er tussen de 2,5 en 6 miljoen stuks zijn verkocht. Maar die schattingen lopen zover uiteen, dat we uiteindelijk nog niet veel wijzer worden.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Verkopen iPhone.


Bekijk grafiek Verkopen iPad.


Bekijk grafiek Verkopen Mac.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 22:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Mocht dat wel zo zijn, dan kun je de kleine ontdekkingen later vanavond hieronder vinden. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

 • Er zijn nu 40 miljoen gebruikers van Apple News en meer dan 70 uitgevers.. Apple zal de nieuwsapp nu ook in het Verenigd Koninkrijk en Australië beschikbaar stellen.
 • Apple Pay zal dit jaar nog in Canada en Australië beschikbaar komen via American Express. Volgend jaar volgen Spanje, Singapore en Hongkong.
 • De omzet in China is bijna verdubbeld, vergeleken met vorig jaar. Afgelopen zaterdag werd de 25e Apple Store in China geopend. Halverwege 2016 zullen er 40 Apple Stores zijn.
 • iOS 9 zal worden gedownload door meer gebruikers dan elke andere software-release in de historie van Apple. Nu op 61% van alle iOS-apparaten.
 • Apple Music heeft 15 miljoen accounts, waaronder 6,5 miljoen betalende klanten. Apple Music komt dit kwartaal nog naar China, samen met boeken en films.
 • Er zijn meer dan 1.600 oplossingen met HealthKit-koppeling.
 • Maar liefst 50 merken werken aan HomeKit-accessoires.
 • Meer dan 50 automodellen met CarPlay zijn aangekondigd.
 • De verkoop van de iPhone in China groeide met 120% ten opzichte van vorig jaar. Ook in heel Azië (35%) mooie groeicijfers.
 • De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone was $670 (een groei van $67 ten opzichte van vorig jaar).
 • 30 procent van de iPhone-kopers zijn overgestapt van Android, het hoogste percentage ooit.
 • Apple verkocht meer dan 300 miljoen toestellen in de afgelopen 12 maanden.
 • Er zijn afgelopen jaar 15 bedrijven overgenomen.
 • Apple heeft nu 205 miljard dollar in cash.
 • Er zijn nu 13.000 apps voor de Apple Watch, waarvan 1.300 native apps.

Verwachtingen vooraf

Analisten voorspelden voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers dat er $51,07 miljard omzet zou worden geboekt, met een winst van $1,88 per aandeel. Als Apple daarin slaagt, presteren ze beter dan hun eigen verwachtingen van $49 tot $51 miljard. Apple rekende op een brutomarge van 38,5 tot 39,5 procent.

iPhone-verkopen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2015, 0:03
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.