iPhone XS launch in Apple Store 2018, foto maken

Apple maakt kwartaalcijfers FQ2 2019 bekend: 58 miljard dollar omzet

Hoe zijn de kwartaalcijfers van Apple? Dat is af te lezen uit de zojuist gepubliceerde cijfers. Apple heeft de kwartaalresultaten voor FQ2 2019 bekendgemaakt en daarmee weten e hoeveel omzet er is geboekt met iPhones, iPads, Macs, diensten en meer.

Apple heeft de nieuwste kwartaalcijfers bekendgemaakt, die de maanden januari, februari en maart omvatten. We hebben het hier over het tweede fiscale kwartaal 2019, wat altijd een kwartaal voorloopt op de kalenderkwartalen. Over het voorgaande kwartaal gaf Apple nog een winstwaarschuwing af en moesten de cijfers lager worden bijgesteld. We denken dat de cijfers dit keer wat meer in lijn zijn met de verwachtingen die Apple vooraf had gegeven. Uiteraard hopen we dat we in de nabespreking ook nog iets te horen krijgen over de uitrol van Apple Pay! De betaaldienst komt later dit jaar naar meerdere Europese landen, maar Nederland zit daar voorlopig nog niet bij.

Dit zijn de belangrijkste cijfers:

 • Kwartaalomzet: $58 miljard (-5%)
 • Winst per aandeel: $2,46 (-10%)
 • Omzet uit iPhones: $31 miljard (-17%)
 • Omzet uit iPads: $4,9 miljard (22%)
 • Omzet uit Macs: $5,5 miljard (-5%)
 • Omzet uit wearables, home en accessoires: $5,1 miljard (30%)
 • Omzet uit diensten: $11,5 miljard (16%)

Tegelijk werd een nieuw record gevestigd op het gebied van diensten: $11,5 miljard aan omzet. Nog nooit werd er zoveel omzet geboekt met diensten als Apple Music en iCloud. Apple noemde in het persbericht 1,4 miljard actieve apparaten en een sterke groei voor wearables, home en accessoires, waarbij ook een nieuw record voor het maart-kwartaal werd gevestigd. Ook werd de sterkste iPad-groei in zes jaar geboektt.


En dit zijn de verwachtingen die Apple eerder bekendmaakte:

 • Omzet tussen $55 en $59 miljard
 • Brutomarge tussen 37 en 38 procent
 • Operationele uitgaven tussen $8,5 en $8,6 miljard
 • Overige inkomsten van $300 miljoen
 • Belastingpercentage van 17%

Op basis van deze verwachtingen zou het Apple’s op twee na beste kwartaal ooit zijn. Beleggers op Wall Street verwachtten en omzet van $57,4 miljard, iets hoger dan Apple. Dit is bereken op basis van gemiddelden van 28 analisten.

Investeerders zullen vooral kijken hoe de omzet in Groot-China verloopt en of Apple de klap van de vorige winstwaarschuwing te boven is gekomen. Er werden minder iPhones verkocht dan verwacht, vooral in de regio Groot-China. Ook komt wellicht de schikking tussen Apple en Qualcomm er sprake. En uiteraard wordt weer nauw gelet op de groei van de diensten.

Apple Store Berlijn

Kwartaalcijfers FQ2 2019 in grafieken

Onderstaande grafieken geven de ontwikkeling in de afgelopen kwartalen weer. We werken deze zo snel mogelijk bij met de nieuwste cijfers.


Bekijk grafiek Omzet Apple.


Bekijk grafiek Omzet per productcategorie.


Bekijk grafiek Procentuele wijziging y-o-y.

Interessante weetjes uit de conference call

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Grotere aankondigingen zullen we in een apart artikel bespreken.

Er zijn geen aankondigingen geweest over Apple Pay, en dus ook niet over Apple Pay in Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2019, 22:58
Categorie Apple
Onderwerpen financieel, kwartaalcijfers
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.