Mark Rutte met Tim Cook.

Kritiek: ‘Apple predikt privacy, maar houdt wetgeving tegen’

Apple is al jarenlang een supporter van privacy: er gaat geen interview voorbij of Tim Cook benadrukt nog wel eens hoe belangrijk de privacy van Apple-gebruikers is. Dat heeft geleid tot allerlei privacyvriendelijke producten en functies. Maar buitenshuis onderneemt Apple weinig actie, zo klagen wetgevers.

Volgens de Washington Post organiseerde Apple eerder dit jaar een bijeenkomst voor Democratische politici. Tim Cook drukte de aanwezigen op het hart om betere privacy-wetgeving te maken. In werkelijkheid blijkt het heel anders te gaan. Maar toen één van de betrokkenen later een nieuwe privacywet voorstelde, was Cook opeens nergens meer te vinden. Apple zou zelfs aan lobby-activiteiten hebben meegedaan om het invoeren van privacywetgeving tegen te houden.


Privacy-voorvechters en Amerikaanse wetgevers zeggen dat Apple op federaal niveau veel belooft, maar uiteindelijk niets doet. Ze hebben zich bijvoorbeeld niet geschaard achter wetsvoorstellen, terwijl Microsoft dat wel heeft gedaan. Wetgevers bij de Amerikaanse staten zeggen dat Apple alleen op papier een voorstander is. In werkelijkheid blijkt Apple regels voor bescherming van data zelfs tegen te werken. In de staten Californië, Washington en Illinois, waar de privacywetgeving het best geregeld is, blijkt Apple een actief tegenstander en maakt daarbij gebruik van lobby-organisaties als TechNet en CompTIA. Zij vertegenwoordigen ook bedrijven waar Apple vaak kritiek op heeft, omdat ze minder netjes met privacy omgaan.

En Apple heeft zich achter geen enkel voorstel geschaard om landelijk in de VS een privacy-standaard voor elkaar te krijgen. Toch zegt Apple voorstander te zijn van één wet, vergelijkbaar met de privacy-wetgeving die nu in Europa geldt, om een lappendeken van verschillende wetgeving per staat te voorkomen.

Tim Cook op tv

Jaren geleden bemoeide Apple zich niet zo met politiek, maar sinds Tim Cook aan het hoofd staat is dat veranderd: de CEO van Apple ontmoet regelmatig Trump en politici om te praten over privacy, handel en immigratie. Toch besteedt het bedrijf relatief weinig aan lobbyen: $7 miljoen, terwijl Facebook $13 en Google-moederbedrijf $22 miljoen besteden om de politiek te beïnvloeden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 juli 2019 om 18:44
Onderwerp
Categorie
Apple
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.