MacBook Air 2019

Nieuwe MacBook Air heeft tragere SSD dan 2018-model

Apple vernieuwde onlangs de MacBook Air en leek op alle fronten beter. Toch blijkt nu dat de MacBook Air 2019 een tragere SSD heeft dan het model van eind vorig jaar.

Dacht je er met de nieuwe MacBook Air Retina op alle punten op vooruit te gaan en dat voor een lagere prijs? Dan heb je het helaas mis, zo blijkt uit een analyse van het Franse Consomac. Zij hebben de snelheid van de SSD van de MacBook Air 2019 naast het model van vorig jaar gelegd. Uit de test is gebleken dat de leessnelheid van het nieuwe model zo’n 35% lager is.

Tragere SSD in nieuwe MacBook Air: lagere leessnelheid

Consomac testte twee verschillende modellen: de MacBook Air met een opslag van 128GB en met 256GB, zowel van het 2018- als 2019-model. Bij het 256GB-model uit 2018 werd een lees- en schrijfsnelheid gemeten van respectievelijk 2GB/s en 0,9GB/s. De MacBook Air uit 2019 met dezelfde hoeveelheid opslagcapaciteit komt niet verder dan 1,3GB/s en 1GB/s. De schrijfsnelheid is dus ietsjes sneller (al is dit te verwaarlozen), terwijl de leessnelheid 35% langzamer is. Dat zorgt er dus voor de nieuwe laptop iets trager is in het openen van bestanden of programma’s.

MacBook Air 2019 SSD snelheidstest.

De snelheden zijn getest met de Disk Speed Test-tool van Blackmagic. Modellen met een grotere SSD zijn niet getest, maar het verschil is hoogstwaarschijnlijk ook daar zichtbaar. De reden voor de lagere leessnelheid is waarschijnlijk kostenbesparing, waardoor je uiteindelijk €100 minder betaalt voor het nieuwe model.

De lagere snelheid is niet meteen een reden om je bestelling te annuleren of om op zoek te gaan naar het oudere model. De snelheden zijn nog steeds zeer hoog en voor alledaags gebruik meer dan voldoende. Maak je ook niet druk dat een 35% langzamere leessnelheid meteen betekent dat de prestaties 35% minder zijn, want er zijn nog heel veel andere factoren die hierin meetellen.

Gelukkig is er ook het één en ander verbeterd aan de nieuwe MacBook Air. Zo heeft dit 2019-model nu ook een True Tone-display. Met True Tone zien de kleuren er mooier en natuurgetrouwer uit, omdat het scherm zich aanpast aan de lichtomstandigheden. True Tone vind je ook in de andere MacBooks en de racente iPads en iPhones.

Welke moet ik hebben?
Wil je een nieuwe MacBook kopen en twijfel je nog welke MacBook bij je past? In onze bijgewerkte MacBook vergelijking vind je de specificaties van de nieuwste MacBook Air en MacBook Pro. Zo weet je welk MacBook-model het beste bij je past.

Bekijk ook

MacBook vergelijken → Jouw MacBook-keuzehulp! Welke MacBook past bij jou?

Welke MacBook past bij jou: de krachtige Pro of de goedkopere Air? In deze MacBook vergelijking zetten we alle modellen en afwegingen op een rijtje: van de 13-inch Air tot de 16-inch Pro. We vergelijken de MacBooks die momenteel verkrijgbaar zijn en leggen uit met welke factoren en eigenschappen je rekening moet houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design, dat tot 2022 afliep aan de onderkant. Het meest recente model is de MacBook Air met Apple's M2-chip (midden 2022), voorzien van een 13,6-inch scherm. Eerdere modellen hebben een 13,3-inch scherm. Het 2022 model met M2-chip heeft een nieuw design dat niet meer schuin afloopt maar recht is zoals bij de MacBook Pro 2021. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.