Werkkamer Willem Alexander

Koning Willem-Alexander bespaart 12.500 euro dankzij iPad

Koning Willem-Alexander bespaart jaarlijks 12.500 euro door wetten op zijn iPad te ondertekenen. Het bespaart een meereizende medewerker.

Gelukkig is er ook nog opbeurend nieuws op deze regenachtige Koningsdag. Koning Willem-Alexander blijkt jaarlijks 12.500 euro te besparen door het gebruik van zijn iPad. Als eerste staatshoofd ter wereld tekent de koning wetten en koninklijke besluiten op zijn iPad, op momenten dat hij in het buitenland verblijft. Dat scheelt het Kabinet van de Koning zo’n 12.500 euro aan reis- en verblijfkosten. Koningin Beatrix liet altijd een medewerker van haar kabinet meereizen om spoedwetten en besluiten te kunnen tekenen.

Werkkamer Willem Alexander

Koning ondertekent wetten op zijn iPad

Bij Willem Alexander is dat niet nodig: hij tekent alles op zijn iPad en mailt het door naar Den Haag. Bij terugkeer moet hij het origineel nogmaals ondertekenen, net als zijn moeder vroeger deed. Onze koning is al jarenlang iPhone- en iPad-gebruiker, zoals regelmatig blijkt uit foto’s die tijdens uitstapjes worden gemaakt.

Automatisering kan nog verder gaan: een robot-koning

Overigens staat er vandaag in de Volkskrant (€) nog een andere manier om geld te besparen met het koningshuis: vervang de koning door een lintjesknippende robot! Met wat technische aanpassingen zou de monarchie voor republikeinen toch acceptabel kunnen zijn. Overigens hoeft Willem-Alexander zich nog geen zorgen te maken, want een flink deel van de Nederlanders staat achter het koningshuis, al vinden ze wel dat het wat duur is.

willem alexander

De Franse filosoof Marie-Jean de Condorcet (1743-1794) had daar al in de achttiende eeuw een oplossing voor: vervang de koning door een zelfbewegende pop, een ‘automate royal’. Zo’n mechanische koning kan alle ceremoniële functies vervullen, inclusief lintjes knippen en het volk toewuiven, tegen minimale kosten.

Nu robots intelligent genoeg zijn geworden om de receptie in hotels te bemannen en ouderen te verzorgen, moet het ook mogelijk zijn om een robot in te schakelen voor een aantal mechanische taken van de koning. Misschien zit er in de toekomst wel een robot in de zelfrijdende Gouden Koets.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2016, 10:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen koningsdag, koninklijke familie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.