Koning Willem-Alexander ondertekent wetten op iPad

Koning Willem-Alexander ondertekent wetten voortaan op de iPad, als hij op vakantie of in het buitenland is. Dat scheelt faxen en documenten inspannen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

willem-alexander-iphoneKoning Willem-Alexander kan voortaan op zijn iPad nieuwe wetten en Koninklijke Besluiten ondertekenen, als hij in het buitenland verblijft. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft deze nieuwe werkwijze bekendgemaakt. De koning zet daarbij een handtekening op zijn tablet, ook als hij binnenkort op vakantie is. Dringende stukken kunnen dan meteen worden verwerkt. Omdat de koning geen plaatsvervanger heeft, moet hij alle stukken zelf voorzien van zijn handtekening. Van Willem-Alexander was al bekend dat hij fanatiek iPhone- en iPad-gebruiker is.


Het Kabinet legt dagelijks stukken voor aan het staatshoofd. Voormalig koningin Beatrix liet tijdens vakanties en verblijf in het buitenland spoedstukken faxen en e-mailen. Het getekende stuk werd daarna door een medewerker per e-mail teruggestuurd naar Nederland.

Het originele stuk werd nog eens getekend na terugkeer in Nederland. Dankzij de iPad is tussenkomst van een medewerker niet meer nodig: koning Willem-Alexander ontvangt de stukken zelf op zijn iPad en ondertekent ze meteen. De nieuwe procedure is met instemming van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gekozen. De koning zet een digitale handtekening, waarna het stuk in Nederland wordt uitgeprint en de verdere verwerking kan plaatsvinden. Na terugkomt in Nederland moet de koning nog steeds de originele stukken nog ondertekenen, maar de extra stap met faxen en inscannen is verdwenen. Bovendien hoeft de extra medewerker niet mee naar het buitenland.

willem alexander

Foto: Flickr CC sndrv

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 juli 2013 om 16:29
Categorie
Achtergrond
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.