iTunes dreigt muziekaanbod Universal Music kwijt te raken

Universal Music heeft aangekondigd dat ze het huidige contract met de iTunes Store niet gaan verlengen. Daardoor dreigt iTunes eenderde van de nieuwe muziekreleases kwijt te raken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iTunes dreigt u2 kwijt te raken.De iTunes Store dreigt een belangrijke leverancier kwijt te raken. Universal Music, onderdeel van ‘s werelds grootste muziekbedrijf Vivendi, heeft officieel aankondigd dat ze overwegen het contract met Apple’s iTunes Store niet te verlengen. De reden is niet helemaal duidelijk, maar misschien zag Universal het opschuiven richting drm-vrije muziek als een bedreiging.


Andere ontwikkelingen die niet helemaal lekker liggen binnen de muziekindustrie: het feit dat Apple wil vasthouden aan de prijs van 99 cent per nummer, of het feit dat Apple niet (zoals Microsoft) een bedrag aan de muziekindustrie wil afstaan per verkochte muziekspeler. Universal Music en Apple waren nooit dikke vrienden. Voorlopig blijft het aanbod in de iTunes Store beschikbaar, maar er komen geen contract voor langere termijn, waardoor Universal op elk moment de muzieknummers uit het winkel kunnen halen. Een van de meest prominenten iTunes-groepen is onder contract bij Universal: U2. Apple bracht eerder al een speciale U2-iPod uit en gebruikt U2 vaak in promotiemateriaal. Mocht Universal eruit stappen, dan raakt de iTunes Store belangrijke content kwijt: één op de drie albumreleases in de VS is afkomstig van Universal of een van de dochtermaatschappijen.

Door te weigeren een contract voor langere termijn te tekenen, kan Universal ook proberen om de voorwaarden wat meer in eigen voordeel om te buiten. Tegelijk loopt Universal zelf ook risico: door niet meer in de catalogus van iTunes te staan valt 15% van de jaarlijkse omzet weg; meer dan $200 miljoen dollar. De nummer twee, Sony BMG Music Entertainment, heeft onlangs nog een eenjarig contract gesloten met Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 15:05
Categorie Apps
Onderwerpen itunes, muziek

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.