Voelt jouw iPhone trager aan sinds de iPhone 6s is aangekondigd?

Als er nieuwe iPhones worden aangekondigd, blijken veel meer mensen hun oude iPhone traag te vinden. Het fenomeen zit overigens niet alleen in je hoofd.

Trage iPhone met slak
Een iPhone presteert het best als je ‘ie gloednieuw uit de doos komt. De batterij heeft nog weinig oplaadcycli meegemaakt, er staan nog weinig apps op en het voelt allemaal snappy. Alles gaat goed, totdat er een nieuwe iPhone wordt aangekondigd. Jouw trouwe smartphone voelt dan opeens een stuk trager aan. Dat gevoel zit vooral in je hoofd, blijkt nu uit cijfers.

Trage iPhone zit in je hoofd

Heb je het idee dat jouw iPhone de afgelopen weken trager is geworden, dan kan dat wel eens met psychologie te maken hebben. Uit zoekdata van Google Trends blijkt het zogenaamde ‘trage iPhone-fenomeen’. Zodra er een nieuwe iPhone op de markt komt, blijkt er wereldwijd een gigantische piek te zijn in het aantal zoekacties naar ‘iPhone slow’. In Nederland zijn die pieken ook zichtbaar in september 2013, oktober 2014 en oktober 2015. Ook in september 2010 was erin Nederland een piek zichtbaar, toen de iPhone 4 met een compleet nieuw uiterlijk op de markt kwam.

Internationaal is de trend mooier zichtbaar, door het grotere aantal zoekopdrachten:

Slow iPhone fenomeen

Twee oorzaken voor tragere iPhone

Volgens Statista, die de cijfers nader analyseerde, zijn er twee oorzaken voor het ‘Slow iPhone’-fenomeen. Zodra er een nieuwe iPhone wordt aangekondigd, voelt jouw oude iPhone trager. Je gaat zoeken naar argumenten om een nieuwe aan te schaffen en stoort je aan alle tekenen dat jouw iPhone misschien niet meer de jongste is.

Toch is het fenomeen niet 100% psychologisch. Er zijn ook praktische factoren, waardoor jouw iPhone trager aanvoelt. Zodra er een nieuwe iPhone op de markt komt brengt Apple ook een nieuwe iOS-versie uit. Die nieuwste iOS-versie werkt niet altijd optimaal op oudere hardware, zodat je eigenlijk beter op een oudere iOS-versie kunt blijven zitten.

Dat was bijvoorbeeld het geval bij iOS 8, waar veel geavanceerde functies in zaten die niet goed (of helemaal niet) werkten op oudere toestellen zoals de iPhone 4s. Bij iOS 9 heeft Apple daar iets aan gedaan: ze hebben extra aandacht besteed aan de performance op oudere toestellen, zodat je dit jaar gewoon kunt updaten van iOS 8 naar iOS 9.

Zoek je eerlijke argumenten of je een nieuwe iPhone nodig hebt, dan vind je ze in onderstaand artikel:

https://www.iculture.nl/gids/nieuwe-iphone-nodig-upgraden/

Informatie

Laatst bijgewerkt
11 oktober 2015 om 19:49
Onderwerp
Categorie
iDevices

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.