iPhone registreert steeds je locatie: oude feiten in een nieuw jasje?

De iPhone blijkt ongemerkt steeds je locatie vast te leggen in een onbeschermd bestand op je iPhone en op je Mac of pc. Dit gebeurt al sinds iOS 3.2 toen Apple nieuwe locatiediensten invoerde. Maar waarom is er nu toch ophef?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone TrackerOpmerkelijk nieuws bij The Guardian: de iPhone blijkt stiekem je locatie vast te leggen! Twee onderzoekers hebben een verborgen bestand ontdekt in de backups die op IOS-apparaten worden gemaakt met daarin je complete locatie-geschiedenis. Het blijkt echter niets nieuws: het vastleggen van je locatie is al sinds iOS 3.2 aanwezig en er zijn in de Verenigde Staten zelfs al ‘kamervragen’ over gesteld. Vorige zomer moest Apple bij het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden uitleg komen geven over de gang van zaken. Vorig jaar schreven we nog een uitgebreid artikel over het verzamelen van locatiegegevens door Apple. We gaven toen ook aan dat er een opt-out-mogelijkheid is, maar dat geldt alleen voor locatie-gebaseerde iAds.


ophef locatie trackingDe twee onderzoekers Pete Warden (voormalig Apple-medewerker) en Alasdair Allan (datavisualisatie-analist) ontdekten een bestand in de backups die iOS maakt. Daarin is te zien dat de locatie van je iPhone steeds wordt vastgelegd. Ze publiceerden een kaart waarop te zien is hoe de locatie van een test-iPhone in Zuid-Engeland gedetailleerd te volgen is. Op een pagina hebben ze hun ontdekkingen gepubliceerd. Ook maakten ze een tooltje waarmee je je eigen backups kunt analyseren en kunt nagaan wat je iPhone precies over je weet. Het klinkt angstwekkend en dat is het misschien ook wel voor mensen die het zich nooit eerder gerealiseerd hebben. Het bestand met de locaties is niet versleuteld en zou dus uitgelezen kunnen worden door iemand die toegang heeft tot je iTunes-backupmap.

Apple verzamelt zelf locatiegegevens, sinds ze niet langer gebruikmaken van de locatiedatabases van Skyhook en Google. Dit gebeurt met driehoeksmeting op basis van draadloze netwerken. De twee mannen zullen hun bevindingen presenteren op de conferentie Where 2.0 in San Francisco, maar wilden eerst hun verhaal kwijt aan The Guardian, waarna het werd opgepikt door diverse blogs.

Volgens de onderzoekers legt de iPhone je locatie niet alleen vast wanneer je een GPS- app of andere locatie-app gebruikt (waarbij het kompasnaaldje in de statusbalk zichtbaar is), maar ook op andere momenten. Heb je een zeer geheime baan of andere redenen waarom je locatie niet in verkeerde handen moet vallen, dan kun je in iTunes aangeven dat je backup versleuteld moet worden. Als je computer met iTunes-backups dan in verkeerde handen valt, kunnen anderen dan in ieder geval niet zien waar je geweest bent.

Je eigen locatiegegevens kun je inzichtelijk maken via de open-source tool iPhoneTracker (alleen Mac OS X) van een van de twee onderzoekers (Pete Warden). Lees de bijbehorende FAQ (Engels) op die website voor alle instructies.

Met een jailbreak-tool kun je de betreffende locatie-database verwijderen. Zie hiervoor ons artikel: Untrackerd wist continu je opgeslagen locatiegegevens (jailbreak).

Meer info: The Guardian via TUAW

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2011, 11:54
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen beveiliging, locatie, tracking
73 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.