iPhone firmware 3.0 in het Nederlands, deel 1: de instellingen

iPhone OS 3.0 is beschikbaar in een betaversie voor ontwikkelaars. Wij gaan in meerdere artikelen laten zien wat er nieuw is in deze firmware. Te beginnen met deel 1: de instellingen van de iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone startschermNu de eerste screenshots van iPhone OS 3.0 op internet circuleren vinden we het een goed idee om eens alle nieuwe functies langs te lopen. Met eigen, Nederlandse screenshots. De komende dagen kun je op iPhoneclub een aantal artikelen vinden waarin we steeds een andere functie of eigenschap uit firmware 3.0 bespreken, veelal met eigen video’s. We laten zien hoe copy/paste werkt, je krijgt te zien of de Spotlight-functie handig is en we kijken welke nieuwe Bluetooth-mogelijkheden nu al werken. Op dit moment is er alleen een beta-versie van iPhone OS 3.0 beschikbaar, dus nog niet alle functies werken: push notifications zijn pas te demonstreren wanneer er applicaties zijn die er gebruik van maken, turn-by-turn navigatie is pas mogelijk als er navigatiesoftware in de App Store verkrijgbaar is en MMS werkt pas als de operators dat willen. Maar van de 100 nieuwe functies die zijn aangekondigd blijft er genoeg over wat we wél kunnen laten zien.

iPhone OS 3.0 is rond de zomer verkrijgbaar voor alle gebruikers. De update is gratis voor bezitters van een eerste generatie iPhone of iPhone 3G. Zie voor meer informatie over de vernieuwingen in iPhone OS 3.0 ons nieuwsartikel hierover. De screenshots die je hieronder ziet zijn uit de betaversie van iPhone OS 3.0, die bedoeld is voor ontwikkelaars. Er kan inhoudelijk nog iets veranderen.

Er schijnt op internet al een firmwarebestand van iPhone OS 3.0 te circuleren. Die hebben wij niet gebruikt om de screenshots in dit artikel te maken, omdat wij het te riskant vonden. De enige manier om zonder risico aan de nieuwe firmware te komen, is om je in te schrijven voor het (betaalde) iPhone Developer Program, waarbij je $99 per jaar betaalt en de beschikking krijgt over de beta-firmware. Een andere manier om 3.0 met eigen ogen te zien is om een iPhone in handen te krijgen van ontwikkelaar die al in het programma zit. De derde manier is gewoon te wachten totdat de firmware publiek beschikbaar komt.

In de NDA van ontwikkelaars staat dat ze de het firmwarebestand niet mogen verspreiden. Mocht je ‘in het wild’ zo’n firmwarebestand van iPhone OS 3.0 aantreffen, is het dan verstandig om te installeren? Ja en nee. Als je een tweede iPhone hebt liggen die je toch niet gebruikt en waarbij het niet erg is als er iets mis gaat, kun je de gok nemen. Maar er is geen weg terug: je iPhone wordt gelocked in developermodus en je baseband (modemfirmware) wordt definitief aangepast. Er is geen weg meer terug! Omdat er NDA geldt breng je de ontwikkelaar in gevaar als je zelf de software via internet gaat verspreiden. En tenslotte is het zo, dat het om een betaversie gaat, die nog niet stabiel en betrouwbaar hoeft te zijn. De firmware is op dit moment alleen bedoeld om ontwikkelaars op weg te helpen bij het maken van applicaties voor iPhone OS 3.0. Apple heeft de software nog niet zover af, dat het voor dagelijks gebruik is bedoeld. Er zit bijvoorbeeld een sterke vertraging in de camera: na het maken van een foto duurt het wel 15 seconden voordat de foto is gemaakt. Kortom: je kunt beter nog even wachten, want ondanks de gigantische hoeveelheid nieuwe functies is nog maar een klein gedeelte daarvan daadwerkelijk te gebruiken.

Genoeg gewaarschuwd, het is tijd voor de screenshots! In deze eerste aflevering willen we laten zien hoe het instellingenmenu van de iPhone in firmware 3.0 is gewijzigd. Zoals gezegd: het gaat hier om een betaversie, dus er kunnen nog zaken veranderen. Schermen die niet zijn gewijzigd voegen niet zoveel toe; die hebben we daarom zoveel mogelijk achterwege gelaten.

LINKS zie je iPhone OS 2.2.1, RECHTS zie je iPhone OS 3.0.

Alle screenshots zijn ook voorzien van een watermerk, zodat je precies kunt zien welke firmwareversie het is.

Als je op de knop Instellingen van je iPhone tikt kom je altijd op het volgende scherm:

iPhone OS 2.2.1 instellingen   iPhone OS 3.0 instellingen

Eén van de eerste dingen die ons opviel in het instellingenscherm, is dat de optie Nieuwe gegevens (voorheen optie 4 op het instellingenscherm) is verdwenen. Hiermee kun je aangeven hoe vaak de iPhone nieuwe e-mail moet ophalen en hoe vaak contacten, afspraken en andere informatie moet worden gesynchroniseerd met je MobileMe-account of Exchange-server. De optie Nieuwe gegevens is verplaatst naar het item Mail, Contacten, Agenda en dat is ook veel logischer.

iPhone OS 2.2.1 push-gegevens   iPhone OS 3.0 push gegevens

Aan de push-instellingen zelf is niets veranderd.

iPhone firmware 2.2.1 iPod-instellingen   iPhone 3.0 iPod instellingen

Nieuw is dat bij de iPod-instellingen de optie Snelheid audioboek is verdwenen. In plaats daarvan is er een nieuwe functie bijgekomen: de schakelaar Schud voor shuffle.

iPhone firmware 2.1.1, meer iPod-instellingen   iPhone 3.0 meer iPod instellingen

Verder naar beneden in het lijstje is alles eigenlijk hetzelfde gebleven.

iPhone firmware 2.1.1, meer instellingen   iPhone 3.0 meer instellingen

In het instellingenscherm is een lijstje met standaardapplicaties zoals Safari, iPod en Foto’s aanwezig. Nieuw in dit lijstje is de optie Sms/Mms.

iPhone 3.0 instellingen voor sms en mms

Dit zijn de instellingen voor sms/mms, maar omdat er operatorspecifieke zaken nodig zijn werkt de mms-functie nog niet.

iPhone 2.2.1 instellingen voor telefoon   iPhone 3.0 instellingen voor telefoon

In de telefooninstellingen zijn kleine veranderingen aangebracht. De eerste keer moet je je eigen nummer invullen.

iPhone 2.2.1 instellingen voor doorschakelen.   iPhone 3.0 instellingen voor doorschakelen.

Nog zo’n minieme wijziging: bij het doorschakelen verschijnt de optie Naar nummer pas als je het doorschakelen hebt geactiveerd.

iPhone 2.2.1 instellingen voor Safari   iPhone 3.0 instellingen voor Safari

Bij Safari vind je de nieuwe optie Fraudemelding: dit is een soort phishing-filter waarbij je gewaarschuwd wordt als je verdachte websites bezoekt. Het is een schakelaar, dus je kunt alleen kiezen voor aan of uit.

Formulieren is bedoeld voor het sneller invullen van webformulieren en het sneller aanmelden bij online diensten, zoals Wi-Fi-hotspots. Het is vergelijkbaar met de autofill-functie van programma’s als 1Password [Mac] of Roboform [Win].

iPhone 3.0 instellingen voor formulieren in Safari

Via de optie Mijn info kun je een persoon uit je adresboek kiezen (meestal jijzelf) waarvan je de gegevens wilt gebruiken bij het invullen van naam, adres en dergelijke. Verder naar beneden in de instellingen van Safari is alles hetzelfde gebleven.

iPhone 2.2.1 instellingen voor Mail, Contacten en Agenda.   iPhone 3.0 instellingen voor Mail, Contacten en Agenda.

In Mail, Contacten, Agenda kun je nu terecht om push aan en uit te zetten. Deze optie bevond zich voorheen in het hoofdscherm van de instellingen.

iPhone 2.2.1 instellingen voor Mail, Contacten en Agenda.   iPhone 3.0 instellingen voor Mail, Contacten en Agenda.

Nieuw is de optie Laad afbeeldingen.

iPhone 2.2.1 instellingen voor Mail, Contacten en Agenda.   iPhone 3.0 instellingen voor Mail, Contacten en Agenda.

Nog meer instellingen Mail, Contacten en Agenda. De voorgedefinieerde instellingen voor e-mail zijn nog steeds hetzelfde: Exchange, MobileMe, GoogleMail, Yahoo! Mail, AOL en Anders.

iPhone 2.2.1 instellingen voor Bluetooth   iPhone 3.0 instellingen voor Bluetooth

Bij Bluetooth is nog niets gewijzigd, maar dat kan nog komen…

iPhone 2.2.1 instellingen voor Beperkingen.   iPhone 3.0 instellingen voor Beperkingen.

Bij Beperkingen (ouderlijk toezicht) is de optie iPod naar beneden verschoven en heeft meer instellingen gekregen. Je kunt nu apart instellen welke leeftijdskeuring, expliciete songteksten, films, tv-programma’s en applicaties je wilt toestaan. Bij applicaties heb je de keuzes: niet toestaan, 4+, 9+, 12+, 17+ of alles toestaan. Bij tv-programma’s gelden leeftijdskeuringen, net als bij films. Wat de leeftijdskeuringen betreft kun je kiezen uit de systemen van Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Japan, Nieuw-Zeeland, VK en VS. Standaard staat de VS ingesteld.

iPhone 2.2.1 instellingen voor de thuisknop   iPhone 3.0 instellingen voor de thuisknop

De thuisknop heeft uitbreiding gekregen. Bij het tweemaal snel klikken op de homeknop kun je nu niet alleen iPod-functies, favoriete contactpersonen of het startscherm zien, maar bijvoorbeeld ook een shortcut voor de camera instellen.

iPhone 2.2.1 algemene instellingen   iPhone 3.0 algemene instellingen

De algemene instellingen: op het eerste gezicht niets nieuws, ook niet bij de optie Netwerk. De Bluetooth-instellingen en Beperkingen hebben we hierboven al genoemd.

iPhone 2.2.1 algemene instellingen   iPhone 3.0 algemene instellingen

Algemene instellingen: alleen bij de thuisknop (Home-button) is iets veranderd. De optie Profielen heeft te maken met adhoc-geïnstalleerde software van ontwikkelaars en is dus niet interessant voor gewone gebruikers.

iPhone 2.2.1 algemene instellingen bij Info   iPhone 3.0 algemene instellingen bij Info

De algemene info over je iPhone: zoals je ziet is 3.0 geïnstalleerd op de rechter iPhone.

iPhone 2.2.1 algemene instellingen bij Info   iPhone 3.0 algemene instellingen bij Info

Verder naar beneden is te zien dat de basebandversie van de iPhone is aangepast na het installeren van iPhone OS 3.0.

Toegevoegd: een overzicht van alle nieuw toegevoegde talen onder iPhone OS 3.0.
Taalinstellingen iPhone 3.0 t.o.v. iPhone 2.2.1
iPhone OS 3.0 is rond de zomer verkrijgbaar voor alle gebruikers. De update is gratis voor bezitters van een eerste generatie iPhone of iPhone 3G. Zie voor meer informatie over de vernieuwingen in iPhone OS 3.0 ons nieuwsartikel hierover. Installatie van op internet rondslingerende firmwarebestanden is mogelijk, maar raden we sterk af.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 0:38
Categorieën iDevices, iOS
Onderwerp firmware

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.